Ministrica Pendeš u Pentagonu razgovarala sa zamjenikom ministra obrane SAD-a

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Ministrica obrane BiH Marina Pendeš susrela se u Pentagonu sa zamjenikom ministra obrane SAD-a Patrickom Shanahanom sa kojim je razgovarala o obrambenoj bilateralnoj suradnji Bosne i Hercegovine i SAD i euroatlantskom putu BiH.

Za ministricu Pendeš je upriličena svečana ceremonija dočeka, uz visoke vojne počasti i intoniranje himni BiH i SAD.

Ministrica Pendeš se zahvalila zamjeniku ministra obrane SAD Shanahanu na izuzetnoj podršci Sjedinjenih Država stabilnom sigurnosnom sistemu Bosne i Hercegovine i ustrajnosti SAD-a u pružanju pune podrške Bosni i Hercegovini u njenim nastojanjima ka pridruživanju Europskoj uniji i NATO-u i u tom smislu dostizanju standarda i operativnih sposobnosti kroz brojne programe saradnje i podrške koju SAD pružaju Ministarstvu obrane i Oružanim snagama BiH.

 

pentagon-pendes13092017

Fokus razgovora je bio na aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP) i aktivnostima koje Ministarstvo obrane BiH čini u tom pravcu, ali i ukupna bilateralno-obrambena suradnja SAD i Bosne i Hercegovine.

Istog dana ministrica Pendeš sastala se u Washingtonu s pomoćnikom generalnog sekretara NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandrom Alvargonzalesom, kao i sa komandantom Nacionalnih gardi SAD generalom Josephom Lengyel-om.

Ministrica Pendeš je potvrdila opredjeljenje u snažan partnerski odnos BiH i SAD-a u oblasti odbrane i ovom prilikom zamjeniku ministra obrane Shanahanu, kao i pomoćniku generalnog tajnika NATO-a za političke poslove i sigurnosnu politiku Alejandru Alvargonzalesu i zapovjedniku Nacionalnih gardi SAD generalu Josephu Lengyelu prezentirala ostvarene rezultate u procesu knjiženja perspektivne vojne imovine i preostalim izazovima u ovom procesu, implementaciji dokumenta Pregleda odbrane, nastavku učešća BiH kao NATO partnera u Misiji Odlučna podrška (Resolute support), kao i druge aktivnosti značajne za euroatlantski integracijski proces Bosne i Hercegovine.

Sa američke strane, zamjenik ministra obrane Shanahan, ali i ostali sugovornici, iskazali su spremnost SAD za daljnji intenzivni doprinos i podršku Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH i izražena je nada da će Bosna i Hercegovina unaprijediti vlastite napore u dostizanju postavljenih ciljeva.

Bilateralni sastanci na visokom nivou su upriličeni u okviru radne i službene posjete delegacije Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama i predstavljaju kontinuitet partnerskih odnosa BiH i SAD, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI