fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Film o kojemu se priča

Autor: Dnevno.ba

LOS ANGELES - "Oblik vode" (engl. Shape of Water) u posljednje vrijeme privlači sve veću pozornost javnosti. Film meksičkoga redatelja Guillerma del Tora osvojio je najviše nominacija u kategoriji za dodjelu Oscara, a po izboru kritičara proglašen je najboljim filmom. Neobična tematika prožeta elementima fantazije, romanse, drame, kao i izvanredna glumačka postava plasirale su "Oblik vode" visoko do zvijezda.

Radnja filma smještena je u vrijeme Hladnoga rata, a odvija se na tri lokacije: u podzemnom laboratoriju namijenjenom za provođenje tajnih eksperimenata američke vojske, u stanu koji protagonistica filma, nijema čistačica Elisa dijeli s bivšim umjetnikom Gilesom te u kazalištu Elgin koje s vremena na vrijeme propušta vodu.

Ono što je ponajviše privuklo pozornost publike, svakako su glavni likovi i njihov odnos. Okosnicu filma čini svemirska utrka između Rusije i Amerike. U utrci s Rusijom, Amerikanci planiraju iskoristiti neobično morsko stvorenje i poslati ga u svemir, no ono se na neki čudan način povezuje s čistačicom Elisom.

“Film je o povezivanju sa “drugima”. Ideja empatije, ideja kako smo potrebni jedni drugima da preživimo. I zato je originalan naslov za scenarij dok sam ga pisao bio Bajka za teška vremena, jer mislim da je ovaj film suprotnost cinizmu i razjedinjenosti koju osjećamo svakodnevno” – izjavio je Guillermo del Toro.

Glavni junaci filma komuniciraju bez riječi, ali među njima se stvaraju neraskidive veze.

“Oblik vode” žanrovski je teško odrediti. Del Toro svoj film naziva “bajkom za teška vremena” što “Oblik vode” na neki način uistinu i jest. Uzmu li se u obzir pitanja čovjekova postojanja u kontekstu suvremenoga doba, mnogi će se lako poistovjetiti s Elisom, nijemom djevojkom, marginaliziranom u svakom smislu. S druge strane, nalazi se okrutni, rasistički nastrojen pukovnik Strickland kojega se može usporediti s današnjim okovima društva.

Kako sam navodi, del Toro nikada nije prestao vjerovati u čudovišta. Iz toga je sasvim vidljivo otkuda su proizašle ideje za filmove poput Hellboya, Panovog labirinta i na koncu, Oblika vode.

Dok mnogi smatraju upravo “Oblik vode” najvećim uspjehom meksičkoga redatelja, u kršćanskome svijetu se javljaju oprečna mišljenja.

U konačnici, “Oblik vode” djelo je velikoga majstora koji je i ovaj put uspio pružiti publici nešto novo i drukčije.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});