fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čovjek koji bi danas bio njemački car da nije ukinuto Njemačko Carstvo – 1976.

Autor: dnevno

Princ Georg Friedrich Ferdinand prapraunuk je posljednjeg vladajućeg njemačkog cara Vilima (Wilhelma) II., koji je svrgnut na kraju Prvog svjetskog rata. Po jednoj svojoj baki, ruskoj velikoj kneginji Kiri, princ Georg Friedrich Ferdinand potječe i od ruske carske dinastije Romanov, a po više je linija nasljeđivanja potekao od britanske kraljice Viktorije.

Dana 10. lipnja 1976. godine rođen je princ Georg Friedrich Ferdinand od Pruske, današnji vodeći član njemačke dinastije Hohenzollern. Budući da je ta dinastija vladala Njemačkim Carstvom do 1918. godine, princ Georg Friedrich Ferdinand zakoniti je pretendent na njemačku carsku titulu (da je Njemačka ostala carstvom danas bi on bio zakoniti njemački car). Georg Friedrich Ferdinand prapraunuk je posljednjeg vladajućeg njemačkog cara Vilima (Wilhelma) II., koji je svrgnut na kraju Prvog svjetskog rata. Po jednoj svojoj baki, ruskoj velikoj kneginji Kiri, princ Georg Friedrich Ferdinand potječe i od ruske carske dinastije Romanov, a po više je linija nasljeđivanja potekao od britanske kraljice Viktorije. Godine 2011. princ se oženio princezom Sophie od Isenburga, pripadnicom njemačke kneževske obitelji. Ona potječe po jednoj liniji od znamenite carice Marije Terezije, po jednoj od španjolskih kraljeva i kraljica, a po jednoj također i od ruske grofovske obitelji Tolstoj (njen pradjed bio je  grof Aleksandar Mihajlovič Tolstoj). Princ Georg Friedrich Ferdinand rođen je u njemačkom gradu Bremenu, a studirao je u Freibergu poslovnu ekonomiju. Kao potomak njemačkih careva, Georg Friedrich Ferdinand teoretski ima pravo na oslovljavanje s „Njegova Carska i Kraljevska Visost“ (jer su Hohenzollerni vladali Pruskom kao kraljevinom, a Njemačkom kao carstvom), no u današnjoj Saveznoj Republici Njemačkoj službeno korištenje plemićkih titula i naslova zakonom je zabranjeno. One se mogu, doduše, uklopiti u prezime određene osobe, tako da ne predstavljaju titulu, nego integralni dio prezimena. Po tim osnovama puno je prinčevo ime i prezime u Njemačkoj „Georg Friedrich Ferdinand Prinz von Preußen“.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});