fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Fena

Miting u Banja Luci! Dodik: ‘Da je pravde mi bi bili u sastavu Srbije i ne bi bilo ovog sr**a’

Autor: Dnevno.ba

Čelnik bosanskih Srba Milorad Dodik okupio je u četvrtak u središtu Banje Luke nekoliko tisuća svojih pristalica kako bi ih pozvao da ne poštuju rezoluciju kojom bi UN mogao osuditi genocid u Srebrenici a ponovo je prijetio odvajanjem Republike Srpske od BiH odnosno stvaranjem velike Srbije.

Dodik je na središnjem banjolučkom gradskom trgu organizirao “narodni miting” po uzoru da slična okupljanja kakva je 90-ih godina prošlog stoljeća uoči raspada bivše SFRJ organizirao Slobodan Milošević uz obrazloženje kako na taj način želi poslati odgovor iz RS na najavu da će u Ujedinjenim narodima biti usvojena rezolucija o osudi genocida što su ga u Srebrenici 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Poziv bojkotirale oporbene stranke

Njegov su poziv bojkotirale oporbene stranke označivši ga kao političku manipulaciju a miting kao prisilno okupljanje onih koji plaće primaju iz entitetskog proračuna no to Dodika nije spriječilo da pred okupljenim mnoštvom tvrdi kako su se sada svi ujedinili oko njega.

Pokolj nad osam tisuća Bošnjaka u Srebrenici iz 1995. nazvao je “greškom” i “teškim zločinom” ali je uporno tvrdio kako to nije bio genocid.

Kazao je kako “ogavni zapadni svijet” predvođen Njemačkom sudjeluje u uroti čiji je cilj nametnuti Srbima kolektivnu krivnju a sve u korist Bošnjaka pa je poručio kako s njima Srbi više ne žele živjeti.

“Da je pravde mi bi bili u sastavu Srbije i ne bi bilo ovog sr… koje se zove BiH. I tako će i biti” prijetio je Dodik dodajući kako vjeruje da će se za to stvoriti uvjeti pobjedi li Donald Trump na izborima za predsjednika SAD.

Dodik ustraje u negiranju genocida: ‘Brojka od 8000 žrtava je navučena za propagandne potrebe’

Saveznici još žešći

Dodika su u bizarnim porukama ovoga puta ipak nadmašili neki od njegovih saveznika. Tako je Darko Banjac, zastupnik u parlamentu RS i čelnik jedne od političkih stranaka koja je u savezu s Dodikom u zapaljivom govoru s tribine vikao kako žali što se “ruska specijalna operacija nije proširila i na druge naciste” u koje je ubrojio Njemačku zbog toga što je predlagatelj rezolucije o genocidu u Srebrenici

Dodao je kako ne želi u “pedersku Europsku uniju” a to je izgovarao dok je iza njega stajala Ana Brnabić, predsjednica skupštine Srbije koja se otvoreno deklarira kao osoba homoseksualne orijentacije.

Brnabić se ipak pridružila govornicima te je kazala kako joj je uvijek veliko zadovoljstvo doći u RS a da je Srbija uvijek za poštovanje Daytonskog sporazuma no u tome se osjeća usamljeno a istodobno meta je stalnih napada jer su “Srbi uvijek krivi za sve”.

Njena je teza da rezolucija o Srebrenici u UN-u znači širenje mržnje prema Srbima pa se Srbija stoga bori protiv usvajanja takvog dokumenta.

“Srbija će se otvoreno boriti protiv toga”, kazala je Brnabić pojašnjavajući kako Aleksandar Vučić ovih dana poziva šefove država diljem svijeta ne bi li ih uvjerio da ne podupru rezoluciju. Sigurna je da rezolucija neće dobiti “eksplicitnu većinu” u općoj skupštini UN.

 

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});