fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

EVO OTKUD NOVAC ZA ŠTETU OD NOVOG POTRESA: Petir otkrila kako povući sredstva za sanaciju štete u Sisačko-moslavačkoj

Autor: dnevno.ba

Saborska zastupnica Marijana Petir koja podržava vladajuću većinu rođena je u Kutini, u Sisačko-moslavačkoj županiji koju je pogodio snažan potres magnitude 5.2 po Richteru.

U studiju N1 televizije otkrila je što očekuje od Vlade kada je riječ o sanaciji štete na području ove županije.

“Ja sam odmah navela da nisu samo Petrinja i Sisak nastradali već i ostala naselja mjesta”, naglasila je Petir, a potom se osvrnula na izjave gradonačelnika Petrinje da već sutra očekuje milijune od Vlade za sanaciju štete.

“Nitko ne može nikome slati milijune dok se ne popiše šteta. Dakle prvo treba utvrditi razmjere štete i procijeniti što se treba učiniti”, rekla je Petir, a onda otkrila kako se nada da će pristup sanacije štete na ovom području ravnati po modelu prema kojem se obnavlja i Zagreb.

“Za Zagreb je uplaćeno 250 milijuna kuna u Fond za obnovu Zagreba. Odobren je i zajam svjetske banke u iznosu od 200 milijuna dolara, a na raspolaganju nam stoji i 680 milijuna eura iz Fonda solidarnosti EU. Problem u tome je što ta sredstva treba u relativno kratkom roku iskoristiti stoga vremena za čekanje nema. Vidjela sam jutros da je podršku Hrvatskoj izrazila i predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen, a rekla je i kako su spremni pomoći. Odlično je da ju je premijer odmah obavijestio o situaciji”, rekla je Petir u nadi da će se pomoću modelu razvijenog za Zagreb pomoći i Sisačko-moslavačkoj županiji naglasiviši kako je potrebno što hitnije djelovati jer dolazi hladnoća, a predviđene su i oborine.

“Pozivam da službe koje su već uhodane u gradu Zagrebu pomognu i ovom području”, rekla je Petir, dok je voditeljica nadodala kako su statičari Građevinskog fakulteta u Zagrebu već na terenu.

Peti se dotakla i cijepljenja objasnivši kako je svakom vjerniku moralno prihvatljivo koristiti cjepivo u ovakvoj situaciji.

“Prije svega vidjeli smo da je ovaj virus potpuno nepredvidljiv i svaki put kad pomislimo da nešto znamo opet se dogodi nešto novo. Naravno da mjere koje se donose, a koje se tiču nošenja maski i socijalne distance luče rezultate. Te mjere su dobre, ali nisu dostatne. Nije nastalo preko noći kao što se govori, znanstvenici konstantno rade na novim cjepivima. Moramo imati povjerenje u one koji su doista stručni. Cjepivo nije obavezno ali je jako važno da se što veći broj ljudi cijepi kako bismo postigli određeni kolektivni imunitet. Htjela bih podsjetiti na izjavu papinske akademije za život. Tehničke karakteristike proizvodnje cjepiva upućuju na to da nema moralne upitnosti korištenja cjepiva. Ovaj virus doista ugrožava život i ukoliko vjernik nema mogućnosti birati između različitih cjepiva onda je u redu da vjernik prihvati to cjepivo koje se nudi jer treba gledati širu sliku i dobrobit cijelog društva”, zaključila je Petir.

Autor: dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});