Protokol o ustupanju softvera – Adekvatnija evidencija i upravljanje u zatvorskom sustavu

Autor: Dnevno.ba

ISTOČNO SARAJEVO – U Vojkovićima, u Istočnom Sarajevu, na mjestu izgradnje prvog državnog zatvora, ministar pravde BiH Josip Grubeša i ministrica pravde Republike Srbije Nela Kuburović potpisali su Protokol o ustupanju sourcecode programa s ciljem razvoja informacijskog sustava za potrebe Zavoda za izvršenje kaznenih sankcija na razini Bosne i Hecegovine.

Potpisivanjem Protokola Ministarstvo pravde BiH dobilo je vremenski neograničeno pravo korištenja aplikacije za praćenje životnog ciklusa zatvorenika.

Ministrica Kuburović je istakla kako je posjet zatvoru Naklo u Vojkovićima jedan od načina realizacije Protokola suradnje koja su dva ministarstva potpisala još 2006. godine.

vojkovici-zatvor08072017

“Jedan od prioriteta Vlade Republike Srbije je očuvanje regionalne stabilnosti i unaprjeđenje regionalne suradnje, a BiH je jedan od glavnih partnera na tom putu. Potpisivanjem ovog Protokola o ustupanju softvera omogućili smo Ministarstvu pravde BiH da imaju adekvatnu evidenciju i upravljanje u zatvorskom sustavu. Ovaj softver prije svega omogućava da kazneno popravni zavodi imaju jedinstvenu evidenciju koja je centralizirana i koja omogućava povezivanje s različitim organima, prije svega sa sudovima, tužiteljstvima i policijskim upravama” – istakla je Kuburović te dodala kako danas u Republici Srbiji ovaj sustav ima evidenciju za preko 10.000 osoba koji su lišeni slobode i 50.000 bivših osuđenika.

Ministar Grubeša se zahvalio na podršci i ukazanom prijateljstvu kazavši kako ovaj gest kolega iz Srbije mnogo znači za Bosnu i Hercegovinu.

“Potpisivanjem Protokola Ministarstvo pravde BiH ne samo da je uštedjelo novce u proračunu nego je stvorilo preduvjete za adekvatan tretman kada je riječ o izvršenju kaznenih sankcija u BiH” – istakao je ministar Grubeša.

On je dodao da je potpisivanje Protokola, također, rezultat i jačanja suradnje između dviju zemalja u razmjeni iskustava i stvaranju uvjeta u cilju poboljšanja kaznene politike, efikasnije borbe protiv kriminala i efektivnijeg izvršavanja kazni zatvora, priopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI