fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Ilustracija: Unsplash

Zuji vam u ušima? Evo koji sve razlozi mogu biti: Zna biti vrlo neugodno

Autor: Dnevno.ba

Učestalo zvonjenje, zujanje ili šum u uhu mogu ozbiljno utjecati na kvalitetu vašeg života. Od tinitusa pati oko 10 do 15 posto ljudi, a može biti vrlo neugodan, često i uznemirujući.

Tinitus može biti povremen ili stalan problem, no kako to zapravo nije bolest, nema ni lijeka.

Može ga ublažiti liječenje osnovne bolesti, primjerice nagluhosti, pa tako nošenje slušnog aparata ublažava tinitus u čak 50 posto slučajeva.

Mozak igra veliku ulogu

Nova studija Sveučilišta Harvard nudi revolucionarni uvid u ulogu koju mozak ima u tinitusu – i njegovu iznenađujuću važnost, prenosi Ordinacija.hr.

Istraživački tim predvođen dr. Stéphaneom F. Maisonom, audiologom na Massachusetts Eye and Ear i izvanrednim profesorom na Medicinskom fakultetu Harvard, otkrio je da kronični tinitus nije povezan samo s gubitkom slušnog živca, već i s hiperaktivnošću moždanog debla.

“Ako ste u prometnoj nesreći izgubili nogu, mogli biste osjetiti fantomsku bol – osjećaj da vam je noga još tu i da vam stvara nelagodu. To se događa jer vaš mozak pokušava nadoknaditi gubitak, a pritom postaje hiperaktivan, pa osjećate nešto čega zapravo nema. Isto vrijedi i za tinitus – mozak osobe s oštećenjem sluha pokušava ‘čuti’ nešto čega nema, što može rezultirati percipiranim zvukom”, rekao je dr. Maison.

Dobre vijesti su da bi istraživanje moglo pružiti specifičan način za dijagnosticiranje tinitusa.

“Nada je da ćemo obnoviti slušna vlakna koja su izgubljena kroz terapiju lijekovima. Posljedica toga mogla bi biti da ponovnim treniranjem mozga putem liječenja možemo smanjiti tinitus”, rekao je Maison.

Miringotomija
Unsplash

Koje bolesti i stanja uzrokuju tinitus?

Prema podacima s Yalea, ovo oštećenje može nastati od nečeg manjeg kao što je nakupljanje ušnog voska, ili može biti rezultat bolesti ili poremećaja, kao što su:

– Neurološki problemi, uključujući ozljedu glave

– Srčana bolest

– Infekcija uha ili sinusa

– Poremećaj unutarnjeg uha

– Visok kolesterol

– Stanja štitnjače

– Hormonske promjene

– Fibromialgija

– Poremećaj temporomandibularnog zgloba

– Nuspojava ili reakcija na lijekove na recept

– Problemi s cirkulacijom

Unsplash

Što pogoršava tinitus?

Mnogo je stvari na koje su ljudi koji pate od tinitusa osjetljivi, no dobro je znati da ublažavaju pozadinski zvukovi. Ovo su neke od stvari koje ga pogoršavaju:

Glasni zvukovi

Buka mašinerije, preglasne slušalice ili koncert mogu izazvati zvonjavu i šum u ušima. Zaštite svoje uši čepićima te smanjite volumen kad god to možete.

Riješite se začepljenog nosa u trenu, evo par korisnih savjeta

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});