fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
+ AAA -

Čang Kaj-šek – vođa nacionalističke kineske države (1928.)

Autor:

chiang1933

Dana 6. kolovoza 1928. postao je Čang Kaj-Šek vođa nacionalističke kineske države. Radilo se o području pod kontrolom nacionalističke stranke Kuomintang, koje je obuhvaćalo središnji dio istočne Kine. Kina je, naime, tad bila razjedinjena. Glavni grad Čang Kaj-Šekove države bio je Nanjing (Nanking) – velik grad na rijeci Jangce, zapadno od Šangaja. Tamošnja vlada bila je međunarodno priznata vlada Kine, ali zapravo je velik dio države bio pod upravom lokalnih moćnika, uglavnom vojnih zapovjednika (na engleskom poznati kao warlords). Dio zemlje držali su komunisti pod vodstvom Mao Ce-tunga.

Čang Kaj-Šek vladao je državom kao vojni diktator, ali unatoč brojnim pohodima ponajprije usmjerenim protiv komunista, nije uspio ujediniti Kinu u trenutku kad joj je najviše prijetio japanski imperijalizam. U njegovo su vrijeme Japanci, naime, anektirali Mandžuriju, a zatim još neke dijelove Kine. Podijeljena unutrašnjim sukobima, Kina im nije mogla pružiti učinkovit otpor. Naposljetku ga je zarobio vlastiti general Zhang Xueliang i prisilio da surađuje s komunistima u borbi protiv Japanaca.

Tako se Drugi kinesko-japanski rat spojio s Drugim svjetskim ratom na Pacifiku te završio pobjedom Kineza nad Japancima. Kinezi su se zatim međusobno zaratili, pri čemu su Čang Kaj-šekovi pristaše poraženi i prisiljeni potražiti utočište na Tajvanu, dok su komunisti preuzeli vlast nad ostatkom Kine. Takvo se stanje zapravo održalo do danas.

Zanimljivo je da su zapadni mediji nazvali Čang Kaj-Šeka generalisimusom, premda u samoj Kini, po svemu sudeći, nije bilo takvog čina. Za karijeru Čang Kaj-Šeka osobito je važna bila njegova supruga Soong May-ling. Ona je bila vatrena kršćanka i potjecala je iz neobično utjecajne obitelji. Naime, njen otac Charlie Soong bio je Kinez koji se obrazovao u Americi i postao kršćanski misionar. Kasnije se obogatio u bankarskom sektoru i tiskarstvu.

Imao je tri kćeri koje su postale nevjerojatno utjecajne. Jedna se udala za najbogatijeg čovjeka u Kini – bankara H. H. Kunga. Druga je bila supruga kineskog nacionalističkog vođe Sun Jat-Sena (suosnivač Kuomintanga). Najmlađa se udala za Čang Kaj-Šeka – koji je naslijedio spomenutog Sun Jat-Sena (svog šogora).

Piše: Boris Blažina

Source: Povijest.hr

Autor:
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});