fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Studenti se oglasili povodom zatvaranja studentske poliklinike

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Studentska asocijacija Filozofskog fakulteta (STAFF) se u potpunosti protivi zatvaranju Zavoda za zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu smatrajući tu namjeru direktnim atakom na kvalitet života studenata koji nisu iz Kantona Sarajevo. Zavod koji je bio desetljećima integralni dio Univerzitetske porodice i u studentskom gradu, kakvo jeste Sarajevo, neodvojiv je dio studentskog života, naročito zbog užasnih uvjeta za studente koji žive u studentskim domovima čija neuvjetnost šalje studente put klinike i češće nego bi trebalo. Kanton koji prima skoro 40 000 studenata koji svoj novac ostavljaju u tom kantonu, točnije, gradu Sarajevu, morao bi imati svu potrebnu, pa i onu zdravstvenu, infrastrukturu za osiguravanje zdravstvene zaštite studenata po uzoru na europske gradove.

S obzirom da su dosad studenti koji nisu iz KS svoja zdravstvena prava mogli ostvariti samo na dva mjesta, KCUS (o čijim problemima redovno čitamo) i u Studentskoj poliklinici, koja i jeste otvorena da bi studenti mogli brzo i efikasno se liječiti, nakana da se Studentska poliklinika zatvori ostavlja te studente bez riješenog statusa a rješenja koja se naziru niti približno nisu zadovoljavajuća.

Ograđujemo se od priopćenja SPUS-a koji redovno neopravdano tvrdi da nastupa u ime svih ili velike većine studenata. Smatramo da izjava kako Zavod služi samo za liječnička uvjerenja (netočna je tvrdnja da izdaju potvrdu bez da odrade pregled) svjedoči o nepoznavanju i neupućenosti Studentskog parlamenta u probleme studenata kao ni u bitnost zdravstvene zaštite svih studenata, a posebno onih izvan KS koji su ovom odlukom posebno oštećeni i koji polikliniku koriste tijekom cijele godine.

Studentski parlament Univerziteta u Sarajevu koji se redovno bavi identitarnim temama već pri prvom stvarnom problemu za studente svrstao se na stranu vlasti koja zahtijeva reformu na uštrb zdravlja studenata, bez javne rasprave i analize kao i jasnih rješenja o narednim koracima.Tako se SPUS i primjerom razotkrio kao ispolitizirana organizacija čiji interes nije zaštita studenata već opravdavanje odluka vlasti iz pozicije tobožnje nezavisne studentske organizacije, navodi se u priopćenju Suada Beganovića, predsjednika STAFF-a.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});