fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Preokreti Belgije i Grčke, “Zmajevi” ostali bez baraža za Mundijal

Autor: Dnevno.ba

SARAJEVO - Reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je na Grbavici protiv Belgije sa 3:4 u okviru kvalifikacijske utakmice 9. kola skupine H za SP, te je tako gotovo sigurno izgubila sve šanse da se domogne baraža s obzirom da su Grci preokretom na Cipru slavili sa 2:1 i preuzeli drugo mjesto, a kako u zadnjem kolu dočekuju Gibraltara jasno je da drugu poziciju neće ispustiti.

Otvaranje utakmice bilo je šokantno za naš tim,a Belgija je povela već u 4. minuti na Grbavici. Hazard je prošao po desnoj strani i odigrao povratnu loptu za Meuniera, koji je rezantnim udarcem matirao Begovića za 0:1 i tajac na tribinama, piše ScSport.ba.

Četiri minute kasnije uzvratio je Medunjanin nakon lijepog lažnjaka i lukavog udarca iskosa, ali Courtois je dobro obranio. Gosti su u uvodnih 20 minuta bili bolji rival, ali kako je meč odmicao naši igrači su uspjeli da se oslobode pritiska.

Medunjain je u 23. minuti uspio da se namjesti na ljevicu, ali njegov dobar udarac prohujao je pored gola. I onda, u 30. minuti uspjeli smo poravnati. Nakon prodora Kolašinca, Džeko se majstorski izborio za loptu, koja je uz malo sreće došla do Medunjanina, a naš veznjak nije imao težak zadatak da pogodi sa nekoliko metara za 1:1 i veliko slavlje na tribinama.

Izjednačujući pogodak “dao je krila” našim igračima koji su od tog momenta zaigrali sa mnogo više samopouzdanja, a već u 40. minuti desio se potpuni preokret.

Nakon ispucavanja Begovića i greške posljednje linije gostujuće reprezentacije, Edin Višća se našao sam ispred Courtoisa, ostao je smiren i preciznim udarcem po drugi put je zatresao mrežu Belgije za 2:1.

Finiš prvog dijela donio je nekoliko uzbuđenja. Prvo je Begović u 41. minuti dva puta čudesno zaustavio udarce Batshuayia i Vermaelena, a dvije minute poslije Džeko je na drugoj strani bio u dobroj situaciji, ali je uslijed teškog terena zaustavljen kada se spremao šutirati.

U posljednjoj minuti Hazard je ubacio sa lijeve strane, a lopta je zakačila stativu i na odmor se otišlo našim vodstvom 2:1.

Na otvaranju drugog dijela u 47. minuti Batshuayi je iz blizine šutirao glavom, ali pored gola, a u 50. minuti viđena je prava drama u našem kaznenom prostoru. Nakon pravog karambola i gužve, Vranješ je sa gol linije izbacio loptu.

Ipak, to je bio samo uvod u izjednačenje koje se desilo u 59. minuti. Carrasco je šutirao sa desetak metara, a Begović nije uspio iskontrolirati loptu koja se odbila na nogu Batshuayia, koji je ovoga puta bio precizan za 2:2.

Nažalost, taj gol se pokazao kobnim za Zmajeve, jer je prvo Tielemans u 67. minuti opasno prijetio, ali je Begović obranio njegov udarac, a samo dvije minute nakon toga nakon novog kornera, lopta je stigla do usamljenog Verthongena kojem nije bilo teško da postigne gol za 2:3.

Nakon toga nastavile su se redati šanse pred našim golom, a u 72. minuti Begović je fenomenalno obranio udarac Batsuhayia koji je bio sam.

Baždarević je potom bacio sve karte u napad, u igru su ušli Hajrović i Ibišević, a veliku šansu smo imalu u 82. minuti kada je nakon dobre akcije Džeko bio u velikoj šansi, ali je sjajno obranio Courtois. Ipak, nakon kornera koji je izveo Hajrović, fenomenalno je skočio Đumić i glavom je poravnao na 3:3.

Bio je to gol velike nade, ali brzo je uslijedio novi hladan tuš. Ponovo je naša zadnja linija spavala, što je samo dvije minute kasnije kaznio Carrasco za konačnih 3:4.

Bosna i Hercegovina-Belgija 3:4 (Medunjanin 30’, Višća 39’, Đumić 82’ / Meunier 4’, Batsuhayi 59’, Vertonghen 69’, Carrasco 84’)

SARAJEVO – Stadion: Grbavica. Gledatelja 11 000. Sudac: William Collum (Škotska). Žuti kartoni: Bešić, Duljević, Kolašinac (BiH); Carrasco, Vermaelen, Batshuayi (Belgija).

Bosna i Hercegovina: Begović, Đumić, Kolašinac, Vranješ, Bešić (od 62. Jajalo), Medunjanin (od 75. Ibišević), Džeko, Šunjić, Lulić, Duljević, Višća (od 72. Hajrović).

Belgija: Courtois, Alderweireld, Vermaelen, Verthongen, De Bruyne, Fellaini (od 29. Dendoncker), Batsuhayi, Hazard, Mertens (od 46. Tielemans), Meunier, Carrasco (od 87. Chadli).

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});