fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AMERIČKI MEDIJI OTKRILI: Trumpovi lobisti u SNSD-ovoj kampanji, za angažman plačeni 10.000 dolara mjesečno… Tko plaća?

Autor: Dnevno.ba

NEW YORK - Američki magazin Newsweek objavio je, pozivajući se na dokumente Vlade SAD-a, da su Jason Osborne i Mike Rubino, nekadašnji suradnici kampanje Donalda Trumpa, angažirani kao lobisti za političku partiju u Bosni i Hercegovini, koja favorizira separatizam i surađuje s Rusijom, prenoseVijesti.ba.

Kako ovaj list navodi, Osborne i Rubino, bliski prijatelji i poslovni suradnici nekadašnjeg menadžera Trumpove kampanje Coreyja Lewandowskog, sada pomažu partiji Milorada Dodika, predsjednika RS.

Newsweek podsjeća da je američko ministarstvo trezora sankcioniralo Dodika prošle godine zbog održavanja referenduma o proslavi Dana RS, te da su dužnosnici u Washingtonu utvrdili da referendum sprječava napore u provođenju Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskriminira nesrbe.

“Dodik je nazvao Bosnu ‘neuspješnom državom’ i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje”, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi, dok bi etničke grupe mogle početi uspostavljati nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalna policija u RS dobiva obuku iz Rusije u vojnom stilu i sakuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma”, navodi ovaj magazin.

U tekstu se napominje da je Osborne za magazin “Mother Jones” rekao da je SNSD usmeno pristao platiti 10.000 dolara mjesečno lobističkoj firmi Twin Rocks Global koju su on i Rubino osnovali prošlog mjeseca.

Osborne je potvrdio da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tijeom posjete Washingtonu u srpnju, uključujući i sastanak s poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom iz Californije.


Newsweek navodi da ovo nije prvi put da su se Lewandowski i njegovi suradnici susreli s liderima na Balkanu. U travnju je Lewandowski otputovao u Srbiju i navodno ponudio telefonske razgovore predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, saveznika Dodika, s američkim predsjednikom Trumpom. No, Lewandowski je negirao da lobira u ime Srbije.

Angažiranje bivših Trumpovih lobista u predizbornoj kampanji tema je o kojoj se u bh. javnosti govori u proteklom periodu. Čak je i sam Dodik nedavno prokomentirao ovu mogućnost, poručivši da se radi o sadašnjim lobistima.

“Trump nema lobiste, ima svoj izborni stožer, ljude koji rade profesionalno svoje poslove. Ponosan sam na premijerku Cvijanović koja je imala vrlo uspješnu posjetu SAD-u, prije svega Washingtonu sa stanovišta sosba sa kojima se susrela. Ono što mogu vidjeti i ono što mogu vidjeti ljudi koji politički čitaju i nešto znaju o tome, mogu potvrditi samo da su to visokopozicionirani i bliski suradnici sadašnjeg predsjednika Trumpa. O tome kako i što dalje, bit ćete obaviješteni”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu, pišu Vijesti.ba.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});