fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Umjetnost i kultura nemaju državnih granica!

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - U subotu, 18. studenog, u Domu oružanih snaga u Sarajevu, održan je Koncert Horske muzike, uz učešće: Mješovitog pjevačkog zbora "Jeke Primorja" iz Rijeke i Mješvitog kamernog hora "Lola" iz Sarajeva.

“Kad ništa ne pomaže samo glazba obriše suze i ohrabri srce”.

Mješoviti pjevački zbor Kulturno-umjetničke udruge “Jeke Primorja” Rijeka, svoju tradiciju i početke vezuje uz tri riječka zbora (“Mladost”, “Matečić Ronjgov” i “Jedinstvo”), čija povijest seže 65 godina unatrag.

Od tri navedena zbora1971. godine nastala su “JekePrimorja”, kao krovna umjetnička udruga, čija je osnovna zadaća promicanje amaterskog pjevanja na području grada Rijeke i cijelog Hrvatskog primorja.

Dirigent i voditelj Zbora je Igor Vlajnić, rođen u Osijeku.

Kamerni mješoviti hor “Lola” Sarajevo je osnovan početkom 2015. godine i djeluje pri KUD-u “Lola” u Sarajevu. U njemu pjevaju istinski zaljublenici u horsku muziku i pjevanje, raznih profesija i zanimanja, a cilj im je i približavanje horske muzike mladima.

Treba naglasiti i da kulturno-umjetnička društva u Sarajevu imaju dugu tradiciju, pa je KUD “Ivo Lola Ribar” u 2017. godini obilježilo 70 godina postojanja.

Dirigent i voditelj Hora je Josip Katavić, rođen u Sarajevu gdje se i školovao.

“Smisao umjetnosti je sapiranje prašine svakodnevnog života s naših duša” (Pablo Picasso).

Početak Programa je uslijedio kada su članovi zbora “Jeke Primorja ” ulazeći u salu prema bini zapjevali poznatu pjesmu “Kad ja pođoh na Bentbašu, na Bentbašu na vodu, ja povedoh bijelo janje, bijelo janje sa sobom…” uz gromoglasan aplauz prisutne publike u sali.

Prije izvođenja programskog dijela Zbor je otpjevao, po prvi puta, Himnu Primorsko-goransku.

Nakon toga je Primorsko-goranski Župan, gospodin Zlatko Komadina, pozdravio prisutne koji su kako je rekao, došli na ovaj kulturno-umjetnički događaj u prohladnoj i kišovitoj noći u Sarajevu i zahvalio se domaćinu na prijemu.

Zatim je počelo izvođenje Programa Zbora “Jeke Primorja”: Zahvalnica (F. Dugan ml.); LOcus iste (A. Bruckner); Duhovni stih (S. Mokranjac); Ave Maria (I.pl. Zajc); Oče Naš (M.Brajša Rašan); Vuprem oči (V.Žganec); Lepa Kata (E. Cossetto); Oj more duboko (J. Gotovac); Ča je more (I.Matečić Ronjgov); Pjesma rodnom kraju; Gradiću moj lepi – solo: Lujo Alač; Zvoni pjesma ( J.Kaplan); Porpourri (o mili grade – Valovi) (D Prašelj; Moja Diridika (E.Cossetto)- harmonika Romano Bandera.

Nakon svake izvedbe, publika je gromoglasno aplaudirala, a naročito na kraju izvođenja.

Program Hora “Lola”: Oche splendor (G.P.da Palestrina); Ubi Caritas (O.Gjeilo);Tebe pojem (S.Mokranjac; V molitvah neusipaju čuju Bogorodicu (S.V.Rahmanjinov; Kozar (S.Mokranjac); Demon Irrepit Callidus (G.Orban; Skerco in l (Lili Laluna) ( Ramiz Tahiri).

Naravno i Hor “Lola” je dobio gromoglasan aplauz.

Na kraju Programa su Hor “Lola” i Zbor “Jeke Primorja”, otpjevali, zajednički, pjesmu “Moj Dilbere kud se šećeš, aj što i mene ne povedeš, što te volim, što te ljubim, aman, aman Bože moj…” uz gromoglasni aplauz publike.

“Ja nisam došao bilo šta rješavati, došao sam pjevati i da ti pjevaš zajedno samnom”. (Pablo Neruda).

Gosti i domaćin izmjenili su prigodne poklone, a Dirigent gostiju, je također zahvalio na prijemu i izrazio želju da Hor “Lola” posjeti Rijeku, jer riječka publika to zaslužuje.

Poruka SET-a bi glasilla: Zaista je bilo prekrasno prisutvovati ovakvom kulturno-umjetničkom događaju, predstavnika dviju država, baš u vrijeme, svakodnevnice u Bosni i Hercegovini, koja je iz dana u dan sve stresnija i koja sa strepnjom dočekuje 22-godišnjicu Daytonskog sporazuma, sa svim njegovim slabostima i mogućnostima, navodi se u priopćenju SET-a UGDAU DIF U BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});