fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

AMEL TUKA OTVORENO: Naši treneri i dalje rade po ruskom sustavu

Autor: Dnevni avaz

ZENICA - Atletika baš i nije sport koji je posebno urezan u srce bosanskohercegovačkih navijača, ali je u jednom trenutku 2015. godine nacija bila prikovana za male ekrane, iščekujući što će učiniti Amel Tuka.

I učinio je, donio je broncu sa svjetskog prvenstva u disciplini na 800 metara. Nakon toga uslijedile su povrede i određen pad, ali Tuka sigurno nije rekao posljednju riječ.

Natjecanjem u Zenici u subotu stavio je točku na atletsku sezonu u 2018. godini, ali to se može nazvati i početkom priprema za narednu.

Prvi korak

– Prvi korak je odlazak u Split, gdje ću angažirati jednog vrhunskog nutricionistu. Svjestan sam da sam u teretani dobio malo mase i sve to treba izbalansirati na najbolji mogući način – najavljuje Tuka.
U jednom trenutku, nakon velikih rezultata, Tuka je postao jedan od najtestiranijih atletičara. Učestale su doping-kontrole.

– Ove sezone nisam htio spominjati te kontrole.

Nekako sam htio i sam sebe rasteretiti, ali moram priznati da sam skoro svaki mjesec imao kontrolu, pa i na nedavnom Europskom prvenstvu u Berlinu, odmah po dolasku, čim sam se čekirao u hotelu – kaže Tuka.

Neki Tukini konkurenti imali su nekorektne izjave, spominjali su da je došao niotkuda i drastično popravio rezultat, možda time i navukli antidoping agenciju na češće testiranje bh. atletičara.

– Što se mene tiče, nemam problem, jer znam da sam čist, ali imam dozu straha. Nikad ne znate može li vam neko nešto napraviti, ali sve je prolazilo dobro i mislim da će tako biti i u budućnosti.

Staza u Zenici

Svjestan sam da je mnogima bilo čudno da dođe jedan atletičar iz male zemlje i istrči najbolji rezultat u svijetu, ali drago mi je da je više puta potvrđeno da je to jedan najčistiji mogući način. Uvijek sam im na raspolaganju – naglašava bh. rekorder.

Tukini rezultati su vrhunski, ali, na žalost naše atletike, nisu pravilo. Neki rekordi u ovom sportu u Bosni i Hercegovini su stari i više decenija. Postavlja se pitanje zašto je to tako.

Autor: Dnevni avaz
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});