fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Screenshot/Youtube

VIDEO Karamatić: “Dobro bi bilo da stranci pročitaju zakone koje su nametnuli BiH. Ne postoji zakonska mogućnost da se provedu izbori”

Autor: Dnevno.ba

Lider HSS-a u BiH Mario Karamatić govorio za emisiju BHT1 Uživo. Aktualna je tema neusvajanja odluke o novcima za predstojeće listopadske izbore. Na upit opstruiraju li Hrvati izbore, Karamatić šalje poruku strancima u BiH, prenosi portal Bild.ba.

“Dobro bi bilo da gospoda iz ambasade SAD-a, delegacije EU, a napose iz OHR-a pročitaju zakone koje su nametnuli BiH. Između ostalog i ovaj Izborni zakon i veliku većinu zakona koju su nametnuli. Ne postoji zakonska mogućnost da se provedu izbori, opstruiranje provedi međunarodna zajednica jer dvije godine nisu napravili pritisak na Vijeće ministara da donese proračun“, kaže Karamatić.

Podsjeća i da je BiH cijelu 2021. na privremenom financiranju po proračunu iz 2020. “Ne postoji način da Vijeće ministara donese odluku”, kaže on. Dodaje kako je ministar financija Vjekoslav Bevanda poslao okvirni plan proračuna Vijeću ministara koje ga šalje Predsjedništvu pa ono parlamentu, rekao je.

“Sad bih ja mogao reći da Tegeltija opstruira… Tko opsturuira”, pita se Karamatić. Novinarka je pitala Karamatića i kako komentira to što za Bevandu ova odluka nije zakonita dok neke druge jesu.

“Ako Bevanda kaže da je nezakonito, onda jest. On poznaje procedure”, kaže Karamatić.

Potom se osvrnuo na, kako kaže, najveći problem BiH. “BiH nije suverena država i kolonijalna je. Nekom se otresu noge kad netko iz neke ambasade kaže nešto”, rekao je Karamatić. Objasnio je i zašto BiH nije suverena država pojasnivši kako je visoki predstavnik vrhovni tumač svih zakona. Kaže i kako je odnos među tri naroda u BiH bio normalniji 1996. nego danas.

“Bošnjačkom, srpskom i hrvatskom narodu je u interesu da žive u normalnoj državi. Stranci u 99 posto slučajeva drže stranu političkom Sarajevu”, rekao je Karamatić.

Na najavu Sattlera o uvođenju sankcija, Karamatić kaže da je “njega slušati ono što mu se kaže iz EU i da ne može nikom uvesti sankcije”.

“Ne može sad OSCE uplatiti 12 milijuna SIP-u, može ih samo uplatiti u proračun, opet imamo problem”, kaže Karamatić.

Proračun 2021. nije usvojen jer se vladajuća koalicija nije dogovorila, govori Karamatić. “To što je nekom nižerangiranom službeniku EU palo napamet da netko mora uraditi to i to da bi on u svom izvješću naveo da je to riješio, e pa ne može tako”, rekao je Karamatić i dodao: “Dio krivice snosi Središnje izborno povjerenstvo jer je raspisalo izbore a znalo je da nema novca. Vidjet ćemo hoće li se usvojiti proračun, ako se usvoji, bit će novca, ako se ne usvoji, onda će kolonijalni upravitelj visoki predstavnik donijeti odluku”, govori Karamatić u emisiji BHRT-a.

Karamatić: Trebamo preustroj BiH
Na upit kakav preustroj Hrvati žele i je li to treći entitet, Karamatić kaže da Hrvati imaju zaključke koji su usvojeni na prošlom saboru HNS-a.

“U tih sedam zakona se navodi taksativno koje korake BiH treba uraditi da postane funkcionalna, to je prvih šest točaka gdje se se sve kaže, njih svi preskaču i idu odmah na sedmi. On jasno kaže ukoliko se nastavi preglasavanje Hrvata da će oni pokrenuti sve zakonom dozvoljene inicijative za novi administrativno-teritorijalni preustroj. Pa zar bilo tko misli da će Hrvati dozvoliti da im netko stalno određuje tko će ih predstavljati, da ćemo mi to trpjeti i klepiti ušima? Ma nećemo! Administrativno-teritorijalni preustroj znači Federacijo zbogom, BiH više neće postojati u ovom obliku”, kaže Karamatić, potom ga novinarka prekida.

Karamatić nastavlja: “Kad vi krenete prema Dobrinji, je li vidite granicu? Kad kažete narod ove zemlje, na koji narod mislite, narod ove države je u Širokom Brijegu, Posušju, Grudama… Livnu, Orašju, Kiseljaku… i taj narod nije zadovoljan politikom koja se kreira u Sarajevu”, kaže Karamatić.

Pitala ga je i o stavu Hrvatske akademije za znanost i umjetnost o uvjetima koje postavljaju Bosni i Hercegovini za ulazak u EU.

“BiH je kolonija. Jedan narod je oduševljen kad Erdogan kaže da će čuvat BiH, jedan je oduševljen kad to kaže Vučić, a jedan je oduševljen kad to kaže Milanović. BiH je kolonija kojom upravlja kolonijalni upravitelj koji upravlja BiH, BiH je toliko nefunkcionalna”, ustvrdio je Karamatić.

Karamatić kaže i da je “70 posto teritorije BiH nezadovoljno sadašnjim uređenjem države i politikom koja dolazi iz Sarajeva“, rekao je. Komentirao je i tzv. ostale, kaže da su to “u principu gluposti”.

“Samo 1.7 posto građana se nisu izjasnili kao Srbi, Hrvati ili Bošnjaci. Kad odvojimo nacionalne manjine koje ima svaka država, onda se vidi da ostali praktično ne postoje”, rekao je Karamatić i dodao kako bi se mogle dogovoriti tri jedinice. Ponudio je i zanimljiv prijedlog kako bi se, gastronomski, mogle dogovoriti podjele izbornih jedinica.

“Jednog člana nek biraju tamo gdje se pije najviše Nektar piva, jednog tamo gdje se pije Tuzlansko i Sarajevsko, jednog tamo gdje se pije Ožujsko i Karlovačko“, rekao je Karamatić, prenosi Bild.ba.

O zaključcima HNS-a
Novinarka ga je ponovno pitala oko sedmog zaključka HNS-a, a Karamatić objašnjava: “Krenuli smo u realizaciju sedmoga zaključka. To znači da smo pokrenuli postupke ako se nastavi nametanje predstavnika hrvatskom narodu da krećemo u novi administrativno-teritorijalni preustroj sukladnom međunarodnom pravu i zakonima u BiH”, rekao je.

Upitan vjeruje li u skori dogovor po pitanju Izbornog zakona, kratko odgovara: “Ne” pa pojašnjava kako bošnjačke stranke ne žele dogovor jer ne žele odustati od preglasavanja Hrvata. “Tu se radi o tome da dio te politike ne želi dogovor i ne želi odustati od preglasavanja Hrvata. Komšić ne dobiva hrvatske nego antihrvatske glasove”, rekao je Karamatić.

Upitan što misli o građanskom uređenju, Karamatić kaže da je “apsolutno za” i da se HSS zalaže za zelene politike, zdravu hranu, obrte i tomu slično.

Upitan kada će se konačno političari okrenuti životnim pitanjima, Karamatić kaže: “Kada se političarima izbiju argumenti da pričaju o nacionalnim pitanjima. Kada se uspostavi građanska država, ali ne na način da se u cijeloj državi uvodi princip ‘jedan čovjek jedan glas’… Na lokalnoj razini to funkcionira, to nije problem, problem je što su sve politike u BiH zasnovane na generiranju straha jednog od drugog. Da se tog oslobodimo, moramo napraviti tri izborne jedinice, tri entiteta, kako god to zvali”, kaže Karamatić.

Dodaje i kako su “građani ove zemlje na 70 posto teritorija države nezadovoljni”, kaže Karamatić a novinarka ga prekida govoreći o “podjeli BiH”.

“Vadite li vi putovnicu kad idete u Republiku Srpsku, vadite li putovnicu kad idete u Heceg-Bosnu“, upitao je Karamatić novinarku koja je, nakratko, ostala bez teksta

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});