fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });
Foto: Info Prijedor

Za glavu načelnika krim. PU Prijedor plaćeno 200 do 250 tisuća eura. Slučaj ubistva mora preuzeti državno pravosuđe i SIPA, kao u slučaju ubistva Mauzera!

Autor: Josip Šimić-Đinđić

Javnost je šokirana novim ubojstvom visokorangiranog djelatnika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (u daljem tekstu MUP RS-a) Radenka Bašića, načelnika krim. Policijske uprave Prijedor, koji je ubijen 21. 03. 2022. godine, u blizini škole, u naselju Pećani, oko 06,40 sati, piše Josip Šimić-Đinđić!

Dana 21. 03. 2022. godine, za mene još uvijek NN lice iz njemu poznatih razloga i pobuda, je organizirao i sa predumišljajem, u dogovoru sa drugim osobama, pristao biti izvršilac pri lišavanju života načelnika krim. PU Prijedor Radenka Bašića i to djelovanjem i pucanjem iz vatrenog oružja u potiljak žrtve s ciljem izazivanja opće uznemirenosti, straha i nesigurnosti među građanima Republike Srpske, te ozbiljne i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika.

Nakon ubojstva Bašića, policija je blokirala skoro cijeli grad. Bašić je na posao uvijek išao pješke i uvijek istim putem, tako da su ubici, očito, bile poznate ustaljene navike ubijenog inspektora. Ubica (je)nije pronađen. Bašić je ubijen, dok je išao na posao 21. 03. 2022. godine, u pješačkoj zoni u naselju Pećani u kome je živio. Ubica mu je prišao sa leđa i ispalio hitac u glavu. Bašić je sahranjen 23. 03. 2022. godine.

Umjesto, da su u početku tragali za ubojicama, nakon likvidacije Bašića, nije uslijedio operativni rad MUP-a RS-a na pronalaženju ubice i naručilaca ubistva, već odmazda nad brojnim stanovnicima Prijedora i okolnih gradova – žandarmerije i specijalaca, koji ne istražuju ubistva, bar je to jasno. Velikom „akcijom“ i brutalnim nasiljem, oni koji su to vodili, htjeli su prikriti vlastito neznanje, nečinjenje, a neki i odgovornost zbog vlastitog nerada na Skaj aplikaciji, brisanja imena iz brojnih kripti, skrivanja narkodilera protiv kojih se Bašić borio. Bombastična saopćenja iz MUP-a RS-a, da su upadali samo u stanove onih koji su ranije činili krivična djela su najobičnija laž, ali i istina. Bit će interesantno čuti njihovo objašnjenje, zbog čega su neka lica u gaćama privodili u Policijske stanice ili zbog čega su izgonili stanare iz njihovih domova u kojima su prevrtali čak i ladice – valjda se ubica zavukao u neku od njih?!

Ipak, nakon ubojstva Bašića, uslijedila su određena hapšenja lica, koja bi se – kako je MUP RS-a tada saopćio – mogla dovesti u vezi sa ubojstvom Bašića. Ranije iz Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a saopćeno da je u okviru istrage ubistva Bašića privedeno više desetina lica koji se mogu dovesti u vezu sa tim zločinom.

“U ovim aktivnostima MUP RS-a sarađuje sa predstavnicima drugih policijskih agencija, a sve aktivnosti se sprovode pod nadzorom nadležnog tužilaštva. Lice D. R. (op.a Dalibor Railić) iz Prijedora je nakon kriminalističke obrade u policiji predato u dalju nadležnost tužiocu Okružnog javnog tužilaštva u Prijedoru”,  – saopćeno je prije par dana iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Dalibor Railić zvani Dugi iz Prijedora, koji je ranije osuđivan, je osoba koja je uhapšena i predata Okružnom tužilaštvu u Prijedoru u okviru istrage ubistva načelnika kriminalističke policije u Prijedoru Radenka Bašića. Railić je poznat po činjenju krivičnih djela, a ranije je bio osuđen i na 32 mjeseca zbog pokušaja ubistva sugrađanina Nikole Vučkovića. Ta kazna mu je 2011. godine pomilovanjem smanjena za šest mjeseci. On je zločin počinio 29. novembra 2007. godine. Protiv njega je 2020. godine potvrđena optužnica zbog toga što je sa još jednom osobom Prijedorčanina više puta izbo nožem.

Dalibor Railić je nakon predaje tužilaštvu u Prijedoru poslije obrade pušten, jer je postupajući prijedorski tužitelj utvrdio očigledno, da isti ni na koji način nije povezan sa ubojstvom Bašića. Po izlasku iz prijedorskog tužilaštva, policija ga je opet uhapsila i  predala u nadležnost Tužilaštva BiH, gdje sada na scenu stupa Tužilaštvo BiH sa svojim bombastičnim manipulativnim saopćenjem za javnost.

„Navedeni osumnjičeni dovodi se u vezu sa organizovanom kriminalnom grupom koja je djelovala na području Gradiške i drugih gradova, a također je pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića. Postupajući tužilac će u zakonskom roku ispitati osumnjičenog, nakon čega će donijeti odluku o podnošenju prijedloga za određivanje mjere pritvora i drugima aktivnostima“ – naveli su iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine!

Ostaje nejasno, zbog čega Državno tužilaštvo tvrdi, da je „Dalibor Railić, također pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“, iako je prethodno, zbog toga uhapšen od strane pripadnika MUP-a RS-a bio, Okružnom tužiteljstvu u Prijedoru predan bio, gdje ga je prijedorski tužitelj ispitivao na okolnosti ubojstva Radenka Bašića i zaključio, da isti nema nikakve veze sa ubojstvom Bašića i odlučio pustiti Railića na slobodu, ali je Railić nakon izlaska iz prijedorskog tužiteljstva ponovo uhapšen i predat u nadležnost Tužilaštva BiH, koje je u svome saopćenju odlučilo da sa MUP-om RS-a učestvuje u manipulativnoj obmani javnosti, da je „navedeni osumnjičeni također pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“!

Kako je saopćeno iz Državnog suda Bosne i Hercegovine, Sud Bosne i Hercegovine, odlučujući o prijedlogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za određivanje mjere pritvora osumnjičenom Daliboru Railiću (predmet Veljko Ugrenović i dr.), donio je 24.3.2022. godine rješenje kojim je prema osumnjičenom određen pritvor. Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati najduže mjesec dana, računajući od dana lišenja slobode, odnosno do 23.4.2022. godine ili do nove odluke Suda. Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačke a), b) i c) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, odnosno zbog opasnosti od bjekstva, bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače, te zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili dovršiti pokušano krivično djelo.

Dalibor Railić osumnjičen je da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 250. stav 2. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama iz člana 195. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom neovlašteni promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe iz člana 193. stav 1. KZ BiH, krivičnim djelom krijumčarenje ljudi iz člana 189. KZ BiH i krivičnim djelom teška krađa iz člana 226. stav 2. Krivičnog zakona Republike Srpske (KZRS), saopćeno je iz Suda BiH.

Dakle, iz prethodno navedenog saopćenja Suda BiH, vidljivo je – da iako je Tužilaštvo BiH saopćilo, da je „Railić pod istragom kao mogući sudionik u teškom ubistvu načelnika kriminalističke policije Prijedor Radenka Bašića“, Sud BiH mu uopće nije odredio pritvor, zbog krivičnog djela ubojstva na štetu Radenka Bašića, nego zbog sasvim drugih krivičnih djela, pa ostaje nejasno, čemu ovakva obmana javnosti i manipuliranje, čak i od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine nad građanima BiH, na čijem se čelu trenutno nalazi bivši operativac MUP-a RS-a – novi v.d. glavnog tužitelja BiH Milanko Kajganić.

Konfuzija: ‘ko vodi istragu?!

Prema odredbama ZKP-a, nadležan je onaj sud na čijem je području krivično djelo pokušano ili izvršeno, a u konkretnom slučaju u vezi ubojstva Radenka Bašića, nadležan je Okružni sud u Prijedoru, odnosno Okružno tužiteljstvo u Prijedoru.

Nastala je totalna konfuzija na relaciji tužiteljstava u Bosni i Hercegovini, da istragu o ubojstvu Bašića vode – ni manje ni više – tri tužilaštva: Tužilaštvo BiH, Tužilaštvo Republike Srpske i Okružno tužiteljstvo u Prijedoru, koje je stvarno i mjesno nadležno za postupanje u krivičnom djelu „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi. Predmet može prijeći i u nadležnost Suda BiH samo u slučaju da je ovim ubistvom nanijeta šteta ugledu BiH, a jest, kao i u slučaju ubistva Ljubiše Savića Mauzera, tadašnjeg načelnika Uprave policije Republike Srpske, koje ubojstvo Mauzera je jedino procesuirano i za ovo krivično djelo, Sud Bosne i Hercegovine je osudio Đorđe Ždralu na 20 godina zatvora.

„Dana 24.03.2022.godine, Okružni sud u Prijedoru je svojim rješenjem broj 16 0 K 001581 Kpp, u odnosu na osumnjičenog S.P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana, zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično djelo „teško ubistvo“ iz člana 125. stav 1. tačka 1) u vezi sa članom 39. Krivičnog zakonika Republike Srpske („Sl.glasnik RS“ broj: 64/17 i 15/21), a zbog postojanja pritvorskih razloga iz člana 197. stav 1. tačke b), v) i g) Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske („Službeni Glasnik Republike Srpske“ broj 53/12, 91/17, 66/18, 15/21, u daljem tekstu: ZKP RS). Pritvor je određen od strane dežurnog sudije ovog suda Duška Miloice“ – saopćeno je iz suda, ali se u saopćenju suda uopće ne navodi, da je licu S.P. određen pritvor, zbog ubojstva Radenka Bašića, pa ostaje nejasno, zbog kojeg ubojstva je licu S.P. određen pritvor?! I ovo lice, iako je imalo alibi, određen mu je pritvor.

Riječ je Slaviši Praštalu iz Banjaluke zbog sumnje da je počinio teško krivično djelo “teško ubistvo”. S.P. je Slaviša Praštalo, sitni lopov, pripadnik dilerske grupe Dalibora Railića, koji je već privođen zbog ubistva Radenka Bašića, načelnika krim. odjeljenja, koji je likvidiran 21.03. ove godine, s leđa, pucnjem u potiljak. Prema informacijama, Praštalo je dokazao da za tu noć i jutro, kada je ubijen Bašić, ima alibi i da se nije nalazio u Prijedoru pa je pušten, onda su odjednom “otkrili” da je trebalo da učestvuje u krivičnom djelu ubistva, odnosno navodnog paljenja auta Bašiću ili nekom drugom policajcu.

Nakon toga, MUP RS-a za ovo krivično djelo teško ubistvo Radenka Bašića optužio je Adela Kabaša, ali je isti ispao iz fokusa „istrage“ MUP-a RS-a, nakon što su mediji „provalili“, da se radilo o očiglednom pokušaju MUP-a RS-a, da se skrene istraga u krivome smjeru, odnosno prema Kabašu objavljivanjem famoznog foto robota, o čemu smo pisali, a što detaljnije možete pročitati u vezanim tekstovima u sklopu ovoga članka.

Nakon toga, za ubistvo Bašića osumnjičen je i uhapšen Aleksandar Miljatović zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu načelnika kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića. Prema pisanju medija, Miljatović je navodno priznao da je ubio Bašića, a da je pištolj bacio u rijeku Vrbas, a odjeću u kojoj je izvršio ubistvo spalio. Navodno, Aleksandar Miljatović tvrdi, da mu je za ovo ubistvo platio i isto naručio Dalibor Railić, (ali se postavlja pitanje otkud mu 250 tisuća eura da plati ubistvo) koji se nalazi pod istragom Državnog tužilaštva BiH, zbog više krivičnih djela.

Po prijedlogu Tužilaštva BiH, Sud BiH je Railiću odredio jednomjesečni pritvor, no ne zbog ubistva Bašića, nego zbog drugih djela, kako je ranije istaknuto.

Uprava za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske je u okviru istrage započete 21. marta ove godine na rasvjetljavanju krivičnog djela teško ubistvo načelnika Sektora kriminalističke policije Policijske uprave Prijedor Radenka Bašića, ovih dana, jučer i danas, uhapsila i izvršila kriminalističku obradu nad 20 osoba. Cilj je otkrivanje, rasvjetljavanja i dokazivanja organizatora, saučesnika i neposrednog izvršioca navedenog krivičnog djela. Bašić je ubijen u ponedjeljak oko 6.50 sati u prijedorskom naselju Pećani.

„Aktivnosti su realizovane i na području koje operativno pokriva Policijska uprava Banjaluka u saradnji sa Upravom kriminalističke policije, Upravom za borbu protiv terorizma i ekstremizma, Specijalnom-antiterorističkom jedinicom, Žandarmerijom i PU Banjaluka“ – saopćeno je iz MUP-a RS.

„Tokom ovih aktivnosti, pored prethodno osumnjičenog organizatora i naručioca kojem je na prijedlog Tužilaštva BiH od strane Suda BiH određen pritvor (op.a. implicirajući na Dalibora Railića, kojemu nije određen pritvor zbog ubistva Bašića), identifikovan je neposredni izvršilac i saučesnici u izvršenju krivičnog djela“ – saopćeno je iz MUP-a RS-a. Kao što smo ranije rekli, kao direktni izvršilac osumnjičen je Banjalučanin Aleksandar Miljatović, iako je MUP RS-a prvobitno tvrdio, da je to bio najprije Adel Kabaš, dok je kao organizator ovog djela osumnjičen – prema tvrdnjama MUP-a RS-a – Dalibor Railić kojem je Sud BiH odredio pritvor, zbog drugih krivičnih djela.

Dakle, MUP RS-a i dalje inzistira na dokazivanju Railićeve umiješanosti, kao naručioca ubistva Radenka Bašića, iako je prethodno na ove okolnosti u prijedorskom tužilaštvu ispitivan bio, pa odlukom postupajućeg tužioca na slobodu pušten bio.

Iz MUP-a RS su dodali da je nad Miljatovićem u toku kriminalistička obrada, te izuzimanje i dokumentovanje svih predmeta i tragova koji potiču iz izvršenja ovog krivičnog djela. Ne zvanično, on je priznao djelo. U toku je i dalje opsežna istraga u saradnji sa nadležnim tužilaštvima.

Dodik je pohvalio „rad“ policije RS-a u „pronalaženju“ ubica Bašića, pozvavši tužioce u RS-u da dadnu ostavke, jer su – kako navodi – u sprezi sa kriminalcima i ubicama, iako su u prethodnom periodu ključni i rukovodeći ljudi u MUP-u RS-a hapšeni i pritvarani, zbog suradnje sa organiziranim kriminalnim skupinama, pa mu nije palo na pamet da na ostavku pozove ministra MUP-a RS-a Dragana Lukača ili direktora policije RS-a Sinišu Kostreševića.

Aleksandar Miljatović je 2008. godine osuđen na 16 i po godina zatvora zbog ubistva Banjalučanina Saše Ilića (31) zvanog Španac počinjenog u avgustu 2007. godine. Ilić je pronađen izrešetan na parkingu u banjalučkom naselju Paprikovac, a ovo monstrouzno ubistvo izazvalo je šok u Banjoj Luci. Istragom, a što je potvrdila i pravosnažna presuda, utvrđeno je da su Miljatović i njegova tadašnja djevojka Jelena Tegel koja je osuđena na 15 godina zatvora zločin počinili iz koristoljublja. Po prethodnom dogovoru, namjera je bila da ga ubiju kako bi uzeli BMW ubijenog. Tegel je Ilić pozvala na parking UKC RS u Banjoj Luci, gdje ga je Miljatović izrešetao sa više hitaca iz automatske puške. U to vrijeme oboje su imali 19 godina.

No, prema informacijama portala Dnevno.ba, na Sky aplikaciji zabilježena je poruka, kako izvjesni „Aco“ traži i nudi 200 tisuća do max. 250 tisuća eura za ubistvo Radenka Bašića. Riječ je o A.I., koji je također ranije zbog organiziranog kriminala u vezi sa trgovinom narkoticima presuđivan bio.

Opis nije dostupan.

Imajući u vidu, da se Dalibor Railić i dalje nalazi u pritvoru po prijedlogu Tužilaštva BiH shodno Rješenju Suda BiH, stekle su se procesno – pravne pretpostavke, da se predmet u vezi ubistva Radenka Bašića prebaci na rješavanje i daljnje postupanje u institucije državnog pravosuđa, odnosno Sudu i Tužilaštvu BiH, radi jedinstvenog postupka.

Prema članu 23. stav 2. Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH) jasno je propisano, da „ako je isto lice počinilo više krivičnih djela, pa je za neka od tih djela nadležan Sud BiH, a za neka drugi sudovi, prioritet ima suđenje pred Sudom BiH“.

Railić se pored navedenih krivičnih djela na temelju kojih mu je Sud BiH odredio pritvor sumnjiči za više krivičnih djela iz nadležnosti Suda BiH, a istragom MUP-a RS-a ipak i za krivično djelo „Teško ubistvo“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi, a za koje djelo može biti nadležan i sud na čijem je području djelo izvršeno ili Sud BiH, ako je ubistvom Bašića nastupila štetna posljedica po BiH, a jest!

Slijedom citirane zakonske odredbe, stekle su se procesno-pravni uvjeti, da slučaj preuzme Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine. Stoga prema pisanju određenih medija, Railić ne može biti predan u daljnju nadležnost pravosuđu Republike Srpske, nego državnom pravosuđu BiH, radi objedinjavanja svih krivičnih djela u jedan jedinstven krivični postupak, uključujući i njegove saizvršioce, samo pod uvjetom, ukoliko su isti svojim radnjama zaista sudjelovali ili u sapočinilaštvu doprinijeli u ubistvu Bašića, jer je ubistvo Bašića, izazvalo uznemirenost, strah i nesigurnost među građanima Republike Srpske, te ozbiljne i štetne posljedice za Bosnu i Hercegovinu zbog narušavanja ugleda države u međunarodnoj zajednici, koja se zbog ovakvih djela svrstava u zemlje visokog sigurnosnog rizika, zbog čega se u ovome slučaju, kao i u ubistvu Mauzera stekla krivična nadležnost Suda BiH iz člana 7. stav 2. točka b) Zakona o Sudu BiH.

Mediji pišu, da je Obavještajno – sigurnosna agencija BiH ranije (prije ubistva Bašića) obavijestila MUP RS-a, da je pravna i fizička sigurnost policijskog službenika Radenka Bašića ugrožena. Ova informacija nije demantirana niti od strane MUP-a RS-a, niti od strane OSA-e BiH. Zbog čega su onda rukovodeći ljudi u MUP-u RS-a zanemarili ovu informaciju te u potpunosti propustili aktivno provođenje mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, čime su svojim nečinjenjem i ne postupanjem (pasivnošću) doprinijeli izvršenju „Teškog ubistva“ iz člana 125. stav 2. u vezi sa stavom 1. točka 8. KZ RS-a, na štetu Radenka Bašića, obzirom, da je života lišeno službeno lice, a koje lišenje života  je izvršeno organizirano ili po narudžbi.

Za sada je MUP RS-a preko Milorada Dodika napadao tužilaštva RS-u, da su u sprezi sa kriminalom u vezi ubistva Bašića. Međutim, Tužilaštvo RS-a je odbacilo ovakve Dodikove optužbe, te optužilo MUP RS-a za opstrukcije, te ocijenilo, da su „navedene informacije plasirane s ciljem i namjerom da se istraga skrene u pogrešnom pravcu, prikriju propusti određenih policijskih službenika, učinjeni prilikom provođenja mjera sigurnosti načelnika Radenka Bašića, a za učinjene propuste okrive tužilaštva”, te su dalje naveli, da “informacije na koje se poziva član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a koje nisu tačne, očigledno dolaze iz struktura Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske koje ne učestvuju u istrazi i prikupljanju dokaza, već ih plasiraju s namjerom prikrivanja vlastitih propusta i nezakonitih komunikacija i radnji sa pripadnicima organizovanih kriminalnih grupa, pokušavajući na taj način kriminalizovati tužioce i časne policijske službenike koji intenzivno rade na otkrivanju i gonjenju učinioca ovog teškog krivičnog djela koje je potreslo cjelokupnu javnost BiH i regiona”, naveli su iz Tužilaštva RS-a!

Cijeneći sve navedeno, zaista se ne zna, ‘ko je naručio, a ‘ko organizirao, a ‘ko izvršio ubistvo nad Bašićem s obzirom na kontradiktornosti MUP-a RS-a u svojim saopćenjima, (da li je to Kabaš, Railić, Miljatović, Praštalo ili ne’ko drugi, jer je samo jedno lice likvidiralo Bašića, a istraga tek treba da pokaže, ‘ko je sve organizirao i stvarno to ubistvo naručio i platio)!

VEZANI TEKSTOVI:

S DRUGE STRANE: U ubojstvo načelnika krim. PU Prijedor stoje para strukture i pojedinci pri MUP-u RS-a – prikrivanje, namještanje, manipuliranje, rat između tužilaštava i MUP-a RS-a!

S DRUGE STRANE: U ubojstvo načelnika krim. PU Prijedor stoje para strukture i pojedinci pri MUP-u RS-a – prikrivanje, namještanje, manipuliranje, rat između tužilaštava i MUP-a RS-a!

https://www.source.ba/clanak/BiH/601553/dt

 

Autor: Josip Šimić-Đinđić
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});