fbpx
Freepik

Kako kvalitetno očistiti dječje igračke?

Autor: dnevno.ba

Igračke su djeci najveće blago i, realno, jedine stvari koje posjeduju. One omiljene najčešće ne ispuštaju iz vida ili iz kreveta, a kako se povlače posvuda, nije ni čudo da skupljaju prljavštinu.

Osim one vidljive zmazanoće, igračke su često legla bakterija, alergena, pa čak i plijesni, a različite igračke zahtijevaju različito održavanje. Donosimo savjete kako i koliko često čistiti i dezinficirati igračke kako bi vaša djeca bila sigurna.

Koliko često treba čistiti igračke?

Koliko često treba prati igračke ovisi o tome koliko se koriste. Naravno, češće je pranje potrebno ako je dijete bolesno. Ovo su neke generalne smjernice za zaštitu zdravlja djeteta: Gumene i igračke od tvrde plastike najlakše se održavaju i trebalo bi ih čistiti na tjednoj bazi ako se dijete s njima igra svaki dan. Plišane i slične igračke koje se mogu prati u mašini za rublje, također mogu jednom tjedno na čišćenje, posebno ako djeca spavaju s njima, ili svaki drugi tjedan. Elektronske igračke mogu se prati samo površinski pa bi ih jednom tjednom trebalo pobrisati s dezinfekcijskim maramicama i svaki put ako je dijete bolesno. Igračke za bebe zapravo najčešće završe u ustima pa možda trebaju i najviše pažnje. One će se povlačiti po podu, ali svejedno ih počistite svaki drugi dan.

Dezinfekcija octom?

ednom rječju – ne. Ocat je odličan suradnik u čišćenju kućanstva i uklanjanju kamenca i premda može ubiti neke bacile, nije dovoljno snažan za sve bakterije koji se mogu naći na igračkama. Zato su vruća voda i sapun sigurnija opcija.

Kako očistiti gumene i plastične igračke?

Takve igračke primjerice najlakše možet oprati u mašini za suđe ako je imate. Pritom slobodno odaberite uobičajeni ciklus pranja, a nakon toga ih dobro posušite. Želite li dodatno dezinficirati igračke, to možete učiniti s maramicama za dezinfekciju ili sa sredstvom koje koristite u kuhinji. Samo svakako ih nakon dezinfekcije isperite pod toplom vodom i dobro posušite, pogotovo ako dijete te igračke stavlja u usta. Posebno su problematične gumene igračke s rupom na dnu, kakve se koriste za kupanje. Naime, oko tih rupica vrlo brzo se stvori plijesan. Zato je najbolje takve igračke ne močiti jer ih nikad s unutarnje strane ne možete posušiti. Ako nađete plijesan, igračku odmah bacite.

Kako prati plišane igračke u mašini za rublje?

Kako biste sačuvali igračke u što boljem stanju, pratite ove korake: Igračke prvo stavite u jastučnicu pa tek onda na pranje u mašinu. Odaberite lagani program pranja i blagu centrifugu. Posušite igračke dobro nakon pranja. Nikad u mašini nemojte prati igračke koje imaju ugrađenu bateriju ili bilo kakve metalne dijelove kako ne biste oštetili igračku ili mašinu.

Što ako plišana igračka ne smije u mašinu?

Neke plišane igračke, nažalost, imaju oznaku i dozvoljavaju samo ručno pranje. Možete ih i usisati i našpricati dezinficijensom, no potom ih ostavite dulje vrijeme da se dobro izvjetre.

Kako čistiti električne igračke?

Baš kao i daljinski upravljač za televiziju električne igračke možete samo površinski počistiti. Pobrinite se prvo da je igračka isključena i uklonite baterije ako ih ima. Prvo možete krpicu uroniti u toplu s vodom pa prebrisati igračku da se ukloni prljavština. Potom pobrišite suhom krpom. Kako biste se riješili bakterija i virusa, koristite dezinfekcijske maramice za brisanje, piše Good Housekeeping.

Autor: dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI