fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

KOMENTAR DANA: Ispolitizirano je sve živo, ne radite to s mrtvima

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba

VITEZ - Kolinda Grabar Kitarović je se iskreno poklonila žrtvama u Ahmićima, ona i nema razloga glumiti pijetet prema tim žrtvama, to joj nije u interesu jer dolazi kao predsjednica druge države. Upravo zbog toga i teži iskrenošću jer joj je stalo do dobrosusjedskih odnosa s Bosnom i Hercegovinom. Ne zbog toga što joj je posebno stalo do toga kakve politike unutar svojih stranaka vode Srbi i Bošnjaci već zbog toga, kao što je i sama rekla, što je Bosna i Hercegovina druga domovina Hrvata.

Pitanja oko Hrvata koja su otvorena i rješavanje problema Hrvata u BiH u interesu je svakoj normalnoj osobi koja je na dužnosti predsjednika Hrvatske.

Nakon toga odavanja počasti prema žrtvama u Ahmićima je iz Nove TV u razgovoru stiglo pitanje upućeno Bakiru Izetbegoviću, članu predsjedništva ispred Bošnjaka i predsjedniku SDA-a. Znamo svi za ove njegove funkcije ali ih je potrebno naglasiti. A pitanje je pomalo nepotrebno i dobrano lako odgonetljivo u smislu odgovora. Biste li se vi poklonili hrvatskim žrtvama u Križančevu selu, pitali su Izetbegovića. Naravno da bih, logičan je odgovor i nikako drugačije se nije moglo ni dogoditi da o ovoj temi završi razgovor.

Izetbegović je čak naglasio da je to predložio na početku mandata ostaloj dvojici kolega ali do ostvarenja plana nije došlo. Zašto nije došlo do ostvarenja tog plana, tko je to spriječio i koji su razlozi da to netko odbije?

Ipak, kada pogledamo dublje u prošlost a posebno nakon presude haškoj „šestorci“, Hrvati su u sukobu s muslimanima prglašeni kao glavni a ponekada kao i jedini krivci. Možda i zbog toga što stigma žrtve koju Bošnjaci nose iz rata protiv Srba se širi i na ovaj sukob. Ali verbalno pristajanje Bakira Izetbegovića na možebitno odavanje počasti žrtvama Hrvatima u sukobu s Bošnjacima znači da priznaje kako su i „njegovi“ radili zločine, i to kakve. A znamo da su „njegovi“ bili i neki drugi pristigli iz zemalja arapskog govornog područja sa samo jednim ciljem.

Naposljetku, nije se jednom dogodilo da jedan član predsjedništva djeluje samostalno ili da dvojica djeluju bez trećega. Zato su na početku mandata, kada je to kako sam kaže predložio sam Izetbegović, mogli spomen obilježja i grobove nevino ubijenih Hrvata kao žrtava masovnih zločina u hrvatsko-muslimanskom sukobu posjetiti Izetbegović i Čović, bez trećega. Svakako u našem zatrovanom društvu onaj „treći“ slabo mari za žrtve međusobnog sukoba prve „dvojice“.

Nažalost je samo pitanje upućeno Bakiru Izetbegoviću omogućilo njegov odgovor koji se može okarakterizirati i kao politiziranje, skupljanje poena ali ne znamo čijih. U ovoj državi je malo toga ostalo netaknuto politikom, sve živo je ispolitizirano.

Nemojte to raditi s mrtvima.

Autor: Marko Čuljak / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});