googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otvoreno pismo Veleposlanstvu SAD-a u BiH

Autor: Muhamed Pivić

ZENICA - Muhamed Pivić, poznati blogger iz Zenice, uputio je Otvoreno pismo Veleposlanstvu SAD-a u BiH, te isto prenosimo u cijelosti:

Poštovana gospodo,

Kao što je prije tri godine u izjavi za jedan intervju CNN-a kazao Paddy Ashdown “situacija u Bosni i Hercegovini ‘veoma je krhka’ i mora se odmah djelovati”!

Paddy Ashdown – lik koji je obavljao dužnost visokog predstvnika međunarodne zajednice u BiH od svibnja 2003. do siječnja 2006. godine je upozoravao.

I još uvijek nas upozoravaju… Međunarodna zajednica upozorava na opasnu cenzuru medija, kriminal, korupciju i nepotizam. Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorava na postojanje uskih veza između korupcije i politike. Mediji upozoravaju na nepotizam i neplaćanje rtv pretplate, a nevladin sektor na mala izdvajanja i izostanak grantova za njihove projekte u borbi protiv korupcije. Svi upozoravaju, nitko ništa ne poduzima!

Predstavnici međunarodne zajednice znaju da su za gore navedeno krivi političari i poručili su da bez konkretnih rezulatata u suzbijanju korupcije Bosna i Hercegovina ne može računati na članstvo u Europskoj uniji, a na konkretne rezultate, računajući od mandata Ashdowna, čekamo 14 godina.

Da li se međunarodna zajednica miješa kod donošenja odluka bh političara, kada se miješa i što (ne)može učiniti? Naravno da miješa, a jedan od pokazatelja je nedavno miješanje i pritisak na političare kod (ne)donošenja Zakona o akcizama zbog kojeg je uskraćena nova tranša kredita Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Činjenice govore, da kad hoće, predstavnici međunarodne zajednice mogu da se miješaju i vrše pritisak na bh političare i do jučer su bili uspješni u svom mješanju. Između ostalih, 2002 god. u smjeni Nikole Grabovca, ministra financija Federacije BiH kada mu je ujedno zabranjeno bilo kakvo obnašanje javnih dužnosti ili sudjelovanje na izborima u BiH, i na, ne tako davne sankcije predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, zabranu putovanja u SAD i zamrzavanje imovine na teritoriji te države koju su podržale još pet zemalja.

Međutim, da li je iko ikada čuo da je u posljednjih 14 godina međunarodna zajednica pomogla onima koji direktno ukazuju na kriminal i korupciju? Da je izvšila pritisak na političare da riješe neki konkretan problem? Naprimjer, da se pokrenu neki procesi koji bi doveli do procesuiranja određenih lica iz gradskih uprava koji su svojim nemarom, neodgovornošću, i drugim propustima koji navode i na korupciju, doveli do financijske štete po proračun. Osim što se takva lica, pod plaštom reforme javne uprave maknu iz javnog života, npr. po “kazni” premjeste u javna poduzeća, da li su ikada odgovarali pred licem pravde? Da li su neki od odgovornih završili sudskim epilogom? Ja se ne sjećam da je netko pred sudom odgovarao, a nije da nije bilo osnova. Bilo je… S druge strane, oni koji upozoravaju (zviždači) obično završe u nekom kanalu ili gepeku automobila onih na koje upozoravaju.

Ne znam je li vam poznato da se naše pravosuđe bakće s tužbama za neplaćene telefonske račune, grijanja, vode, struje i rtv pretplate? Jeste li Vi svjesni da naše pravosuđe izgleda kao isturena ispostava javnih poduzeća za naplatu komunalija, a Vi, međunarodna zajednica kao “strašilo” za bezvezna medijska istupanja i upozorenja na kriminal i korupciju, bez poduzimanja konkretnih radnji. Građevinska mafija uništava sve što nisu uništile granate, pravosuđe naplaćuje komunalije, “selo gori, a baba se češlja”. Znate li koliko novca izdvajamo za Visokog predstavnika, koji po tom pitanju također ne radi ništa, osim što upozorava, a koliko za druge službenike i institucije, među kojima je i Vaša?

Draga visokorangirana i masno plaćena gospodo, situacija u Bosni i Hercegovini “veoma je krhka” i mora se odmah djelovati. Kao što se miješate u donošenje odluka, poput ove o akcizama, izvršite pritisak na pravosuđe i zahtjevajte da se ostavi sitne buranije i njihovih neplaćenih komunalija. Kriminal i korupcija opustošiše zemlju. Ako budete i dalje čekali nećete imati od koga dobiti Vašu (ne)zarađenu plaću, niti će gore navedene isturene naplatne službe moći naplatiti ove bijedne komunalije. Građani Bosne i Hercegovine odlaze! Ponavljam, situacija u Bosni i Hercegovini “veoma je krhka” i mora se odmah djelovati. Ili reagirajte ili i meni osigurajte siguran odlazak. U ovoj zemlji ostaju podobni, oni koji nemaju gdje, uporni i budale.

Autor: Muhamed Pivić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});