fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Transkripti, video, dokumenti, odluka suda – Montirani politički proces Budimiru u režiji tužitelja Čavke i Kajmakovićke!

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba

SARAJEVO - Bliži se kraj suđenja bivšem predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine Živku Budimiru i dr., zbog navodno "organiziranog kriminala". Nije nikakva novost, da se vladajuće korumpirane elite, ili čak bolje rečeno vladajući korumpirani tiranini na neostaljinistički način preko pravosudnih institucija obračunavaju sa svojim nesitomišljenicima i političko-stranačkim nepodobnim ljudima. No, ključni problem leži u pravosudnim pijunima, preko kojih se realiziraju kriminalno-politički motivi i interesi. Glavni akteri za realizaciju brojnih podobnih montiranih uhićenja su državni tužitelji Diana Kajmaković rođ. Budalica i Oleg Čavka, poznatiji, kao ličnosti Dnevnog avaza.

Bosna i Hercegovina, koja vjekovima postoji, a čiji je pravosudni sistem nakaradno napravljen, teško da se ikada može oprati od „pravosudne mrlje“ u režiji državnih tužitelja Čavke i Kajmakovićke u odnosu na montirani, policijsko-pravosudno-politički progon Živka Budimira, bivšeg predsjednika F BiH. „Mi se od predmeta „Budimir“ nećemo oprati ni za 100-inu godina“ – tvrdi jedan državni tužitelj, te nastavlja „gledaj uhapse čovjeka, odrede mu pritvor, kad Ustavni sud BiH kaže nema dokaza“ – tvrdi.

Podjelom na dva entiteta, BiH je učinjena funkcionalno invalidnom, pa stoga malo što funkcionira sa europskim civilizacijskim standardima. Nevjerojatna količina političke bahatosti, montiranih optužnica i prezira prema građanima ove zemlje od strane političke klase kontinuirano upropaštava zemlju strovaljujući je na civilizacijsko dno. Borba za stranačke političke pozicije i privilegije obnašatelja političkih funkcija, potisnuli su opći interes za koji bi se trebali zauzimati i po kojem bi se trebali prepoznavati.

Teatar pravosudnog apsurda!

O svemu tome, a stalno se toga prisjećati moramo, slikovito govori pravosudna farsa vezana za tada optužbu i uhićenje predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira, tada predstavnika najvišeg organa vlasti u F BiH. Živko Budimir obnašao je funkciju Predsjednika F BiH od 2011. – 2015. godine. Od početka se naslućivalo da se radi o namještenom političkom procesu, koji se pokušao realizirati preko ovo dvoje korumpiranih tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, a sve s ciljem rušenja Budimira s vlasti, radi preraspodjele fotelja u vrhu vlasti. O montiranom uhićenju Živka Budimira u franjevačkom časopisu „Svjetlo Riječi“ pisao je svojevremeno i prof. dr. fra Marko Karamatić, svećenik i profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu, pa stoga neke od njegovih dijelova i misli u ovome članku crpim.

Podsjećamo, Budimir je uhićen 26. travnja 2013. godine teatralnim upadom specijalaca s dugim cijevima u zgradu Predsjedništva u prisutnosti brojnih političkih podobnih naručenih medija. Na zahtjev Tužiteljstva BiH, točnije Diane Kajmaković i Olega Čavke, Sud BiH je Živku Budimiru odredio jednomjesečni pritvor zbog navodno “organiziranog kriminala”, odnosno “osnovane sumnje” da je primio novac za pomilovanja osuđenika.

Istoga dana ujutro njegov je Ured u Mostaru pretresala tužiteljica Diana Kajmaković u pratnji pripadnika SIPA-e inspektora Jole Galića. Ništa ne bi bilo neobično, da upravo tada nije u njezinoj prisutnosti izveden pokušaj podmetanja obilježenog novca, koji bi Tužiteljstvu BiH bio “krunski dokaz” za Budimirovu “korupciju”. Međutim, nije im sve išlo po “voznom planu”, pa je taj groteskni scenarij završio nespretnim ubacivanjem torbice s označenim novcem u kantu za kišobrane u hodniku ispred Budimirova Ureda od strane zbunjeg podmetača i prevaranta Ivana Knezovića.

Sve su to snimile nadzorne kamere, a potom emitirala Federalna televizija. Sramotno je, da se na ovakvo podmetanje dokaza Živku Budimiru u Tužiteljstvu BiH na to nitko nije ni osvrtao, nitko iz vlasti nije pozvao na odgovornost odgovorne na takvo montiranje, nego je Tužiteljstvo BiH, štoviše, po isteku jednomjesečnog pritvora zatražilo još dva mjeseca.Tada entitetski predsjednik Milorad Dodik je na televiziji prije donošenja sudskog rješenja izjavio da će “Budimiru biti produžen pritvor”, čime je otvoreno poručio, da se odluke sudova nadziru iz središta političke moći! Međutim, preduhitrio ih je Ustavni sud BiH, najviša pravosudna instanca, uvaživši apelaciju Budimirovih odvjetnika i ocijenivši pritom “da su izjave na koje se Sud BiH pozvao uopćene i da spadaju u kategoriju “rekla-kazala” dokaza”. Nakon te nečuvene pljuske, Sud BiH je Budimira pustio iz pritvora. No, tužitelji i dalje nastavljaju igrati zadanu im igru kao da se ništa nije dogodilo.

Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu „Živko Budimir!

Međutim, samo mjesec dana od uhićenja, dana 24. 05. 2013. godine, Ustavni sud BiH usvaja apelaciju Budimirovih odvjetnika, te u Apelaciji, broj: AP-1885/13 navodi: „Ustavni sud zaključuje da postoji povreda prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1.c. Evropske konvencije, kada je Sud BiH apelantu odredio pritvor iako iz osporenih rješenja proizlazi da za to nije bio ispunjen osnovni zakonski uvjet, a to je da postoji osnovana sumnja da je apelant učinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret, jer se iz obrazloženja osporenih odluka ne može zaključiti da je zadovoljen standard postojanja „osnovane sumnje“, kako je to definirano članom 20. ZKP BiH, niti da postoje „činjenice ili informacije na osnovu kojih će objektivni posmatrač zaključiti da je osoba u pitanju mogla počiniti krivično djelo za koje se tereti“, kako to zahtjevaju standardi člana 5. stav 1. tačka c. Evropske konvencije“.

Dakle, Ustavni sud BiH konkretno zaključuje, da nema ni osnovane sumnje, da Živko Budimir tada u svojstvu Predsjednika F BiH počinio bilo kakvo kazneno djelo, dok je odredbom ZKP-a propisano, da je zakonski standard za lišavanje slobode i određivanje pritvora „osnovana sumnja“! Sama Odluka Ustavnog suda BiH u predmetu „Budimir“ dovoljno govori, ali ipak idemo dalje.

Dokazi i nisu važni, kada se radi o montiranom političkom procesu!

Dokazi i nisu toliko važni budući, da iza cijele akcije stoje moćni politički pokrovitelji i njima poslušni mediji i tužitelji. Ovu čudnu igru ilustriraju i brojni “biseri” Budimirovih tužitelja koji sliku o slučaju čine još više transparentnom.

Naime, oni su tvrdili, ničim to potkrepljujući, da je Budimir od pomilovanih kriminalaca želio stvoriti “stranačku vojsku”, što je u sferi fantastike; oni su ga pritvorili jer je navodno primao novac za pomilovanja, ali ne znaju, i ne mogu dokazati, od koga, ni kada ni koliko je primio; svodili su svoju sumnju najprije na dva imena (A. Kulovac, A. Karić), a na kraju se pokazalo da ti uopće nisu ni pomilovani; tvrdili su da imaju svjedoka kojeg nisu ni vidjeli ni ispitali, a nazvali ga ključnim! Ponudili su Sudu kao dokaz uobičajen radni telefonski razgovor novinara Avde Avdića s Budimirom, koji nema nikakve veze sa slučajem; neistinito su ustvrdili da Budimirova kći živi u Hrvatskoj i da tamo ima imovinu; govorili su o pomilovanju supruge četrdesetogodišnjeg T. Š., koji, kako se ispostavilo, uopće nije oženjen…i spisku nikada kraja!

Neoborivi dokaz – Viber prepiska, da je Budimiru politički montiran proces!

Da se kod Živka Budimira radi o političko-pravosudnom montiranom procesu ili, nazovite ga, kako hoćete i progonu, potvrđuje u svojoj Viber prepisci i inspektor SIPA-e Jole Galić, uposlenik Kriminalističko – istražnog odjeljenja SIPA-e, koji je postupajući po Naredbi Tužiteljstva BiH, točnije Diane Kajmaković, učestvovao u pretresanju Budimirovih prostorija u Mostaru, a što potvrđuje i u Viber prepisci.

U svojoj Viber prepisci, inspektor SIPA-e Jole Galić, tvrdi, da je u odnosu na predmet „Budimir“, pa samim time i uhićenje i pritvaranje istoga, citiram tvrdnje Jole Galića „…ZNAO SAM, DA JE TO POLITIKA, ALI NISAM ZNAO SA ČIJE STRANE VJETAR DUVA. JA SAM BIO KOD BUDIMIRA U UREDU U MOSTARU, KUĆI, I U UREDU U SARAJEVU, BIO SVJEDOK NA SUDU, NIŠTA BITNO… OVO ZA BUDIMIRA STE U PRAVU“ – zaključuje inspektor Galić, nakon što sam mu putem Vibera poslao link sa portala Dnevno.ba u kojem opisujem i govorim, da je Živku Budimiru proces montiran, te da je toga dana trebao, da je kojim slučajem bio u Mostaru, a nije, pa plan nije pošao po „voznom planu“, biti ubijen od strane čovjeka iz SIPA-e, rodom iz Ljubinja, kod Mostara.

Galić u svojoj Viber prepisci, a nakon što sam mu napisao, da je Budimir „odrađen“ preko tužitelja Kajmakovićke i Čavke i nekih političara, sa ciljem diskreditacije Budimira, tvrdi: „ZNALO SE TO TADA U SIPA-i, ALI NIJE BILO DOKAZA. SVE JE TO PRLJAVO…O O ZA BUDIMIRA STE U PRAVU…“-tvrdi Galić.

Povod navedene konverzacije između Josipa Šimića i Jole Galića bio je članak Josipa Šimića, koji mu je Šimić poslao putem Vibera, u kojem članku se govori o montiranom uhićenju Živka Budimira, a što je i vidljivo iz Viber prepiske, koju i SIPA posjeduje.

Također, Galić u svojoj Viber prepisci govori Josipu Šimiću, da su „državi potrebni ljudi, kao što sam ja…, te da ću otkriti sva ubistva, koje nije SIPA…“!Galić Jole također govori, da je „…o Diani Kajmaković nekad mislio sve najbolje, dok skoro nije čuo neke priče…, te da je bivši direktor SIPA-e Zubac jedno veliko zlo“!

 


Oleg Čavka priznao, da nema dokaza protiv Budimira!

I na kraju farse tužitelj Oleg Čavka je na ročištu tada 5. lipnja priznao da, istina, “nema dokaza da je Budimir uzimao novac, ali da je on znao da se uzima šakom i kapom”, te je iznova zatražio pritvor za njega da ne bi pobjegao! Taj zahtjev sud je 10. lipnja 2013., odbacio kao neosnovan. Sve to iole razumnom čovjeku izaziva mučninu!

Upravo ovakva neostaljinistička pravna egzibicija i brutalno gaženje zakonitosti u svrhu uništenja političkog protivnika izvodi se teatralno pred očima cijele javnosti i čak uz adekvatnu podršku zakonodavne, sudske i izvršne vlasti. O orkestriranoj podršci huškačkih medija da se i ne govori. I nikom ništa! Osim ponekog intelektualca i dva-tri medija, portala, a mnogi šute. Napomene radi, Živko Budimir nekoliko je puta za medije ukazivao da se radi o “montiranom političkom procesu”, ili kako bih ja to nazvao “puzajućem državnom udaru” na Predsjednika F BiH, koji je pokušan da se realizira preko pravosudnih institucija, ali po depeši moćnih političkih pokrovitelja.

Nakon što je i Sudu BiH postalo jasno, kada je putem Federalne televizije – FTV-a, emitiran snimak skandaloznog podmetanja dokaza Živku Budimiru, koji bi Tužiteljstvu BiH bio „krunski dokaz“ za tzv. „Budimirovu korupciju“, isti se proglasi nenadležnim i spis na Općinski sud Sarajevo uputi.No, jahači idu dalje!

Optužnica protiv Živka Budimira i dr., ruši se, kao kula od karata!

Iako je zakonski standard za podizanje optužnice osnovana sumnja, za koju je Ustavni sud BiH u predmetu „Budimir i dr.,“ ustvrdio, da i ne postoji, naime, Kantonalno tužiteljstvo Sarajevo, dana 15.01.2015. godine, optužilo je predsjednika F BiH Živka Budimira, Barišić Petra, Kulosman Suada, Halilović Hidajeta, Asić Željka i Kulovac Armina za krivična djela „Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. KZ F BiH, krivično djelo „Primanje dara mita ili drugih oblika koristi“ iz člana 380. KZ F BiH i krivično djelo „Protuzakonito posredovanje“ iz člana 382. KZ FBiH, a u vezi pomilovanja osuđenika.

Da se optužnica kao kula od karata ruši, pokazuje i činjenica, da je nedavno, pred kraj suđenja, a o čemu smo pisali, Kantonalno tužiteljstvo Kantona Sarajevo, i to tužitelj Bogunić Sanin, pred Općinskim sudom u Sarajevu, povuklo je optužnicu, broj: T09 0 KTPO 63923 14, u predmetu „Živko Budumir i dr.“ u odnosu samo na optuženog Halilović Hidajeta, sina Rasima i majke Rahime r. Huseinović, rođenog 15.05.1956. godine, u mjestu Šerići, općina Zenica. Naime, Halilović Hidajet, u vrijeme predsjednika F BiH Živka Budimira, obnašao je dužnost predsjednika Komisije za pomilovanja F BiH. Na ovaj način izvjesno je, da će optužnica u predmetu „Budimir i dr.,“ konačno na Sudu doživjeti svoj fijasko, jer je montirana u režiji pravosudno-političkog progona.

Pokušaj atentata na Predsjednika F BiH Živka Budimira!

Dana 30. 09. 2014. godine, predsjednik F BiH Živko Budimir, krećući se sa svojom pratnjom, putem autoputa, na relaciji prema Sarajevo – Brčko, odnosno prilikom kretanja na gore spomenutoj relaciji, kod Sarajeva, približavajući se velikom brzinom blizu tunela,vozač A.B., i vozilo u kome se osoba A.B. i nalazila, a krećući se velikom brzinom, prethodno od strane policijske pratnje Predsjednika F BiH upozoravan, da „uspori“ i znajući, da je preticanje vozila pod pratnjom zakonom strogo zabranjeno,pod velikom brzinom, stiskajući papučicu gasa, apostupajući u namjeri, da liši života Predsjednika F BiH Živka Budimira, prilikom približavnja tunelu, na spomenutoj gore navedenoj relaciji, lice A.B., ostvari kontakt sa zadnjim dijelom vozila u kome se nalazila štićena osoba (Predsjednik F BiH), u namjeri, da vozilo u kome se nalazila štićena osoba, prilikom približavanja tunelu, desnim prednjim čeonim dijelom svoga vozila ostvarujući kontakt sa zadnjim lijevim dijelom vozila štićene osobe, snažno inercijom od udara na tunel vozilo štićene osobe, nabije.

Te nakon neuspjelog, očito atentata, pratnja Predsjednika F BiH, u tunelu na području Kantona Sarajevo, sustiže i legitimiše lice A.B., te u gebeku istoga pronađe oko 200.000,00 KM. U trenutku približavanja pratnje Predsjednika F BiH sumnjivom licu A.B., isto sumnjivo lice A.B., izvadi mobitel i pozva, nikoga drugoga, doli Mirsada Vilića, sadašnjeg direktora Direkcije za Koordinaciju policijskih tijela u BiH (DKPT-a).

Kantonalno tužilaštvo Sarajevo, povelo je istragu, broj: T09 0 KT 0075401 14 u odnosu na prethodno opisano, koja istraga je vođena nekoliko mjeseci od prethodno opisanoga događaja, ali kada se istragom utvrdilo, ‘ko i na koji način stoji iza atentata, ‘ko su naručitelji, ‘ko realizatori, a ‘ko izvršitelji, bivša glavna kantonlna tužiteljica Dalida Burzić, osoba sklona amnestiranju ubojica i kriminalaca i primanju mita, dana 13. 01. 2016. godine, sve istražne radnje obustavi, i predmet ad acta odloži, pritome, ne poslavši nikada obavijest – tužiteljsku odluku oštećenoj strani Živku Budimiru, da u skladu sa zakonom pritužbu izjavi.

Oznaka KT – jest tužiteljska oznaka na kaznenim predmetima sa registrom poznatih počinitelja kaznenih djela.

Ako su gore navedene stvari radili tada Predsjedniku F BiH Živku Budimiru, koji je po Ustavu F BiH državni poglavar i predstavnik najviše vlasti u F BiH, šta onda mogu očekivati obični građani Bosne i Hercegovine. Pokušaj atentata došao je pak tek na kraju, jer su se akteri nadali, da će Visoki predstavnik OHR-a Valentin Inzko po uhićenju i pritvaranju, smijeniti Budimira sa pozicije Predsjednika F BiH.

Ipak su pravda, istina i povjerenje na kraju pobijedili…i Budimir je tada uspješno priveo svoj mandat Predsjednika F BiH kraju.

Autor: Josip Šimić / Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});