fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

HSP BiH ili tako bi govorio dr. Ante Starčević!

Autor: Hrvatin Tomašević

MOSTAR - Ako je po Asiću i Šunjiću,“bivšim“ asovima pravaškim, ne da u Rodoču neće biti Pravaša, nego niti Hrvata uskoro, jer se je, u prvi razred O.Š. u tom najvećem mostarskom predgrađu, upisalo samo 20 prvašića! Nikako nemam namjeru zbrajati im krvna zrnca...gene, no, moguće je da su svi upisani Hrvatičići, ali isto tako i da nisu?! Stoga, Pravaši, ostavite po strani svoj ego, izbjegnite dvoboj: uzgajivača i specijaliste, bojovnika i saniteta, prvaka i pravaša, jer i u političkoj vezi, iako nema emocija i sex.. akteri osjećaju veliki gubitak! Pravaši, suočite se s machom u Vama! Pravaštvo, ne živi za taj trenutak političke osvete!

Na uvid nudim sliku, politike sadržane u stvarnosti i u vremenu sadašnjem, a u kojem je započeta organizirana, manje politička a više osvetnička aktivnost Pravaša! Iz koje bi se dalo zaključiti, da nakon takvog sraza, nastupa razdoblje kad više neće biti Pravaške političke ideje u hrvatskom narodu!? U svoj svojoj skromnosti dajem Vam na razmatranje niz vanjskih i unutarnjih vitalnih pitanja, spram kojih bi se Pravaši morali odrediti – zauzeti stav, pokrenuti određene aktivnosti u pravcu razrješenja svega spornog u stranci i među njima osobno!

Dozvolite, dalje sve navedeno, biti će izvedenica iz politički mudrog i iskustvenog promišljanja Oca Nacije – dr.Ante Starčevića, a koji je njegov ideološki pokušaj daljnjeg aktivizma u i kroz HSP BiH, na rješavanju problema formalnog konstituiranja vodstva Pravaša! Spoznaja, da ono kao takvo, zapravo je razjedinjeno, još je više ideološki ojačalo namjeru, da se ispolje nastojanja koja će biti mjerodavna za davanje glavnog pravca političkog djelovanja Pravaša, i u tom smislu jačanja jednog središnjeg vodećeg organa stranke!

Uz Pravaše u BiH, stao je onaj dio najčišćeg i najnepokorenijeg hrvatskoh naroda, koji puno lakše i bez političkog pritiska, može živjeti i opstati bez HSP-a BiH, negoli što može stranka bez naroda svog! Stoga je, za HSP BiH stanje hrvatskog naroda prioritet i najvažniji postulat nacionalno-političkog djelovanja! Pravaši, služiti svom narodu je iznad svih stranačkih kadroviranja-razmjerica-linija govorio bi Vam dr. Starčević, uvjeren, da ste u stanju ukloniti sva razjedinjenja i od Vas bi tražio: kad ne možete činiti dobro, ne mojte da se čini zlo! Dobra djela učinjena za narodnu i javnu korist, ne mogu ostati bez ploda, a loša, svakako završe kaznom… Izbornim porazom!

Pravaške: diobe-djeljenja-nesloge, postoje samo zato jer ih izvan HSP-a BiH potiču-uzdržavaju i jačaju! Nek’ mi neko kaže da nisam u pravu…jer kad se na brzaka naučio nešto o politici, očito se, sve to se još brže zaboravi! Nije li tako Pravaši?! Politička osveta iz osobnih razloga je slabost, koja se uživa na jedan tren! No, ona nije odlika za: vođe naroda, za državotvorce, nije ni za pravednike, za nju se otimaju i u njoj uživaju samo: tirani, samoživi politički lideri i luđaci!

Rekao bih, kako bi predsjednik, ma bilo koje stranke, morao da zna – kako on sam, ne zna ama baš sve, nego, da svaki član zna nešto, i da je on najpozvaniji da sa svoje pozicije učini, kako da na najbolji način, to znanje koristi stranci. Dakako, da ta privilegija ne pruža mogućnost, da kad mu se ćefne…rastjeruje-razjedinjuje-svađa članstvo!

Pravašima, kad daš priliku, primiti će se svakog zadatka-posla-djelovanja, koje odgovara njegovim sposobnostima! Pogotovo, ako i kad je na poziciji, koja mu daje priliku da se iznimno iskaže! Ako se samo u nekom trenutku-pitanju-odluci ne slaže s mišljenjem stranačkih kolega, nikakvi osobni-sitni ili nenarodni interesi ne smiju priječiti daljnu komunikaciju-rad i djelovanje stranke! Politička nepodovština, koja je na djelu, mogla bi biti – prvi i zadnji: politički-društveni-moralni neuspjeh njenih pokretača (poznati su nam takvi pokušaji) jer će biti politički mrtvaci i ostati će zapamćeni kao grobari Pravaške Ideje, a ostacima, odanim ideji, Otac Nacije poručuje: “Morat ćete se dobro potruditi skupljajući razasute mrvice…a onog, koji izda Pravaštvo…čeka kazna!”

HSP BiH ima zadaću narod podućiti: vjeri-poštenju-moralu-znanju-kulturi-domoljublju: časti+službi+ponosu+poniznosti+narodnom ufanju+tradiciji+baštini, da se ne smije u ničiju slobodu dirati, a niti svoju volju osvetom nametati! Pravašima, sloboda misli i djelovanja, nije neka neograničena predsjednička samovolja, koja vodi u raspad stranke, nego je Pravo iz kojeg proizlaze: dužnosti+odgovornost+jačanje stranke+predanost u širenju i djelovanju Pravaške ideje!

Pravaški ciljevi se postižu samo časnim i pravednim postupcima i sredstvima, začetim na načelima etičnosti, jer je to temelj narodnog opstanka! Koliko je, Pravaški Prvak pošten+moralan+etičan, toliko će i svoj narod sačuvati od: zla-pljačke-nepravde-nepoštenja!

Vodstvo+članstvo stranke čine ljudi, a glasače koji stanu uz HSP BiH privlači: politička ideja+program+demokracija+pluralizam i oni koji su se obvezali to sprovoditi! Otac Nacije baš od tih – zadnje spomenutih, zahtjeva da svoju osvetničku-sitnu-osobnu pohotu odbace i podrede se nacionalnim interesima u korist opće narodnog dobra!

Dr.Starčević je ustvrdio kako „Hrvati imaju samo dvije mane“…da su samo dvije…s užitkom Vam želim ustvrditi – manjeg naroda a veće muke…nigdje.

Autor: Hrvatin Tomašević
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});