fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

MILIJAN NAKIĆ: Hrvati se u BiH ne smiju tretirati kao nacionalna manjina!

Autor: Dnevno.ba

ŠIROKI BRIJEG - Osma godišnjica osnivanja HSP-a dr. Ante Starčević BiH bila je povod za razgovor s predsjednikom stranke, Milijanom Nakićem.

Gospodine Nakiću, prošlo je osam godina od osnivanja HSP-a dr. Ante Starčević BiH, pa možete li nam dati svoje viđenje nastanka i djelovanja stranke u proteklom vremenu?

NAKIĆ: “Političko lutanje tadašnjih pravaških opcija je razlog osnivanja HSP-a dr. Ante Starčević BiH prije osam godina, jer su sve ostale pravaške stranke u sebi imale samo pravaško ime. Vodstva ostalih „pravaških stranaka“ su svoje djelovanje posvetili osobnim interesima što je u suprotnosti sa učenjem Oca Domovine, dr. Ante Starčevića. Jezgro nastanka i djelovanja HSP dr. Ante Starčević je u Širokom Brijegu gdje danas imamo tri općinska vijećnika, a parlamentarni smo i u Zapadnohercegovačkoj županiji.

Gotovo u svim općinama Bosne i Hercegovine danas imamo svoje članstvo i simpatizere stranke, a to je posljedica iskrenog i poštenog rada što hrvatski narod prepoznaje. Stranka djeluje sa minimalnim financijskim sredstvima za razliku od ostalih stranaka koje imaju vrlo često sponzore, kojima su poslije izbora ostale stranke dužne činiti protuusluge. Za razliku od svih njih, mi smo dužni služiti i biti odani samo svom hrvatskom narodu”.

Planirate li neki ozbiljniji rast u budućnosti i kako mislite to postići?

NAKIĆ: “Hrvati su narod, koji je zahvaljujući pogrešnim politikama u fazi odlaska iz svojih domova u zemlje u kojima se ne govori hrvatski jezik. Tamo su naši ljudi u potrazi za boljim životom od ovog koji imaju ovdje. Naš rast nema smisla ako nestaje Hrvata iz Bosne i Hercegovine, pa ćemo prvenstveno biti usmjereni na djelovanje koje će doprinijeti opstanku Hrvata na ovim prostorima.

HSP dr. Ante Starčević BiH nije stranka na vlasti pa svoje ciljeve trenutno možemo ostvariti pozitivnim djelovanjem kroz institucije u kojima se nalazimo i pozitivnim pritiskom na one koji mogu pomoći Hrvatima. Osim aktualnih političara, vrlo važan faktor u opstanku našeg naroda su i rimokatolička crkva i naši gospodarstvenici. Sinergijom spomenutih sa svojim narodom možemo doći do pozitivnih trendova, kako povijest ne bi ovu generaciju pamtila kao gubitničku. Rast i dobro našeg naroda je i naš rast, a narod će naš rad prepoznati i nagraditi na izborima”.

Spomenuli ste izbore, pa kako mislite doći do dobrog rezultata kada izborni zakon ne ide na ruku Hrvatima u Bosni i Hercegovini?

NAKIĆ: “Današnji izborni zakon je posljednica izgubljenih pozicija u prošlosti i na generaciji današnje hrvatske politike je da pokuša ispraviti grijehe iz prošlosti. Hrvatima nitko ništa neće dati, ako se samo ne izborimo za to. Ovo nam svima mora biti jasno, pa ako treba moramo nastupati i radikalno u pozitivnom smislu da bi se poboljšao položaj Hrvata. Bosna i Hercegovina je zemlja Hrvata i tu svoju zemlju ne smijemo nikome prepustiti ni na jednom pedlju ove naše zemlje.

Stoga, budući izborni zakon ne smije Hrvate tretirati kao manjinu, nego kao konstitutivni i konstruktivni dio Bosne i Hercegovine. Hrvati su najstariji i izvorni narod na ovim prostorima, te sukladno tome to i drugi narodi koji su došli na ove prostore moraju poštovati ovu činjenicu”.

Možete li nam približiti rad Hrvatskog narodnog sabora u kojem sudjelujete kao parlamentarna hrvatska politička stranka?

NAKIĆ: “Hrvatska stranka prava dr. Ante Starčević BiH u svom imenu ima i ime najstarije hrvatske političke stranke, kao i osnivača i Oca Domovine. Samim tim imamo dužnost da kroz svoje djelovanje u Hrvatskom narodnom saboru budemo faktor koji će utjecati na jedinstvo hrvatskog naroda, ali i kao korektivni faktor ukoliko ovo tijelo kojim slučajem krene stranputicom. Smatramo da bi Hrvatski narodni sabor trebalo proširiti i na nepolitičke institucije, koje bi svojim znanjem i idejama mogle pomoći Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Hrvatski narodni sabor ne smije biti svrha samom sebi, nego raditi samo i jedino na dobrobit hrvatskog naroda u cjelini”.

Imate li još što poručiti našim čitateljima?

NAKIĆ: “Prije svega svim čitateljima rimokatoličke vjeroispovijesti želim čestitati nadolazeće božićne blagdane, a svome hrvatskom narodu sve najbolje u 2018. godini”.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});