Delegacija na čelu s ministrom Osmanovićem na sjednici Regionalnog povjerenstva SZO

Autor: Dnevno.ba

BUDIMPEŠTA - Delegacija zdravstvenih vlasti Bosne i Hercegovine, koju predvodi ministar civilnih poslova BiH Adilom Osmanovićem, sudjeluje na 67. sjednici Regionalnog komiteta Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) koja se održava u Budimpešti od 11.-14. rujna.

Na redovnoj godišnjoj sjednici bit će predstavljen koncept 13. Općeg programa rada Svjetske zdravstvene organizacije za period 2019.-2023.godina, čiji je moto “Sačuvajmo svijet sigurnim, poboljšajmo zdravlje, pomozimo ugroženima”.

Diskutirat će se o Mapi puta za provedbu Programa za održivi razvoj 2030., koji se temelji na okviru politike Zdravlje 2020., sa aspekta mogućnosti i izazova za javno zdravstvo u 21. stoljeću u sprovođenju ciljeva održivog razvoja i okvira politike Zdravlje 2020, te Zajedničkog okvira za monitoring. U okviru točke poboljšanje životne sredine i zdravlja u kontekstu politike Zdravlje 2020 i Programa za održivi razvoj 2030 bit će predstavljeni rezultati 6. ministarske konferencije o životnoj sredini i zdravlju.

Bosna i Hercegovina je dobila priliku da na ovoj sjednici prezentira napredak u oblasti programa ranog rasta i razvoja, koji institucije iz sektora zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite uspješno realiziraju, uz podršku UNICEF-a i drugih donatora, već 10 godina.

Na marginama 67. sjednice Regionalnog komiteta bit će održan sastanak delegacije Bosne i Hercegovine s generalnom direktoricom SZO za Europu Zsuszannom Jakab. Tom prilikom bit će razgovarano o tekućim i budućim aktivnostima koje se u suradnji i uz podršku SZO realiziraju ili će biti realizirane u Bosni i Hercegovini.

Ove aktivnosti su definirane Dvogodišnjim sporazumom o suradnji između Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine i Regionalnog ureda SZO za Europu. Podrška SZO zdravstvenom sektoru u Bosni i Hercegovini doprinijet će razvoju novih i poboljšanju postojećih javnozdravstvenih planskih dokumenta, s fokusom na kontrolu opterećenja nezaraznim oboljenjima, te promociju zdravlja tijekom životnog ciklusa i zdravstvene informacijske sisteme.

Sjednici Regionalnog komiteta prisustvuju predstavnici ministarstva zdravlja iz 53 zemlje članice Svjetske zdravstvene organizacije iz Europe, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI