fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Radončić pokrenuo smjenu doministra obrane, Jusić mu poručio da neće podnijeti ostavku!!!

Autor: Slobodna bosna

SARAJEVO - Savez za bolju budućnost Fahrudina Radončića danas je uputio službeni zahtjev predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisu Zvizdiću za pokretanje postupka smjene zamjenika ministra odbrane BiH Seada Jusića.

Zahtjev je upućen, kako pojašnjavaju iz SBB-a, nakon što je Jusić u više izjava za medije kazao da je “odluku o sudjelovanju Oružanih snaga BiH” potpisivao po nalogu ministrice odbrane Marine Pendeš, a da pri tome nije izvršio nikakve konsultacije s bošnjačkim članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem ili predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem, te što nije poštovao Odluku Ustavnog suda BiH.”

Iz SBB-a također podsjećaju da je imenovanje Jusića na navedenu poziciju, s ciljem koalicionog sporazuma, predložila ova stranka.

– Međutim, uzimajući u obzir da je Jusić u proteklim danima poduzeo određene poteze vezane za učešće pripadnika OSBiH na manifestacijama povodom obilježavanja praznika koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim bez konsultacije sa svim članovima Predsjedništva BiH, kao i da o tim potezima nije upoznao stranačke organe, ne postoje uslovi za njegovo daljnje obnašanje ove funkcije – priopćeno je iz SBB-a.

Po okončanju tražene procedure, SBB će dostaviti prijedlog novog kandidata za zamjenika ministra obrane BiH, navodi se u priopćenju.

Fahrudin Radončić, lider SBB-a, potvrdio je danas novinarima u Sarajevu da je upućen službeni zahtjev za smjenu zamjenika ministrice obrane BiH Seada Jusića. Lider SBB-a je pojasnio da je zahtjev upućen predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Denisu Zvizdiću i u skladu s Zakonom o Vijeću ministara.

– Danas smo uputili zvaničan akt u skladu sa Zakonom o Vijeću ministara predsjedavajućem Zvizdiću. Mislimo da je gospodin Jusić pogriješio što je potpisivao nešto dok je ministrica praktično tu, što nije poštovao odluke Ustavnog suda i da se morao oko svojih političkih odluka konstatirati s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, gospodinom Izetbegovićem ili sa mnom kao predsjednikom stranke iz koje je nominiran. Mislimo da je on na taj način napravio političke greške vodeći se time, da kao profesionalni oficir sluša naredbe svog pretpostavljenog, a to je gospođa Pendeš. Međutim, ovdje je politička situacija mnogo ozbiljnija, ovo su političke odluke. Meni je zaista žao što moramo ići u ovo, jer sam očekivao da će on možda sam ponuditi svoju ostavku – istakao je Radončić.

Zamjenik ministrice odbrane Sead Jusić potvrdio je za N1 da neće podnijeti ostavku.

”Ostavku podnijeti neću sve dok mi se ne utvrdi eventualna odgovornost na ove okolnosti. Legitimno pravo predsjednika Radončića je da pokrene proceduru za njegovu moju smjenu, ali o sljedećim koracima možemo razgovarati tek nakon što istraga utvrdi činjenice”, kazao je on.

priopcenje-sbb-11102017

Autor: Slobodna bosna
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});