fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

EURO: Hercegovke Slišković i Ivanković donijele pobjedu Hrvatskoj nad Latvijom

Autor: Sportnet.hr

SAMBOTEL - Na krilima hrvatskih „tornjeva“ hrvatske su košarkašice svladale Latviju i tako izborile dobru poziciju za ulazak među najbolje tri u skupini C.

Kažu da nakon svake kiše dolazi sunce, a ono je konačno obasjalo hrvatsku bazu u mađarskom Sambotelu. I u doslovnom i prenesenom značenju. Nakon uvoda iz najgore noćne more, devet zdravih i spremnih košarkašica potvrdilo je da može i zna i pokazalo da se Euro neće pretvoriti u crne dane hrvatske ženske košarke. Pobjedom nad Latvijom, protiv koje bi Hrvatska u normalnim okolnostima bila favorit, a sada je kreirala mini-iznenađenje, Hrvatice su napravile važan korak u ostvarenju cilja koji se nakon jučerašnjih 40 minuta činio jako dalekim.

Očekivano, Ivezić i Todorić nisu mogle, a ako se Hrvatska dokopa minimalno trećeg mjesta skupine, postoji šansa da će se vratiti Ivezić. Džankić je nekako skrpana pa je izbornik Braslav Turić imao opciju više na vanjskim pozicijama koje je ocijenio jačima u latvijskoj reprezentaciji.

Hrvatska snaga bila je ispod koša. Premda su Slišković, Ivanković i Mazić do 15. minute bile na kombiniranom šutu 4/16, Hrvatska je bila u prednosti. Osim dezorijentiranog početka, u kojem su Latvijke povele s 11:4, a Hrvatice prvi koš iz igre postigle u šestoj minuti, kontrola igre bila je u rukama košarkašica u bijelom. Većina hrvatskih napada svodila se unutarnju igru, a kada ona ne bi donosila izravne poene, kompenzirala je sa slobodnim bacanjima kojih je Hrvatska u prvih deset minuta izvela čak 12.

Segment koji će možda i najbolje dočarati kako je izgledala igra hrvatske bile su asistencije. Ne, nisu one prštale na sve strane iako bi to rezultat od 36:27 sugerirao, nego je, za rubriku vjerovali ili ne, Hrvatska tih 36 koševa stvorila s jednom (!) asistencijom.

Motor Latvije u prvom dijelu bila je Steniberga koja je potpisala 17 od 25 latvijskih koševa, a kada je izbornik baltičke reprezentacije vidio da se tako neće moći okrenuti utakmica, uputio je nekoliko korisnih savjeta svojoj najboljoj igračici Jekabsone koja sve to promatrala iz drugog ugla. Plavokosa igračica Phoenixa uzela je stvari i loptu u svoje ruke i sama ubacila sljedećih 14 poena Latvije. Taj dvojac Steniberga-Jekabsone zabio je ukupno 37 od 41 latvijskog koša.

Zaustaviti makar jednu bio je siguran put Hrvatske prema pobjedi. Jekabsone je do kraja utakmice ostala na tome što je zabila do 25. minute, pa se i tu može tražiti jedan od najvažnijih razloga pobjede. A jedan od najvažnijih trenutaka utakmice zbio se u posljednjoj minuti treće četvrtine kada su kod latvijskih +1 (43:42), Džankić i Miloglav s dvije trice osigurali Hrvatskoj ugodnih +5 prije deset minuta odluke.

Ta dva katapulta nisu promijenili hrvatsku koncepciju igre. I dalje je trio MSI ordinirao ispod koša, svog sa skakačkom dominacijom (ukupno 54-34), a protivničkog sa sve boljom realizacijom, dok su se Latvijke pokušale tricama vratiti u utakmicu. Nešto su i uspjele pogoditi, no i Hrvatska je imala odgovor i vidu Ive Borović koja je četiri minute prije kraja hladno stavila tricu za 62:56.

Četiri promašena napada u nizu Latvija je kaznila za samo -2, a zatim se Slišković pobrinula da u posljednjih 90 sekundi Hrvatska ode na 65:60. Jekabsone je izašla van ritma, promašila je loptu za poravnanje 29 sekundi prije kraja, a Borović je u završnici sa slobodnih bacanja samo potvrdila, nakon svega, veliku pobjedu Hrvatske koju već u subotu očekuje ogled sa Srbijom.

Hrvatska – Latvija 67:63 (20:19, 16:10, 12:14, 19:20)

  1. kolo Europskog prvenstva, skupina C

SAMBOTEL– Savaria arena, Gledatelja: 250

Suci: Calik (Poljska), Mazzoni (Italija), Teixeira (Portugal)

Hrvatska: Ivezić, Borović 5, Miloglav 6, Ciglar 8, Begić 4, Slišković 15, Mazić 13, Ivanković 12, Tikvić, Džankić 8, Todorić. Trener: Braslav Turić.

LATVIJA: Rozenberga 2, Eglite 3, Kulite 2, Basko-Melnbarde, Jekabsone 18, Putnina, Steinberga 24, Liepkalne 6, Vitola 4, Aizsila, Melnika, Laksa 2. Trener: Ainars Zvirgždins.

Autor: Sportnet.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});