fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Unsplash

Prehrana je jako važan čimbenik za ublažavanje stresa: Evo što doktori preporučuju

Autor: Dnevno.ba

Prehrana je jedan od temeljnih čimbenika koji mogu utjecati na način na koji vaš mozak i tijelo podnose stres. Hrana koju stavljate na svoj tanjur stvarno vam može pomoći da se osjećate malo manje pod stresom i malo više zen.

Ključni dio slagalice susreta hrane i raspoloženja zapravo je mikrobiom vašeg crijeva, pa su većina hrane i prehrambenih navika koje su zdrave za crijeva također hrana i prehrambene navike koje se bore protiv stresa, piše N1info.hr.

Zdravlje crijeva vrlo je usko povezano s mozgom i živčanim sustavom, a time i sposobnošću tijela da upravlja stresom, liječnik i stručnjak za zdravlje crijeva, Ian Smith.

“Veza između tjeskobe i crijeva je duboka”, kaže on. “Nemir ili tjeskoba mogu potaknuti imunološki sustav da pošalje signale za razgradnju sluznice crijeva. Neuravnotežena ili oštećena crijeva tada mogu potaknuti kroničnu reakciju na stres.”

Ovo su vrhunske namirnice za ublažavanje stresa i hranjive tvari koje stručnjaci preporučuju za zdravlje vaših crijeva – a time i vaše mentalno zdravlje:

Losos i drugi nemasni proteini bogati Omega-3
Dokazano je da omega-3 masne kiseline, kojih je losos pun, popravljaju raspoloženje, a možete ih pronaći i u drugoj masnoj ribi, kao i biljnim izvorima poput orašastih plodova, sjemenki i proizvoda od soje. Drugi nemasni proteini poput piletine također su izvrsni: aminokiseline koje sadrže mogu pomoći u raspoloženju. Izbjegavajte meso s visokim udjelom zasićenih masti, prenosi RS.

Voće puno vlakana – posebno bobičasto voće
Vlakna su veliki pokretač dobrih bakterija u crijevima, a najbolji način da dobijete više vlakana je jesti hranu koja je uzgojena iz zemlje. Od orašastih plodova i sjemenki, preko leće i kokica, do voća i povrća. Bobičasto voće je nevjerojatno bogat izvor hrane vlaknima, posebno maline, kupine i divlje borovnice. Osim toga, pokazalo se da neko bobičasto voće (poput borovnica) smanjuje kortizol, hormon stresa koji može negativno utjecati na vaše raspoloženje.

Naranče
Naranče su bogate vitaminom C – jedna naranča sadrži 70 miligrama vitamina, ispunjavajući gotovo cijelu dnevnu potrebu. Možda najpoznatiji po svojim moćima jačanja imuniteta, vitamin C može pomoći u ublažavanju stres, a čak i aroma djeluje umirujuće.

U jednoj studiji u kojoj su volonteri bili podvrgnuti stresnom zadatku, oni koji su uzimali vitamin C prošli su bolje na mjerenjima stresa od onih koji su primali placebo. Vitamin je imao subjektivni učinak na sudionike (ispitanici su izjavili da se osjećaju bolje), a djelovao je i na kardiovaskularni (srce) i neuroendokrini (mozak i hormoni) sustav.

Slanutak
Slanutak je bogat triptofanom, esencijalnom aminokiselinom koja igra ulogu u vezi između crijeva i mozga, budući da je tijelo koristi za proizvodnju serotonina, kemikalije u mozgu koja stabilizira raspoloženje i daje dobar osjećaj.

Osim toga, visok sadržaj proteina (14,5 grama po kuhanoj šalici) i vlakana (12,5 grama po kuhanoj šalici) može pomoći u održavanju ravnomjernog šećera u krvi i stabiliziranju raspoloženja.

Jaja i orašasti plodovi
Svi ovi sastojci također daju snagu triptofana, koja je, opet, ključna za stvaranje serotonina: ključnog pokretača dobrog raspoloženja.

Čaj od kamilice
Kamilica djeluje kao blagi sedativ, a može ublažiti napetost mišića i ukrotiti tjeskobu ili razdražljivost. Kamilica je jedna od najčešće korištenih i najpoznatijih ljekovitih biljaka u svijetu. Također je bez kofeina, tako da možete popiti umirujuću šalicu prije nego što odete u krevet. Za ukusniji način da se oslobodite stresa, isprobajte recept za čaj miješanjem kamilice s cimetom, jabukovačom i limunom.

Tamna čokolada
Čokolada sadrži polifenole, izvrsne antioksidanse za koje se pokazalo da poboljšavaju rad mozga i raspoloženje. “Ali zapravo mislim na tamnu—ne na mliječnu čokoladu!” naglašava dr. Smith. Što je čokolada tamnija, to sadrži manje dodanog šećera – sastojka za koji je, nažalost, utvrđeno da utječe na raspoloženje i regulaciju stresa negativnije nego što ste mislili.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});