Danas se obilježava obljetnica još jednog stravičnog zlo�...
Marie-Antoine Carême – jedan od najslavniji šefova kuhinje u povijesti – 1833.
Zanimljivo je da je Carême bio šef kuhinje važnog političara i diplomata Charlesa Mauricea de Talleyrand-Périgorda (Napoleonovog ministra vanjskih poslova, a kasnije i francuskog premijera).
Na današnji dan 1833. godine umro je Marie-Antoine Carême, jedan od najpoznatijih kuhara u svjetskoj povijesti. Francuzi su ga nazivali “le roi des chefs et le chef des rois” (kralj šefova kuhinje i šef kuhinje kraljeva). Bio je jedan od uvoditelja tzv. “haute cuisine” (visoke kuhinje). Dapače, općenito ga se smatra jednim od prvih kuhara koji su stekli slavu na međunarodnoj razini.
Marie-Antoine Carême rođen je 1784. godine u Parizu. Isprva se proslavio velikim skulpturama od slatkiša, koje je izrađivao od šećera, marcipana, nugata i tijesta. Njih je navodno često oblikovao prema povijesnim građevinama (piramidama, hramovima itd.)
Zanimljivo je da je Carême postao šefom kuhinje važnog političara i diplomata Charlesa Mauricea de Talleyrand-Périgorda (Napoleonovog ministra vanjskih poslova, a kasnije i francuskog premijera). Talleyrand-Périgord bio je jedan od najspretnijih diplomata svog vremena i uvelike je utjecao na prilike u Europi, kako za vrijeme Napoleona, tako i nakon njega.
Ministar Talleyrand-Périgord posjedovao je dvorac Valençay (Château de Valençay) smješten nešto južnije od znamenite doline rijeke Loire. U sklopu tog dvorca djelovao je Carême kao šef kuhinje. Kasnije se zaposlio u Britaniji, kod princa od Walesa, a nakratko i u Rusiji kod ruskog cara. Carême je umro u Parizu na današnji dan 1833. godine, u dobi od 48 godina.
ZADNJE VIJESTI
Na današnji dan, 21. travnja, sada već davne 1996. godine...
Na današnji dan, 10. travnja 1992. godine, padom Kupresa za...
Prije točno 19 godina, 2. travnja 2005., nakon borbe s teš...