OVO JE NOVA LADA NIVA TRAVEL: Rusi iznenadili s potpuno novim dizajnom, ali i performansama

Autor: dnevno.ba

Lada Niva svima je poznat ruski terenac za kojeg ne postoje nepremostive prepreke. Stoga bi mnoge mogla razveseliti vijest da je krenula proizvodnja novog modela, no pričekajte malo.

Lada Niva Travel puno je ime novog modela čija je proizvodnja počela u Rusiji gdje se na traci našla prva robusna off-road verzija koja je dobila nelakiranu plastičnu zaštitu, off-road gume i standardni pogon na sva četiri kotača.

Foto: VAZ

Mali terenac se prvobitno pojavio 1998. godine kao VAZ-2123, a potom je 2003. godine dobio naziv Chevrolet Niva kao rezultat suradnje AvtoVAZ-a i General Motorsa.

Međutim, GM se povukao iz dogovora prije nekoliko mjeseci te je prodao 50 posto udjela ruskom proizvođaču. Odlični mali SUV se vraća 2021. godine s Ladinim logotipom, imenom Niva Travel i nekim promjenama dizajna.

Foto: VAZ

Dizajn prednjeg dijela Nive Travel podsjeća na Toyotin RAV4, a tu su i moderna svjetla te redizajnirani poklopac motora s istaknutijim naborima. Rešetka hladnjaka je veća nego prije. Straga su LED stražnja svjetla, kao i redizajnirani branik. Fotografije unutrašnjosti nisu objavljene, ali je ona uglavnom ostala ista.

SUV pokreće 1,7-litarski benzinski motor koji razvija 80 KS i 127 Nm okretnog momenta, a ta snaga se prenosi na obje osovine putem petstupanjskog ručnog mjenjača. Niva Travel od 0 do 100 km/h ubrzava za 19 sekundi, dok maksimalna brzina iznosi 140 km/h.

Ladu Nivu Travel ne treba miješati sa klasičnim terencom koji je nosio ime Niva, a koji se trenutno prodaje s oznakom “4×4” te nije promijenio izgled od 1977. godine.

Potpuno nova Niva najavljena je 2018. godine na Sajmu automobila u Moskvi gdje je predstavljen 4×4 Vision koncept.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI