fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Pixabay

Savjeti liječnika kako izbjeći gripu i prehladu ove sezone: Evo što trebate činiti

Autor: Dnevno.ba

Kako se bliži sezona prehlade i gripe i dani postaju sve hladniji, ljudi sve češće borave u zatvorenim prostorima, a to omogućuje respiratornim bolestima lakše širenje. Sezona gripe počinje već u listopadu, a svoj vrhunac doseže između prosinca i siječnja. Kod većine simptomi su slični prehladi. Zbog toga je nekoliko liječnika za HuffPost objasnilo što oni rade, a što izbjegavaju kako bi ostali zdravi:

1. Ne preskaču cijepljenje protiv gripe: Preskakanje ili odgađanje cijepljenja protiv gripe može vas dovesti u opasnost da se stvarno razbolite, kaže dr. Marie-Louise Landry, profesorica laboratorijske medicine na Medicinskom fakultetu Yale. “Više puta dobila sam gripu i svaki put bila sam jako bolesna”, rekla je. “Otkako sam primila cjepivo, samo sam jednom dobila gripu, no bila je puno blaža i kratkotrajnija u usporedbi s prijašnjima.” Cijepljenje protiv gripe preporučuje se gotovo svima, uključujući i djecu stariju od 6 mjeseci, uz nekoliko rijetkih iznimaka, a za većinu pacijenata je besplatno. Detalje za Hrvatsku možete provjeriti na stranicama hzjz.hr.

2. Nikada bolesni ne idu na posao: Kada imam prehladu ili gripu, ne idem na posao. Svi mi imamo odgovornost jedni prema drugima, a kada bolesni idemo raditi, dovodimo druge u opasnost, rekao je dr. Richard A. Martinello, profesor zaraznih bolesti i pedijatrije s Yalea. Budući da se gripa i prehlada šire putem respiratornih kapljica, najbolje je ostati kod kuće kada ste bolesni kako biste smanjili rizik od prijenosa. Čak i ako nemate simptome, ali ste pozitivni na gripu, i dalje možete širiti virus.

3. Kada su bolesni ne izlaze bez maske: Katkada, naravno, moramo izaći u javnost i kad smo bolesni, kaže profesor emeritus sa Sveučilištu Kalifornija John Swartzberg koji tada ne izlazi iz kuće bez kvalitetne medicinske maske, npr. N95 ili KN95. “Svatko s respiratornom bolešću trebao bi nositi masku na javnim mjestima u zatvorenom ili vani ako se nalazi pored drugih ljudi”, kaže Swartzberg, jer maska uvelike smanjuje rizik od zaraze zbog respiratornih kapljica koje se šire zrakom dok kašljete ili kišete.

4. Redovito peru ruke: Loša higijena pranja ruku može biti čimbenik rizika za dobivanje gripe ili prehlade i prema Martinellou i Swartzbergu, ruke se trebaju prati često, posebno u ovim mjesecima. “Kada nam se ruke nakon dodirivanja površine na kojoj je virus kontaminiraju, možemo se razboljeti samo zbog dodirivanja očiju ili nosa kontaminiranim prstima”, objasnio je Martinello. A ako ste u pokretu i nemate pristup sapunu i vodi, možete privremeno koristiti i sredstvo za dezinfekciju ruku na bazi alkohola.

5. Dovoljno se odmaraju: Važno je dovoljno se odmarati dok ste bolesni, kaže dr. Tamika Henry, obiteljska liječnica iz ustanove Unlimited Health Institute. “Često pokušavamo i tada slijediti svoj užurbani ritam, bez obzira na to kako se osjećamo, a to može negativno utjecati na naše zdravlje. Dobra vijest je da i san može pomoći da se brže oporavite od prehlade ili gripe, jer simptomi mogu trajati i do dva tjedna. “Nedovoljno spavanja povezano je s povećanom upalom i oslabljenim imunološkim odgovorom, što može produljiti vrijeme potrebno za oporavak od bolesti”, kaže instruktor medicine s Harvard Medical School Matthew Weaver, a davanje prioriteta zdravim navikama povećava šanse da i tijekom najzaraznijeg godišnjeg doba ostanete zdravi.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});