fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Čitaj, gledaj, slušaj… – od 18 do 21.10.2018. Poligon u Mostaru!

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba

MOSTAR - Danas se u Mostaru govori-čita-piše-uči na tri jezika: hrvatskom, bosanskom i srpskom… I prije se je njegovala književna riječ iz tri različita pera… U Mostaru su stvarali: Šimić, Humo i Ćorović…

Jedne prilike veliki Miroslav Krleža je rekao kako je pisanje: ”najteži mogući posao”… Kako bi se uspješno organizirao ovako obiman festival u okolnostima trosloženog jezikoknjiževnog “trilera”, čast junaka koji obavlja najteži posao, pripala je mladom mostarskom književniku Mirku Božiću.

Regionalni književni festival Poligon i ove se godine održava u Mostaru, okupljajući pred mostarskom publikom autore i umjetnike iz BiH, regije i inozemstva. Od samih početaka, festival je usmjeren na povratak Mostara na književnu mapu BiH, ali i puno šire, kako bi reafirmirao svoj prijeratni status u tom polju i dokazao da Mostar nije samo grad “lud za pozorištem”, nego i grad Alekse Šantića, Predraga Matvejevića i drugih koji su ostavili snažan pečat na kulturu u cijeloj BiH.

Jedan od fokusa programa je otkrivanje novih, mladih autora kojima se pruža prilika predstavljanja i interakcije s publikom, čime se Poligon pretvara u ishodišnu točku mnogih novih imena koji dosad nisu nastupali u BiH, ili van svoje zemlje.

Svi naši gosti naši su ambasadori – dosad smo imali priliku ugostiti preko 40 imena – iz BiH, Srbije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore, Njemačke, Velike Britanije i Albanije. Od nagrađivanih, afirmiranih imena poput Thomasa Brussiga, Julije Frank, Nialla Griffithsa, Tonya Whitea, Dorte Jagić i Zvonka Karanovića do novih poput Alena Brleka, Bojana Krivokapića i Anite Pajević.

Svake godine sudjeluju umjetnici drugih žanrova koji festivalu daju multimedijalan karakter, kao što su fotograf Ivan Kelava, engleska umjetnica Anna Best, sarajevski bend Basheskia&EdwardEQ itd. Pored svega ovoga, Poligon je usmjeren i na promociju kulturnih i prirodnih vrednota Hercegovine zbog čega su dosad organizirani izleti u Stolac, Široki Brijeg, Kravicu, na vinske ceste itd. Tako se ove godine organizira posjet Muzeju Humac i Vinariji Brkić.

Ovogodišnji program bavi se granicama – političkim, fizičkim i sličnim. Govorit će se o nemogućnosti pristupa za osobe s poteškoćama u kretanju kulturnim institucijama, kroz iskustva našeg gosta Siniše Tucića.

Film Narcisa Alispahića “Pobacani pasvordi”, nastao prema njegovoj poeziji, bit će prikazan na otvaranju, koje će zaključiti poznati glumac mostarskih korijena Goran Matović, sa svojim scenskim kolažem “Valja nama preko rijeke”.

Mostar je grad poznat po kamenome mostu, no postoji još toliko mnogo drugih, manje opipljivih ali ništa manje stvarnih mostova između ljudi, kultura i jezika, a jedan takav most je Poligon. A književna karavana i ove godine u grad dovodi imena i program koji se ne bi smjeli propustiti. Ulaz na sve programe je besplatan.

Program:

Četvrtak, 18.10.2018.

20h: Otvaranje, H.D.Kosača
Razgovor: S. Tucić, P. Matović, R. Schuberth
Kratki film: „Pobacani pasvordi“ (N. Alispahić)
„Valja nama preko rijeke“, Goran Matović-poetski recital
22h: Cocktail posluživanje

Petak, 19.10.2018.

11h: Gimnazija fra Grge Martića: Ivan Herceg, predavanje
11h: OŠ Petra Bakule: Andrija Škare, predavanje
11h: I V OŠ: Goran Matović, predavanje
20h: Calamus Club: Čitanje (Herceg/Periš/Škare)
22h: After party: Bojan Beribaka , Calamus Club

Subota, 20.10.2018

10h: Izlet, vinske ceste/Muzej Humac
17h: HDHS Kosača: Selma Raljević predavanje
20h: Narodno Pozorište – čitanje (Kaplan/Burić/Trifunović)
22h: After party : DJ Šef, Narodno pozorište

Nedjelja, 21.10.2018.

12h: Gradski park – Poetsko&Vinilski party
Književni gosti čitaju iz svojih objavljenih knjiga uz glazbenu pratnju DJ-a koji „vrte“ vinil

Autor: Hrvatin Tomašević / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});