fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Je li Avdo zaista Avdo?!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Već sam ranije pisao i nebrojeno puta objavljivao, da je suvišno, pa gotovo i ne potrebno više komentirati ono, što se, po ustaljenom receptu, skuha u kuhinji SDA i kabinetu direktora Obavještajno – sigurnosne agencije BiH (OSA BiH) Osmana Mehmedagića zvanog Osmica, koji je pod istragom Tužilaštva BiH, zbog više krivičnih djela, zbog čega je ljetos hapšen bio, koje potom kanalizira preko njegovog plaćenog policijskog „novinara“ Avde Avdića, koji je u svakome smislu moralno diskutabilan, piše Josip Šimić-Đinđić!

Davanje netočnih informacija, medijske podvale drugima, falsificiranje činjenica, dezavuističko izvještavanje s ciljem dovođenja u zabludu javnosti, laž i kleveta, samo su neki od epiteta koji krase Osmicin portal Istraga.ba, čiji je urednik oronuli i propali novinar Avdo Avdić.

Godinama je Avdo Avdić gostovao na brojnim tv kućama – više ga nitko i ne zove, osim televizije Hayat.ba, na kojoj su pored Avdića, jedino i rado viđeni gosti bračni par Sebija i Bakir Izetbegović, predsjednik SDA stranke, te terorista iz Luxemburga Jasmin Mulahusić, koji se spominje u UN-ovim dokumentima u povezanosti sa terorizmom, i koji je istragom Tužilaštva BiH osumnjičen za više krivičnih djela, zbog čega je hapšen bio – dakle Avdić je mahao pred kamerama papirima, kako posjeduje dokaze o kriminalu, pisao o pranju novca i trgovinom narkoticima, pozivajući se na svoje tobožnje izvore i „provjerene dokaze“ iz policijskih, tužilačkih i obavještajnih struktura.

Posljedica toga Avdićeva pisanja i dokaza s kojima je „uvaljen“ dobili su svoj sudski epilog, da zajedno sa drugim tuženima po tužbi sarajevskog biznismena Gordana Memije i drugih građana, mora platiti više od 200 tisuća maraka kazne, zbog kleveta, koje je iznosio putem Federalne televizije i Žurnal magazina, na kojem je tada radio, dok nije „nogiran“, o čemu smo pisali. Na sudovima otvoreno izjavljuje, kada ga tuže građani, zbog njegovih klevetničkih tekstova, o čemu posjedujemo i Zapisnik sa ročišta, da ne priznaje načela i pravila Kodeksa za štampu i online medije u BiH, tvrdeći, da ta pravila „nisu obavezujuća za novinare“.

Točno je, da pravila nisu obavezujuća, ali su smjernice svim medijima i novinarima, da se novinari i mediji trebaju pridržavati najviših profesionalnih standarda u točnom, korektnom i fer izvještavanju, čega se Avdić ne pridržava. Ako Vas Avdić prozove na svome portalu Istraga.ba i pošaljete mu demantij na tekst, neće ga objaviti, što predstavlja brutalno kršenje Kodeksa za štampu i online medije.

Pisao sam članak na portalu Dnevno.ba o tome, da Avdo Avdić na sudovima izjavljuje da je bez zaposlenja. Ako je bez zaposlenja, postavlja se opravdano i logično pitanje, od čega živi i ‘ko ga financira, te da, dok druge optužuje, da peru novac, on ni sam ne može da ponudi dokaze, i nema ih, otkud njemu porijeklo novca, kojim se financira, spava po skupocjenim hotelima, avanturira po najluksuznijim državama i stranim hotelima…, po kafićima se opija i srpska obilježja promovira, dok Dnevni avaz nije sinoć na svome portalu objavio autentičnu sliku Avde Avdića sa tri podignuta prsta, kakva pored njega diže još samo Dodik.

Da, to je taj Avdo Avdić “borac” protiv rusko-srpskog utjecaja (iako i sam njihova obilježja promovira) u Bosni i Hercegovini, i lažni zastupnik američkih interesa u BiH, kako se želi predstaviti javnosti. Bio i ostao „dezavuistička novinarska bitanga“, odnosno medijska podvala, koji će – koliko sutra – radi vlastitog materijalnog probitka i interesa svojih financijera, “povaliti” i rođenu mater. U svome pisanju, Avdić još samo i rođenu mater nije potvorio za ruskog igrača. I dok piše o kriminalu i korupciji, u isto to vrijeme sjedi sa licima koja su pod lupom policijskih i pravosudnih struktura, zbog kriminala i korupcije, te sam u jednome od svojih javnih članaka jasno kazao, da onaj ko misli, da Avdu Avdića interesira išta drugo, osim njegova financijsko-materijalnog interesa u pisanju naručenih plaćeničkih članaka preko portala Istraga.ba, grdno se vara. Okreće se, kako vjetar puše: koliko para, toliko muzike (čitaj članaka)!

Opis nije dostupan.

Opis nije dostupan.

Nisu mu smetala svakodnevna druženja sa sumnjivim licima, koja su optužena ili su pod istragom nadležnih tužilaštava, zbog kriminala i korupcije – sve dok su ta lica njegovom kožastom novčaniku doprinosila i ručkove „jeftine“ po sarajevskim restoranima plaćala. Bio je dobar sa visokim funkcionerom SDA stranke Asimom Sarajlićem, koji je prije par dana odlukom Vlade SAD-a stavljen na američku crnu listu, zbog korupcije, i koji se – prema tvrdnjama pojedinih medija – pojavljuje, kao financijer Avde Avdića i njegova portala Istraga.ba. No, kako je Asim Sarajlić preopterećen sudskim aferama i krivičnim postupcima po optužnicama, koje su podignute protiv njega, pred Općinskim, odnosno Kantonalnim sudom u Sarajevu po zahtjevu Tužilaštva Kantona Sarajevo, te kako advokatske tarife u krivičnom postupku su vrtoglavo visoke, obzirom, da Sarajlić plaća advokate, tako su se u značajnoj mjeri smanjile transakcije i financiranje Avdinog portala Istraga.ba, koji je kreiran i osmišljen za promoviranje funkcionera SDA stranke, Osmana Mehmedagića Osmice i Dragana Mektića, te medijsko brutalno discipliniranje njihovih neistomišljenika.

Nakon što je Sarajlić povukao „transakcijsku ručnu“ prema Avdi Avdiću i njegovom portalu Istraga.ba, ubrzo nakon toga, Sarajlić je postao meta napada upravo na portalu Istraga.ba, u čijem kreiranju je i sam zajedno sa Osmicom učestvovao, iako je Avdić prethodno branio Sarajlića, tvrdeći, da je „Sarajlić kolateralna šteta“, koji će, dvije godine kasnije dospjeti na američku crnu listu, zbog korupcije.

Opis nije dostupan.

Mediji pišu, da se financijska podrška Avdiću u značajnoj mjeri smanjila, zbog razbijene aplikacije Sky u kojoj je uhapšen nekadašnji savjetnik Dragana Mektića, Bojan Cvijetić, koji se, navodi, kao jedan od glavnih financijera Avde Avdića i njegova portala Istraga.ba.

Avdić, trenutno radi na sabotaži predmeta Dženan Memić, te pisanja naručenih članaka u kojima na najgnusniji način pokušava diskreditirati državne tužioce koji postupaju u predmetu „Dženan Memić“, povezujući ih sa drogom ili narko mafijom. Nije prezao, niti empatije u svome pisanju imao, čak ni prema Murizu Memiću, kojemu su sina ubili, a sistem učinio sve, ne da otkrije ubojice njegova sina, već da ih zataška, a na čije zataškavanje je upozoravao četiri puta u svome izvještaju u UN-u tadašnji visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko. U jednom od svojih posljednjih članaka, Avdić je sažalijevao Alisu Mutap, lažno navodeći, da je ista zadobila „teške povrede“, te da je uhapšena samo zato što je Tužilaštvo BiH procijenilo, da se „ne sjeća detalja oko stradanja Dženana Memića“, iako je sud pravomoćno, pozivajući se na nalaze vještaka i medicinske nalaze na ime Mutap Alise utvrdio u presudi, da se radi o lakim povredama, te da ista prikriva činjenice o načinu stradanja Dženana Memića, da ista zna što se dogodilo, ali da to ne želi, da kaže, te da ista nije imala povrede, koje bi izazvale amneziju kako i navodi sud u pravomoćnoj presudi.

U tome članku, koji je zgrozio javnost, onaj ko zna čitati između redova, izvukao je zaključak onoga što je Avdić htio reći, da su Zijad Mutap, njegova kćerka i dr., nevini sjeli na optuženičku glupu Suda BiH, zbog zataškavanja dokaza i stvarnog načina stradanja Dženana Memića. Ovakva bljuvotina, osuđena je čak i od Avdinih malobrojnih fanova, uglavnom SDA botova.

„Avdo je muško ime arapskog porijekla. Ime je izvedeno iz imena Abdulah. Ime označava Allahovog roba, slugu, poštenu, kreativnu i duhovno snažnu ličnost, sposobnu da voli čista srca“! – naveo je u jednom od svojih odgovara sarajevski advokat Ifet Feraget odgovarajući Avdiću na njegove medijske natpise, da ne piše o slučaju Memić, jer to nije činio niti prethodnih godina.

Istina, Avdo Avdić nije pisao o slučaju ubistva Dženana Memića, pa čak ni onda kada je Muriz Memić, otac ubijenog Dženana Memića bio najteže bitke, boreći se zajedno sa svojim advokatom Ifetom Feragetom, nastojeći spriječiti pokušaj zataškavanja ubistva Dženana Memića, čije zataškavanje ubistva je izvršeno od strane Tužilaštva KS uz asistenciju MUP-a KS i OSA-e, u to vrijeme i za vrijeme Avdić je u „slobodno“ vrijeme sjedio sa Dalidom Burzić, koja je prvo prijavljena za zataškavanje ubistva Dženana Memića, zbog čijeg zataškavanja su već neki sjeli na optuženičku klupu Suda BiH po optužnici Tužilaštva BiH.

Prema informacijama ovog portala, Avdo Avdić već duže vremena ucjenjuje službena lica iz policijskih i pravosudnih struktura, prijeteći im, da će dostaviti nadležnom tužilaštvu sve prepiske njegove sa policijskim i pravosudnim dužnosnicima, koji su mu do jučer dostavljali dokaze u okviru vršenja svoje službe, prijeteći im tako krivičnim progonom, zbog odavanja službene tajne, povreda tajnosti postupa i zloupotreba, koje su – prema Avdićevim prijetnjama – izvršile samim činom dostavljanja bilo kakvih informacija ili dokaza Avdi Avdiću. Ako Avdić ovo dostavi, bez sumnje, oni koji su Avdiću dostavljali dokaze i informacije, bit će izvrgnuti kaznenom progonu. Eto o kakvom se novinaru radi, koji je dužan da čuva kao novinar svoje izvore. Ali s obzirom, da je Avdić uvijek bio i ostao „novinar u pokušaju“, to u značajnoj mjeri umanjuje Avdićevu odgovornost. S njim već ima problema predsjednik Suda BiH Ranko Debevec!

Je li Avdo zaista Avdo, i čiji je sluga?! Allahov sigurno nije, jer ni za vrijeme svetog mjeseca Ramazana ne posti od svojih medijskih podvala, laži, spinova i kleveta.

VEZANI TEKSTOVI:

OBJAVLJUJEMO DOKAZE: Avdo Avdić na sudovima izjavljuje, da je nezaposlen – od čega živi i ‘ko ga financira?

https://pressmedia.ba/vijesti/2022/19/04/jesu-li-pali-finansijeri-avde-avdica-asim-na-crnoj-listi-cvijetic-u-pritvoru-aplikacija-sky-mu-unistava-biznis/?fbclid=IwAR0NP49rAhEClqLY4AG1zyFBzHOvU9Euz_XGh-8tCWMWpjxv3viGRD6tqZg

Avdo Avdić ponovo dezavuira javnost: „brani Alisu Mutap, tvrdi, da je Alisa Mutap imala teške povrede, te da je uhapšena, zbog što je državni tužilac procijenio, da „prikriva detalje oko smrti Dženana Memića“!

Avdo Avdić ponovo dezavuira javnost: „brani Alisu Mutap, tvrdi, da je Alisa Mutap imala teške povrede, te da je uhapšena, zbog što je državni tužilac procijenio, da „prikriva detalje oko smrti Dženana Memića“!

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});