fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Privremena rješenja za Izborni zakon: Traži se izmjena Ustava FBIH

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO – Obavila se je još jedna runda razgovora o izmjenama Izbornog zakona BIH. Predstavnici političkih stranaka razgovaraju pojedinačno sa članovima Venecijanske komisije.

Iz SDP-a BIH poručuju kako su se iz Venecijanske komisije danas interesirali je li ova stranka i Demokratska fronta pristaju na neka privremena rješenja radi izlaska iz krize, od kojih je jedno i izmjena federalnog Ustava, pišu Vijesti.ba.

„Pristajemo na rješenja koja će pomoći da BiH izađe iz krize, ali poštujući principe koje determinira Ustav FBiH. Ukoliko se krene u demontiranje Ustava FBiH onda bi trebalo razmotriti i ostale principe. Trebalo bi onda ponovo razmotriti cijeli proces i cijelu ulogu Doma naroda i ovlaštenja Doma naroda“, izjavio je novinarima Zoran Mikulić.

Dodaje kako je u Ustavu FBiH važi pet principa prema kojima se biraju delegati u Dom naroda i da ukoliko je jedan od principa narušen  da je narušena i cjelina.

Sava Škrba iz PDP-a kaže da je stav ove stranke da izmjene Izbornog zakona BiH ne smiju zadirati u Republiku Srpsku  kako politički, tako ni teritorijalno, te da je to problem Federacije BIH.  Smatra ipak da je posebno značajno da se definira kompletno popunjavanje Doma naroda FBiH u kome odavno nije konstituiran klub Srba.

Lazar Prodanović iz SNSD-a kaže da je ključ rješenja dogovora o  Izbornom zakonu BiH u tome da SDA i HDZ BiH nađu minimum zajedničkog interesa. I SNSD-u je kao i PDP-u najvažnije da  konačno bude popunjen Klub Srba u Domu naroda FBiH /FBiH/.

Potpredsjednik SDA Šefik Džaferović potvrdio je da Venecijanska komisija traži ad hock rješenje za predstojeće izbore u oktobru. Rekao je da za SDA nema rješenja koje neće uvažavati popis stanovništva iz 1991. godine i minimalnu zastupljenost iz svake županije kada je riječ i popuni Doma naroda Parlamenta FBiH.

Najavio je da će sutra od 9.00 sati biti održan sastanak članova Venecijanske komisije sa svim političkim strankama zajedno, a potom u Parlamentarnoj skupštini BiH, pa sa političkim liderima.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});