fbpx
Foto: Fena

VIDEO Marina Pendeš: Ne vjerujem da je nekome u interesu da blokira formiranje Vlade FBiH

Autor: Dnevno.ba

Zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine imaju relativno visoke plaće, a otpremnine su previsoke, izjavila je za BHRT Marina Pendeš (HDZ), izaslanica u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Treba pomoći ljudima koji nemaju tolike plaće, da im se povećaju kako ne bi osjetili posljedice inflacije – smatra Pendeš.

Komentirala je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, istakavši da je potrebno izmjeniti zakon, odnosno razdvojiti ga kako bi se ograničila povećanja za visoke dužnosnike, dok bi državnim službenicima i namještenicima plaća bila povećana.

Na pitanje bi li se odrekla dijela plaće ukoliko dođe do povećanja, Pendeš je navela da se svaki mjesec odriče jednog dijela, u korist nekoga kome je potrebno.

Govorila je i o tome zašto su usuglašeni tekstovi Zakona o dopunama Zakona o PDV-u i Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o trošarinama u BiH skinuti s dnevnog reda današnje sjednice Parlamenta, istaknuvši kako je potrebno da aktualni saziv Vijeća ministara BiH ima 100 dana da napravi analizu i ponovo odluči.

Većina županija usvojila proračune

– Većina županija je usvojila proračune, ostao je samo državni i sigurna sam da će sutra biti usvojen na sjednici Parlamenta. Jako je bitno da znamo koliko je novca prikupljeno. Ukoliko usvojite neki zakon, ako se radi o 600 milijuna manje prihoda, što to znači za raspodjelu ka nižim razinama vlasti – navela je Pendeš.

Prema njenim riječima, nema smisla da se usvoji nešto čemu je rok važenja bio do kraja prošle godine.

– Zato smo smatrali da je potrebno da se vrati Vijeću ministara i da ponovo odluče – istakla je.

Pohvalila je odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju Nacrta proračuna BiH.

– Ovaj proračun sa aspekta investicija, ulaganja i modernizacije određenih institucija, trebao bi biti veći, ali sam zadovoljna. Usvajanje proračuna je veliki korak naprijed za BiH – navela je Pendeš.

Nije dovoljno pažnje za NATO put

Pendeš smatra da se nije posvetilo dovoljno pažnje NATO putu BiH, kao ni modernizaciji i poboljšanju položaja pripadnika Oružanih snaga BiH.

– Stanje u OS BiH nije baš dobro. Potrebna su veća proračunska sredstva. Osnovni motiv je uvijek plaća, na stranu što postoji odgovornost prema domovini, bitno je povećanje osnovice kojim će pripadnicima OS BiH biti povećana plaća – poručila je Pendeš.

Pendeš je komentirala i neusvajanje Izvještaja o financijskom poslovanju BHRT-a za 2021. godinu i financijskog plana BHRT-a za 2022. godinu sa pratećim mjerama i efektima tih mjera, kao ni izvještaja o realizaciji programa BHRT-a za 2021. godinu i Programskim planovima za 2022. godinu.

Pažnja za BHRT

– BHRT-u se treba posvetiti veća pažnja zbog dugovanja. Mi smo bili suzdržani jer se odlučivalo za 2021. godinu. Rukovodstvo BHRT-a mora raditi brže, da se razgovara, da se informacije proslijede svima – navela je.

Istakla je da je neophodno sanirati dugovanja, te pronaći rješenje za stalni izvor financiranja.

Komentirala je i medijske natpise o navodnom novom nametanju izmjena Ustava FBiH, rekavši kako ne vjeruje da je nekome u interesu da blokira formiranje Vlade.

Govorila je i o položaju Hrvata povratnika u RS, verbalnim napadima na biskupa Komaricu, nedavnom napadu na povratnike u Višegradu, te tenzijama u BiH.

Poručila je da će tenzije prestati i suživot moći biti moguć – onda kada svako bude radio svoj posao.

 

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI