fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

“MOSTARSKI KRUG”: Građanski odgovor politici i propadanju grada

Autor: Vijesti.ba

MOSTAR - U prepunoj konferencijskoj dvorani hotela Bristol u Mostaru, sinoć je osnovano Udruženje "Mostarski krug". Inicijativa za osnivanje "Mostarskog kruga" potekla je zbog iznimno teške situacije u gradu. Na samom početku, jednoglasno su usvojeni Statut Udruženja, te predsjednik i potpredsjednici "Mostarskog kruga".

Za predsjednika “Mostarskog kruga” izabran je dugogodišnji bh. novinar Alija Behram, a članovi radnog Predsjedništva još su mostarska arhitektica Maja Popovac Roso i sveučilišni profesor Ahmed Džubur.

Maja Popovac Roso prisutnima je pojasnila da je inicijativa potekla zbog iznimno teške situacije u Mostaru, političke i ekonomske, koja otežava život u gradu i Hercegovini.

“Otuda se rodila ideja da pozovemo i okupimo građane, kako bi se situacija u Mostaru počela kretati na bolje”, rekla je Popovac Roso i dodala de će ovo “ljeto biti vruće”.

Ahmed Džubur je rekao da je njegova prva aluzija, kada pogleda prisutne, da je “jako veliki broj mislećih, intelektualnih i urbanih lica, koji predstavljaju nešto što neće predstavljati samo alternativu već i jedno rješenje za sve što se događalo u Mostaru proteklo vrijeme”.

“A događalo se sve ono što je moglo upropastiti multuetničnost Mostara, zatim sportski klubovi, kulturni, urbani razvoj, gospodarski potencijali, puno toga je uništeno. Neću reći nepovratno, jer sve ono što se ovdje reklo, sigurno će predstavljati jednu jaku urbanu alternativu. Većina nas ne mogu biti političari, jer moraju iiti vojnici stranke. A oni su jednosmjerni”, rekao je Džubur.

Alija Behram naveo je da je ideja za formiranje “Kruga”, kao otvorenog udruženja za sve građane, potekla od zabrinutih građana, koji smatraju da Mostaru nedostaje jedna svemostarska i široka platforma, kao građanski odgovor na kontinuirano propadanje grada.

Kazavši kako Mostarci nisu imali priliku da već punih osam godina biraju svoju lokalnu vlast, Behram je iznio tvrdnju da se nije teško složiti da Mostar proživljava vjerojatno najteže godine svoje permanentne krize.

“Što možemo očekivati od Mostarskog kruga? Dakle, mislimo da kao neovisne osobe, pojedinci s vlastitim stavom i dignitetom možemo dati veći doprinos kada smo zajedno u timu, a u oblastima u kojima se kao profesionalci i ljudi najbolje snalazimo”, rekao je Behram.

On je pojasnio da svatko može djelovati i pružati svoj doprinos kroz neku od formiranih komisija koje će djelovati unutar “Mostarskog kruga”, a u korist popravljanja stvari u Mostaru.

Najavljena je i suradnja s drugim nevladinim organizacijama, ne samo u Mostaru.

“Želimo biti u središtu interesa i potreba građana Mostara, kao njihov istinski, glasan i prepoznatljiv glas, stav ili mišljenje, oslobođeno političkih i bilo kakvih drugih stega, interesa i ciljeva suprotnih interesima Grada i njegovih građana… Čini mi se ovdje, pred vama, važnim da posebno istaknem i sljedeće: Mostarski krug neće preuzimati nikakvu obvezu „slušanja“ ili „surađivanja“ s političkim strukturama, bilo da su na vlasti ili u oporbi. Svoje stavove i ciljeve Mostarski krug profilirat će potpuno samostalno, dijeliti ih odgovorno s javnošću i odgovarati za svoje aktivnosti i djelovanje isključivo i samo pred svojim članstvom i građanima Mostara”, rekao je Behram.

Istaknuti mostarski gospodarstvenik Milan Jovičić u svom je stilu pozdravio prisutne na Skupštini Mostarskog kruga.

“Šejtan (vrag) je opasno udario na naša vrata”, rekao je Jovičić i dodao: “stoga mi je žao što nismo i ranije osnovali ovaj krug”.

Među brojnim građanima Mostarcima na osnivanju “Mostarskog kruga” pojavili i bivši gradonačelnici ovog grada Radmilo Andrić i Safet Oručević, zatim Gradimir Gojer, legendarni mostarski skakač Emir Balić, zapovjednik obrane Mostara Semir Drljević Lovac, odvjetnik i bivši predsjednik Matice Hrvatske Mostar Josip Muselimović, odvjetnik Faruk Ćupina te brojni drugi istaknuti građani Mostara.

Autor: Vijesti.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});