fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

ZAJEDNIČKA KOMISIJA: Očekuje se burna rasprava o pokušaju ukidanja Vojno-obavještajnog bataljuna

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Na dnevnom redu današnje sjednice Zajedničke komisije za obranu i sigurnost Parlamenta BiH između ostalog razmatrat će se informacija o stanju na graničnim prelazima BiH, posjetima članova komisije Glavnom sjedištu UIO BiH u Banja Luci, jedinici Granične policije BiH Aerodrom Tuzla, te posjetima jedinicama Oružanih snaga BiH u Banja Luci, Tuzli, Doboju, piše novinska agencija Patria.

Na sjednicu je pozvan i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić. Iako nije predviđeno dnevnim redom, prema onome što su nam rekli neki od članova Komisije, danas bi Jeriniću moglo biti postavljeno pitanje na osnovu čega je on kao zamjenik ministra obrane BiH izdao naredbu pripadnicima OS BiH da 25. rujna glasaju na neustavnom referendumu, a o čemu postoje i video snimci na kojima se jasno vide pripadnici OS BiH u uniformama kako glasaju.

Također, očekuje se da bi mogla biti burna rasprava i oko plasiranja priča kroz pojedine medije od strane političara iz RS, a prvenstveno člana Komisije Dušanke Majkić, da MO BiH žele kroz izmjene zakona osnovati vojno-obavještajnu agenciju koja bi navodno pratila i prisluškivala civile.

Predsjednik Komisije Sifet Podžić je već upozorio da se namjerno plasira ova dezinformacija kako bi se suština stavila u drugi plan, a to je nastojanje političara iz RS da ukinu multietničku Brigadu taktičke podrške OS BiH i Vojno-obavještajni bataljun koji je oformljen i djeluje u skladu sa zakonom.

Podžićev je stav da se to pokušava uraditi kroz dokument Pregled odbrane BiH čija je izrada u toku i koji treba biti završen do kraja novembra, kada ga treba usvojiti Predsjedništvo BiH kao civilni zapovjednik OS BiH.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});