googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Znameniti kreator Spider-Mana, Hulka, Iron Mana i drugih Marvelovih superjunaka – 1922.

Autor: dnevno

Stan Lee rođen je zapravo pod imenom Stanley Martin Lieber. Zaposlio se u proizvodnji crtanih stripova kad mu je bilo samo 16 godina. Likovi kompanije Marvel danas zarađuju milijarde dolara.

Na današnji dan 1922. godine rođen je poznati autor crtanih stripova Stan Lee. Znamenit je po tome što je sudjelovao u kreiranju likova superjunaka koji su danas postali gotovo neodvojiv dio zapadnjačke kulture. Naime, Stan Lee suautor je likova Spider-Mana, Hulka, Iron Mana, Thora, kao i skupina X-Men i Fantastična četvorka (Fantastic Four).

Stan Lee rođen je zapravo pod imenom Stanley Martin Lieber, a tek je kasnije promijenio ime. Rodio se u New Yorku, kao dijete židovskih roditelja podrijetlom s područja današnje Rumunjske. Zaposlio se u proizvodnji crtanih stripova kad mu je bilo samo 16 godina. Taj prvi posao bio mu je rad za kompaniju Timely Publications, koja je, između ostaloga, upravo u to vrijeme bila pokrenula svoj novi strip zvan Marvel Comics.

Stan Lee neočekivano je brzo napredovao u poslu, tako da je već u dobi od 18 godina postao urednik. Pod Leejevim vodstvom uvedeni su s vremenom mnogi novi likovi. Prva skupina superjunaka koju je Stan Lee kreirao, zajedno s crtačem Jackom Kirbyjem, bila je Fantastična četvorka. Uspjeh te skupine potaknuo je kreiranje novih likova superjunaka – Hulka, Iron Mana, Thora, te skupine X-Men. Najpopularnijim od svih na kraju se pokazao Spider-Man. Marvelovi likovi danas zarađuju milijarde dolara.

Autor: dnevno
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});