fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Pixabay

Stručnjakinja tvrdi: Postoji bolji napitak od kave za početak dana, puno zdraviji

Autor: Dnevno.ba

Mnogi ljudi vole započeti dan šalicom kave, bilo zbog okusa ili osjećaja budnosti koji slijedi jutarnju dozu kofeina. Za mnoge je početak dana potpuno nezamisliv ako nisu konzumirali barem šalicu ovog omiljenog pića koje vas razbudi za početak radnog dana. No, kada je riječ o zdravijem jutarnjem napitku, stručnjaci bi uvijek savjetovali čaj, iako i kava ima razne pozitivne učinke na naše tijelo i zdravlje.

Ritual ispijanja kave također ima socijalni aspekt, stvarajući ugodne trenutke zajedništva i opuštanja. Kava često postaje dio svakodnevnog života, prateći različite aktivnosti i dodajući užitak svakodnevnim rutinama. No, nutricionisti smatraju da taj ritual možete proći i sa čajem, ne samo s kavom.

Nutricionistica Avni Kaul ističe prednosti odabira čaja na početku dana i pruža uvjerljive razloge za to. Prema Avni, čaj je puno bolja opcija od kave, a razloga je, kako tvrdi nutricionistica, mnogo, piše Bossbharat.

Zašto piti čaj prije kave?

Smanjen udio kofeina: Kofein pruža energiju, ali umjereno konzumiranje je ključno. Čaj ima manje kofeina od kave, što smanjuje rizik od nuspojava poput nervoze, tjeskobe i poremećaja spavanja.

Lagano i nježno buđenje: L-teanin u čaju ima umirujući učinak i uravnotežuje stimulirajuće učinke kofeina. To rezultira nježnijim i uravnoteženijim iskustvom buđenja, za razliku od naglog naleta energije od kave.

Hidratacija: Kava može uzrokovati dehidraciju jer je diuretik, dok čaj pridonosi hidrataciji kao vodenom napitku. Održavanje hidratacije ujutro važno je za opću dobrobit tijekom dana. Poznato je da kava traži još vode, dok čaj pomaže s dehidracijom.

Antioksidativno pojačanje: Zeleni čaj, bogat antioksidansima, podržava imunološki sustav i štiti stanice od oštećenja. Iako i kava sadrži antioksidanse, vrste i količine mogu varirati, zbog čega je čaj uvijek zdravija opcija.

Osjetljivost želuca: Čaj je nježniji za želudac od kave te je preporučljiv za osobe osjetljive na kiselinu ili s probavnim problemima. Poznata je stvar da kava i nije najbolji odabir ako imate problema sa želucem.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});