fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Otkriven gen odgovoran za iznenadnu smrt sportaša

Autor: Geek.hr

Znanstvenici su otkrili gen CDH2 koji je odgovoran za nastanak kardiomiopatije zbog koje dolazi do iznenadne smrti. Dokazano je da je ovaj gen odgovoran za smrt igrača odbojke Milana Vigora Bovolenta koji se srušio za vrijeme utakmice u Italiji te Piermaria Morosinija koji se srušio za vrijeme nogometne utakmice u 31. minuti kada su igrali Pescara i Livorno.


Budući da se hrane zdravo i da su u dobroj formi, mnogi sportaši vjeruju kako ne spadaju u rizičnu skupinu. Ali, uzrok smrti navedenih sportaša je bila kardiomiopatija, točnije aritmogena displazija desne komore (ARVC). Stručnjaci smatraju da se ona može dogoditi upravo profesionalnim sportašima.

Znanstvenici iz Italije i Južne Afrike su došli do saznanja da su posebno ugroženi oni pojedinci koji se bave natjecateljskim sportovima zbog mutacije gena CDH2 odgovornog za proizvodnju kadherina 2, proteina važnog za normalno spajanje srčanih stanica. Modificirana proizvodnja ovog proteina uzrokuje aritmije i srčani udar.

Jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u istraživanju, prof. Peter Schwartz smatra da se među sportašima povećava rizik od kliničkih manifestacija bolesti. Simptomi koji joj prethode su aritmija, palpitacije i nesvjestica na terenu. ARVC je glavni uzročnik iznenadne smrti kod mladih sportaša. To je genetska bolest koja može prouzrokovati srčani udar.

“Sada kada smo otkrili ovaj gen, možemo pronaći mutacije kod članova obitelji koji još nemaju simptome”, rekao je prof. Schwartz. Znanstvenici smatraju da će im ovo otkriće pomoći u boljem razumijevanju bolesti i liječenju kao i u prevenciji jer će se moći testirati članovi obitelji i utvrditi je li došlo do mutacije CDH2 gena.

Autor: Geek.hr
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});