fbpx

Na današnji dan: Kina testirala prvu termonuklearnu bombu

Autor: Dnevno.ba

Snaga kineske bombe detonirane na današnji dan bila je čak 3,3 megatona, što je oko 206 puta jače od bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Eksplozija se dogodila između pustinja Taklamakan i Kumtag, na području nekadašnjeg slanog jezera.

Dana 17. lipnja 1967. godine Kina je službeno postala svjetska termonuklearna sila. Naime, tog je dana Kina testirala svoju prvu termonuklearnu bombu, što su prije nje uspjeli samo SAD, SSSR i Velika Britanija). Kao što je poznato, termonuklearne (hidrogenske) bombe mnogo su jače od običnih nuklearnih bombi. Naime, one koriste i nuklearnu fuziju za dobivanje energije (slično procesima u Suncu), pa mogu dati i 1.000 puta jaču eksploziju od klasičnih fizijskih bombi zasnovanih samo na cijepanju atomskih jezgri.

Snaga kineske bombe eksplodirane na današnji dan bila je čak 3,3 megatona, što je oko 206 puta jače od bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Kini su trebala samo 32 mjeseca da od fizijske bombe razvije fuzijsku, što je bilo kraće razdoblje od bilo koje druge države.

Bomba je eksplodirala na nuklearnom testnom području Lop Nur na zapadu Kine, daleko od velikih urbanih središta. Lop Nur nalazi se između pustinja Taklamakan i Kumtag, na području nekadašnjeg slanog jezera. To je jedino područje koje je Kina ikada koristila za nuklearna testiranja i na njemu je do sada eksplodirano 45 atomskih bombi, piše Povijest.hr

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI