fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

LJUBIĆ: Dejtonski sporazum je narušen na štetu Hrvata u BiH

Autor: Klix.ba

MOSTAR - Predsjednik Glavnog odbora Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić smatra da je Dejtonski sporazum narušen na štetu Hrvata, kao i da su izmjene Izbornog zakona BiH neophodne da bi izbori u BiH mogli biti sprovedeni i ističe da je važno što će na tom planu učiniti zapadne zemlje kao garanti Deytona.

“Izmjene Izbornog zakona prošle su Dom naroda parlamenta BiH i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Predstavničkom domu bi bio da bar reagiraju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno. Očekujem da se u taj proces uključe međunarodni garanti Deytona – SAD, EU i članice Savjeta za provođenje mira (PIC)”, rekao je Ljubić i ocijenio paradoksalnim da predstavnici Bošnjaka ne uviđaju opasnosti koje prijete ako odnosi tri konstitutivna naroda u BiH ne budu harmonizirani.

Ljubić je, komentirajući jučerašnji sastanak predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana u Ankari, ocijenio da Turska može pomoći stabilizaciji stanja u BiH i da je njeno učešće u rješavanju problema legitimno, s obzirom na to da je članica PIC-a.

“Utjecaj Turske u BiH i šire je nesporan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH”, rekao je Ljubić hrvatskim medijima.

Poslanik u Europskom parlamentu Tonino Picula je rekao da će se o rezultatima susreta Kitarovićeve i Erdogana više znati kada se održi trilateralni sastanak predstavnika Hrvatske, BiH i Turske.

“Turskom predsjedniku nisu u interesu promjene u BiH jer se jasno opredijelio za Deytonski sporazum koji zadržava utjecaj na bošnjački dio politike u BiH”, naveo je Picula.

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović razgovarala je jučer u Ankari sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i o načinima pomoći BiH. Erdogan je ocijenio da treba poticati reforme, ali je bio suzdržan kada je riječ o promjeni izbornog zakonodavstva u BiH.

Autor: Klix.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});