fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EURO ANALIZA: Francuzi karakterni, Talijani organizirani, Španjolci najgledljiviji…

Autor: Danijel Ivanković

PARIZ - Iza nas su dva kola skupnog dijela natjecanja Europskog nogometnog prvenstva u Francuskoj, pa s obzirom da su sve reprezentacije odigrale po dvije utakmice vrijeme je za prve analize.

NAJLJEPŠI NOGOMET

Španjolci su prikazali najljepši nogomet u svojim utakmicama. Gledali smo totalnu dominaciju i protiv Češke i protiv Turske. Protiv Češke im je dugo trebalo da loptu uguraju u gol, no proigrao je Barcin dvojac Iniesta – Pique i savladan je bio vratar Čech, koji je već skupio preko 120 reprezentativnih nastupa. Savladan Petr Čech, a na stadionu u Toulouseu, kao i pored malih TV ekrana, razočaran svaki preostali Čeh. U srazu s Turcima proradili su napokon napadači Morata i Nolito i “Furija” je posjetila na neka stara vremena koja je svrstavaju u ulogu prvog favorita. Do Inieste im neće biti, pa ukoliko napadači budu raspoloženi mogu do samoga kraja.

NAJORGANIZIRANIJA MOMČAD

To su definitivno Talijani, koji vjerojatno imaju i najboljeg trenera na Prvenstvu u izborniku Antoniju Conteu. Pozadi su neprobojni što ne čudi s obzirom da je kompletna zadnja linija na čelu s legendarnim Buffonom iz redova Juventusa, momčadi koja je ovog proljeća u službenim nastupima primila svega 5 golova. Naprijed se doimaju dosta “tanji”, ali kroz tu njihovu čvrstinu uvijek se izrodi pokoja prilika, a Talijani kao Talijani gotovo svaku zabiju. Kod njih nema oprosta. Posebno impresivnim na travnjaku djeluje Antonio Candreva, veznjak iz Lazia, svakako jedan od najinteligentnijih igrača na Prvenstvu.

italija19062016

NAJKARAKTERNIJA MOMČAD

Imaju oni i mnoštvo drugih vrlina, no u uvodnim nastupima s Rumunjskom i Albanijom nije im išlo baš onako kako su planirali. Bili su bolji, dosta prilika stvarali, ali i promašivali. Ipak, pobjedonosne zgoditke su zabijali doslovce u posljednjim minutama i time pokazali karakter, a kada tako snažna momčad ima takav karakter i kada je još domaćin s pravom računa na najviši plasman. Za sada ih vuče taj Bilićev Payet, no nema sumnje kako će proigrati i ostale njihove udarne karike poput Pogbe i Griezmanna.

NAJUGODNIJA IZNENAĐENJA

Vjerojatno Mađari, premda pohvale zaslužuju i “Otočani” – Wales i Sjeverna Irska, pa i Island, međutim za Mađare se senzacionalnim smatralo već to što su u dodatnim kvalifikacijama eliminirali Norvežane, premda ni Norveška nije Bog zna što! Posebno dojmljivi Mađari su bili u srazu s favoriziranim Austrijancima, koji jesu znatno talentiraniji, no Mađari su kao momčad ipak posloženiji. U srazu s Islanđanima bili su nešto manje raspoloženi, ali su u završnici ipak postigli izjednačujući gol i također pokazali svoj karakter. Vjerojatno prolaze u Drugi krug, a to je već samo po sebi poprilično iznenađenje.

Sjeverni Irci su također bili autsajder svoje skupine, međutim Ukrajincima su očitali lekciju, a i Poljska je teškom mukom slomila njihov snažan otpor. Za prolazak dalje vjerojatno će im trebati bod protiv Njemačke što će ipak ići teško, jer bez obzira na lošija uvodna izdanja “Elfa” za očekivati je kako će se oni dizati, pa ni Sjevernim Ircima u tom ogledu nisu pretjerano veliki izgledi.

Velšani su pobjedom protiv Slovačke napravili veliku stvar i stoga je prava šteta što su onako nes(p)retno ostali bez tog jednog boda protiv Engleske, no protiv Rusije svakako mogu do pozitivnog rezultata, a samim time i prolaska dalje. Islanđani su izvukli bod protiv Portugala, a potom “ispustili” Mađarsku. Protiv Austrije će im trebati puni plijen, ali ako ponove igru iz prethodnih utakmica mogu do trijumfa, posebno što su Austrijanci dali do znanja kako nisu nikakav bauk, već samo jedna prosječna momčad.

RAZOČARANJA

Uz spomenute Austrijance, od kojih su mnogi očekivali kako bi mogli biti jedno ugodno iznenađenje još su razočarali Rusi, Turci, pa i Šveđani. Švedska čak nije bila toliko inferiorna u odnosu na suparnike u dvobojima s Irskom i Italijom, ali su u tom napadačkom dijelu ostali nedorečeni, pa čak povremeno djelovali kao momčad koja se tek prvi put sastala, a toliko dugo su na okupu!

Ibrahimović i društvo za prolaz dalje trebaju pobjedu protiv Belgije, a to je gotovo pa nemoguća misija. Istina, Talijani su pokazali kako se i s Belgijom može, ali Švedskoj objektivno nedostaje puno toga s čime Talijani raspolažu.

Od Rusije se također znatno više očekivalo. Protiv Engleza su po prikazanom trebali izgubiti sa bar tri gola razlike, ali su izvukli bod duboko u sudačkom dodatku, no zato im protiv Hamšika i društva iz Slovačke nije bilo spasa. Istina, nisu još eliminirani, no kontra Velšana pred njima je uistinu teška zadaća.

dimitripayet19062016

Porazi Turske od Hrvatske i Španjolske nisu iznenađenje, ali odigrati dva susreta a da se u kreativnom pogledu baš ništa ne prezentira ipak je veliki minus za momčad jednog takvog stručnjaka kalibra Fatiha Terima. Turci su sigurno talentirani, no u spomenutim dvobojima su djelovali kao drugorazredna momčad koja kući odlazi već nakon prvog dijela natjecanja.

NAJNEPREDVIDLJIVIJI

Pa to su vjerojatno igrači Belgije. Nitko nema toliko zvijezda unutar svoje momčadi kao Mark Wilmots, ali očito ovaj nekoć sjajni nogometaš još nije dorastao vođenju jedne takve momčadi. Talijani su im očitali lekciju na sebi svojstven način, no u srazu s Irskom Belgija je ipak pokazala to pozitivno lice, djelovali su uistinu impresivno, pa ukoliko tako nastave na njih treba pripaziti, premda sumnjamo da u sudarima s onim najboljima imaju neke velike šanse.

NAJVEĆI TRAGIČARI

Portugal i Hrvatska. Posebno ovi prvi, jer toliko toga su promašili u utakmicama s Islandom i Austrijom da se vjerojatno još pitaju – kako je moguće? A moguće je. Vidjeli smo na otvorenoj sceni, međutim ukoliko nastave stvarati toliko šansi za očekivati je kako će Ronaldo i društvo proraditi, a onda teško li ga njihovim suparnicima. Momčad je to koja puca od talenta, koja igra lopte, ali kada promašite i penal, pogađate vratnice, fulate “mrtvace”, a ono što zabijete ispostavi se da ste zabili iz zaleđa ili “zaspete” u obrani kao što je Vierinha čuvajući onog Baselovog plavog Islanđanina Birkira Bjarnasona onda se događa “razasipanje” bodova.

Da je Hrvatima prije Prvenstva ponudio 4 boda u dvije uvodne utakmice vjerojatno bi objeručke prihvatili takvu ponudu, ali ako je netko zaslužio svih 6 bodova u svojim nastupima, a ostao bez njih to je onda Hrvatska. Tursku su dobili sa “samo” 1:0. Kažemo samo iz razloga što su po prikazanom zaslužili pospremiti bar tri lopte u mrežu onog Volkana Babacana, a potom su kontra Češke uz znatno bolju igru ispustili dva gola prednosti. Dogodili su im se Škoda, navijači i Čačić.

Milan Škoda, u europskim razmjerima objektivno malo poznati napadač Sparte iz Praga uđe s klupe i zabije prekrasan gol, navijači, odnosno huligani izazovu prekid, pa u nastavku susreta reakcija igrača bude nikakva, te iz kaznenog udarca prime izjednačujući gol, a povrh svega u završnih 20-25 minuta dođe do silnog fizičkog pada, a bez obzira na neplanirani Modrićev izlazak takvoj momčadi se to ne bi smjelo događati. Izbornik Čačić u svemu tome ima svoju krivicu, kao i kasnim obavljanjem dviju preostalih izmjena, ali opet bolje da mu se to sada dogodilo nego u utakmicama eliminacijske faze. Valjda je izvukao prave pouke iz svega toga!

hrvatska19062016

NAJBORBENIJA MOMČAD

Albanci su tu bez premca. Strašno podsjećaju na Talijane, jer za njih nema izgubljene lopte, no igrački kadar je toliko tanak da se mnogi pitaju kako su oni “zalutali” na EURO, a “zalutali” su jer su bili u Skupini sa Srbijom, zemljom koja ima još veće huligane od Hrvatske, pa bez obzira što su nogometno miljama ispred Albanije njih nema ni na drugom trećem uzastopnom natjecanju, a na velikoj pozornici gledamo Albance kojima talijanski stručnjak usađuje talijanske karakteristike i to super dobro čovjek radi, međutim kada vam glavni napadač dolazi iz Vaduza, kluba s kojim se Zrinjski prije par godina poigrao u Europi, što možete očekivati protiv najboljih europskih reprezentacija?

NAJVEĆA ENIGMA

Njemačka i Engleska. Uz Španjolsku, pa i Hrvatsku, Njemačka je pojedinačno momčad s najvećim znalcima u svojim redovima, ali tako malo dobroga pokazali su u prvim nastupima. Čudni su i određeni potezi izbornika Joachima Löwa, ponajprije forsiranje Götzea, ali nema sumnje kako se Njemačka kroz turnir može dizati i otići do kraja, jer kako kaže Gary Lineker – nogomet je igra u kojoj igraju dva suparnika jedan protiv drugoga, a pobjeđuje Njemačka!

U Francuskoj enigma je upravo i Linekerova Engleska, jer njihov nogomet je doživio najveće promjene od svih ovih velikih sila. Mnoštvo novih, mladih igrača i igra u kojoj više nema onih “Beckhamovskih” i “Gerrardovskih” centaršuteva gdje lopta leti 60-70 metara. Sada ponekad samo Rooney promijeni stranu i to je to, a lopta se uglavnom gura po zemlji i sve to izgleda izuzetno brzo i za oko lijepo. Bar je tako bivalo protiv Rusije i Walesa, pa je pitanje može li Engleska takvu igru ponavljati u utakmicama s najboljima? Ako bude mogla onda je sve moguće što se njih tiče. U pozitivnom smislu riječi.

UJEDNAČENOST

Nikada nismo imali ujednačenost među reprezentacijama kakvu imamo danas, a s obzirom na veći broj zemalja sudionika pribojavali smo se baš suprotnog – velikih razlika. Razlike su sve manje, no eto postiže se i sve manje golova. Samo su tri reprezentacije ostvarile maksimalan učinak, odnosno po dvije pobjede u prva dva nastupa, a to su Francuska, Italija i Špnajolska.

Uz Italiju i Španjolsku pogotka za sada nisu primile još jedino Njemačka i Poljska, dok su reprezentacije bez osvojenog boda Turska, Albanija i Ukrajina, ujedno uz Austriju jedine reprezentacije bez postignutog gola.

Autor: Danijel Ivanković
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});