fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Robert De Niro otvorio SFF – dodijeljeno mu “Počasno srce”

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Robert de Niro otvorio je 22. Sarajevo Film Festival. Nakon što je uz oduševljenje okupljenih ispred Narodnog pozorišta prošao crvenim tepihom De Niro se obratio publici na svečanosti otvaranja.

“Drago mi je što sam tu. Imam vezu sa Sarajevom i onim što se ovdje dešavalo početkom devedesetih godina. To je neka naša neslužbena veza. Interesirala su me mjesta koja sam gledao da su bila granatirana na televiziji. Bilo je veoma interesantno da dođem ovdje i danas obiđem ta mjesta”, rekao je De Niro na crvenom tepihu SSF-a.

De Niro je rekao da je SFF nastao u mračnim i opasnim vremenima, te podsjetio je da je 11. rujna 2001. godine napadnut New York, što je bio razlog da osnuje u znak otpora Tribeca Film Festival. “Čast mi je da otvorim 22. Sarajevo Film Festival”, rekao je Robert de Niro otvarajući sarajevsku smotru filma.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra rekao je da je ovogodišnjeg posebnog gosta upoznao na Tribeca Film Festivalu u New Yorku. “Počašćen sam i nadam se da će uživati u Sarajevu kao ja u Tribeci”, dodao je.

Ovogodišnji SFF će u okviru 18 festivalskih programa predstaviti 223 filma iz 61 države. Selektorica Natjecateljskog programa Elma Tataragić predstavila je ovaj program istakavši da je SFF najveća platforma za promociju regionalne kinematografije, te da se ove godine za Srce Sarajeva natječe 39 filmova.

Sarajevo Film Festival otvoren je paralelnim projekcijama filma “Taksist“ u Narodnom pozorištu Sarajevo i Ljetnom kinu. Riječ je o kultnom ostvarenju Martina Scorsesea “koji je u čast 40. godišnjice prikazivanja upravo restauriran”.

SFF, kao najveća regionalna filmska smotra Jugoistočne Europe, tijekom devet festivalskih dana, sve do 20. kolovoza ove godine, publici će na sedam lokacija predstaviti više od 220 filmova od kojih će čak njih 53 imati svoje svjetske premijere.

Budući da glavni grad BiH posebno zaživi za vrijeme festivalskih dana, i ove godine brojni ugostiteljski i drugi objekti smješteni u staroj jezgri grada radit će dokasno u noć.

Prvi SFF, održan 1995. godine, godinama koje su uslijedile ponio je titulu prestižnog međunarodnog festivala i najveće filmske smotre u regiji.

Slavni glumci John Malkovich, Gerard Depardieu, Kevin Spacey, Mickey Rourke, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Brad Pitt, Gael Garcia Bernal, Benicio del Toro samo su neke od brojnih svjetski poznatih zvijezda koji su protekla dva desetljeća u okviru SFF-a posjetile Sarajevo.

Pred oko 3.000 posjetilaca otvorenog ljetnog kina “Metalac” u centru Sarajeva je u okviru otvorenja 22. Sarajevo Film Festivala holivudskom oskarovcu Robertu de Niru dodijeljena nagrada Počasno Srce Sarajeva.

De Niru je nagradu za životno djelo za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti uručio direktor SFF-a Mirsad Purivatra. Slavnog De Nira nazvao je “filmskom ikonom i velikim umjetnikom”, nakon čega je publika aplauzom pozdravila mini video s isječcima najpoznatijih De Nirovih filmova: Kum II, Taksista, Razjareni bik, Dobri momci i Casino.

“Čuvat ću stvarno nagradu Srca Sarajeva i pamtit ću ovaj grad, jer mislim da nema grada u svijetu koji je pokazao toliku hrabrost u najtežim trenucima. Postoji jedna sličnost između SFF-a i Tribeca: oba su nastala iz borbe, napora se preživi. Zato mi je toliko zadovoljstvo da sam ovdje sa vama i hvala vam puno”, poručio je De Niro.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});