fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VIDEO (FOTO): Državno prvenstvo Specijalne Olimpijade BiH u košarci

Autor: Anto Šimić Čiko

TUZLA - Specijalnu Olimpijadu osnovala je fondacija Kenedi-Šrajver 1960. godine. Međunarodna Specijalna Olimpijada sa sjedištem u Washingtonu je 1988. godine priznata od Međunarodnog Olimpijskog Komiteta i koristi naziv Specijalna Olimpijada. Okuplja više od 160 zemalja sa svih kontinenata koja ima svoju zakletvu, a ona glasi „Dozvoli da te pobijedim, a ako ne mogu da budem hrabar u svom nastojanju“.

Na incijativu Međunarodne Specijalne Olimpijade pokrenuta je inicijativa osnivanja Bosanske Specijalne Olimpijade 1997. godine. Za nepunu godinu dana osnivaju se klubovi u Pazariću, Fojnici, Bakovićima i Tuzli. Iste te godine održano je prvo natjecanje u okviru Specijalne Olimpijade u košarci, malom nogometu, stolnom tenisu i atletici u gradu Tuzli.

specijal3-28092016

Od tada svake godine se održavaju natjecanja na državnom nivou i to u: malom nogometu, atletici, košarci, plivanju, stolnom tenisu, boćanju i skijanju, a kao najveća sportska manifestacija što je bila pod okvirom Specijalne Olimpijade su „Igre prijateljstva Jugoistočne Europe“ koje su se održale u četiri grada – Sarajevu, Tuzli, Mostaru i Banja Luci na kojim je prisustvovala i gospođa Kenedi Šrajver.

Do danas u okviru SO BiH trenutno je angažirano preko 25 udruženja kao što su Klubovi specijalnih sportova, zavodi, dnevni centri, osnovne i srednje škole koji rade s osobama sa posebnim potrebama. U BiH živi oko 20.000 osoba sa posebnim potrebama, a ovaj pokret je uvjeren da osobe sa posebnim potrebama kroz sportski trening i natjecanja imaju koristi u fizičkom, umnom, društvenom i duhovnom smislu.

Specijalna olimpijada u Bosni i Hercegovini, koja nije pravni nasljednik Bosanske specijalne olimpijade, svoje aktivnosti ima na cijelom području Bosne i Hercegovine. Osnovana je 06. 06. 2006. godine na Osnivačkoj skupštini koja je održana u Sarajevu, u prostorijama Fakulteta za sport, kojoj su prisustvovali predstavnici klubova Bosanske specijalne olimpijade iz FBiH i RS-a, kao i predstavnici Saveza za pomoć osobama s mentalnom retardacijom iz oba entiteta (SUMERO i SUMNRLRS).

specijal2-28092016

Povodom otvaranja novog rekonstruiranog sportskog poligona „Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla“, Klub „Specijalnih sportova“ Tuzla organizirao je “Državno prvenstvo Specijalne Olimpijade BiH u košarci” 26.09.2016. godine.

Na ovogodišnjem Državnom prvenstvu u košarci prijavljeno je 15 ekipa iz BiH i jedna ekipa iz Slovenije. Izgradnju sportskog poligona sufinancirali su Ambasador Specijalne olimpijade BiH Asmir Begović i njegova Fondacija “ABF”, sa nekadašnjim reprezentativcem i dugogodišnjim prijateljem Zavoda za odgoj i obrazovanje osobama sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Elvirom Rahimić.

Slavlje je uveličalo KUD „Rudar“ Tuzla bogatim kulturno-zabavnim programom.

Svečanoj ceremoniji otvaranja sportskog poligona i Državnog prvenstva u košarci su prisustvovali mnogobrojni uzvanici vladinog i ne vladinog sektora, među kojima su: Doc. dr. Kada Delić Selimović – Izvršni direktor Specijalne Olimpijade BiH, Premijer Tuzlanske županije (TŽ) Bego Gutić, zatim gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović, Ministar Ministarstva obrazovanja, kulture i sporta (TŽ) Zlatan Muratović, Ministrica za Rad socijalnu politiku i povratak TŽ Danijela Simić i mnogi drugi.

specijal8-28092016

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović se u svom obraćanju zahvalio organizatorima, donatorima, kao i svim ljudima dobre volje koji su pomogli realizirati ovaj višestruko značajan projekt i manifestaciju osoba s posebnim potrebama. Grad Tuzla je odmah prepoznala potrebe ovih osoba, zbog čega i jeste dugogodišnjih pokrovitelj Specijalne Olimpijade BiH i KSS Tuzla.

Ujedno se zahvalio humanim ljudima; Asmiru Begoviću i Elviru Rahimiću na vrijednoj donaciji rekonstrukcije ovog sportskog poligona i svima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju ovog projekta i manifestacije, s posebnim naglaskom direktoru „Zavoda za odgoj i obrazovanje osobama sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju“ Damiru Muratoviću, koji je nesebičnim zalaganjem i entuzijazmom uspio sagraditi najbolji sportski poligon ovakvih namjera. Osobe koje imaju posebne potrebe, potrebna im je posebna pažnja, o kojima i u buduće moramo pokloniti izrazitu pozornost. Svima golemo hvala na pomoći, zaključuje gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Premijer TŽ Bego Gutić u svom obraćanju je naglasio: Svakako mi je zadovoljstvo i čast da vas danas mogu pozdraviti povodom svečanosti SO BiH, odnosno otvorenja Državnog prvenstva u košarci za osobe s posebnim potrebama. Cilj ovog natjecanja je promocija sposobnosti i omogućavanja vama osobama s invaliditetom da pokažete šta možete, te da vam omogućimo inkluziju u Društvo. Također upućujem riječi zahvale našim velikim donatorima mecenama, gospodinu Elviru Rahimiću i Asmiru Begoviću koji su zajedno s Vladom kantona donirali sredstva za izgradnju ovog poligona. Još jednom im veliko hvala.

specijal6-28092016

Znak otvorenja novoizgrađenog sportskog poligona i početak natjecanja su dali presijecanjem vbrpce: Direktor Zavoda Damir Muratović, Premijer TK-a Bego Gutić, gradonačelnik Jasmin Imamović i prijatelj Elvira Rahimića, Samir Spahić.

Zasluge pripadaju i Klubu Specijalnih sportova (KSS) Tuzla u njihovoj ustrajnosti pri organizaciji ovakve manifestacije u našemu gradu i tuzlanskom kantonu. Sudionicima SO BiH želim svu sreću i neka pobijedi najbolji. Potom je premijer Gutić donatorima Elviru Rahimiću i Asmiru Begoviću uručio poklone koje su umjesto njih preuzeli: U ime Elvira Rahimića poklon je primio Samir Spahić, a u ime Asmira Begovića dir. Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla Damir Muratović.

Sudionici su bili razvrstani u tri grupe, a, poredak je sljedeći:

GRUPA 1

Pošto su sudjelovale samo dvije ekipe: 1. KSS Bakovići – Fojnica. 2. UG Korak po korak Tuzla.

GRUPA 2
1. UG „Majke hendikepirane djece“ TK Tuzla, 2. Pazarić, 3. KSS Drin – Fojnica.

GRUPA 3
1. UG Osmijeh nade Kalesija, 2. JU OŠ Brčko – Brčko, 3. KSS Tuzla.

specijal7-28092016

Uključivanje osoba sa posebnim potrebama u društvo je dugoročan i mukotrpan put posut predrasudama i nepoznavanjem i zato se „istinska bit Specijalne Olimpijade ne nalazi u politici, praksi ili pravilima, već u svijesti i duhu onih povezanih s programom“.

Glede toga organizator ovog Državnog prvenstva u košarci SO BiH uistinu zaslužuje pohvale, što i priliči gradu Tuzla, kojoj pripada epitet sportskog grada i jednog od najuspješnijih organizatora svih sportskih manifestacija u BiH.

Autor: Anto Šimić Čiko
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});