Continental razvija sustav za sprječavanje sudara s biciklima

Autor: Dnevno.ba

Svima je već odavno poznato da su uz motoriste biciklisti sve ugroženija skupina sudionika cestovnog prometa.

Kako raste svijest o ekologiji te kako napreduje biciklistička infrastruktura u velikim gradovima tako se značajno povećava pristupnost biciklista u cestovnom prometu. Nažalost, svakog dana možemo svjedočiti čitavom nizu situacija u kojima vozači automobila ne pridaju dovoljnu pažnju sigurnosti biciklista. Kao da ih ne smatraju ravnopravnim sudionicima u prometu. No, medalja ima dvije strane, brojni biciklisti prvenstveno ne paze sami na sebe, ali o tome nekom drugom prilikom, piše portal autopress.hr.

Stručnjaci iz tvrtke Continental čvrsto su odlučili to promijeniti pa žurno razvijaju sustav koji se temelji na radaru od 77 gigaherca, a koji će pratiti polje iza automobila, s naglaskom na desnu stranu. Registrirat će sve objekte koji se kreću u tom polju određenom brzinom te će pravodobno upozoravati vozača da se tamo nalazi biciklist ili bilo koje drugo prometalo.

Sustav koji Continental razvija posebno za automobilsku industriju prvotno će biti dostupan na popisu dodatne opreme, ali uskoro će postati zakonskom obvezom. Primjerice, sličan sustav bit će obavezan u kamionima već od 2022. godine.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI