fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

VATERPOLO: Hrvatska prvi pobjednik Europa Cupa

Autor: Dnevno.ba

RIJEKA - Šaaampioni, šaaampioni, šaaampioni… Orilo se Kantridom, prepunom Kantridom. Hrvatska je prvi pobjednik LEN Europa Cupa! Uh, kako to dobro zvuči znajući da se prvi uvijek pamte. Svjetski prvaci definitivno su se obilježili za povijest novog natjecanja odnosno skupa najboljih europskih reprezentacija kojima su bili prvi domaćini i, kako priliči, njegovi inauguralni osvajači.

Kao i protiv Srbije u subotu, na Kantridi se opet tražila slobodna sjedalica, a u takvoj atmosferi Španjolci nisu imali šanse, a, ako ćemo realno, ni kvalitetu da pokvare novu vaterpolsku feštu.

Bila je to još jedna visokokvalitetna izvedba hrvatske reprezentacije, ali i, nismo zaboravili, slatka osveta Španjolskoj za onaj ružan poraz s Olimpijskih igara u Riju (4:9). Sve je pokrenuo kapetan Andro Bušlje koji isprva nije mogao zabiti iz blizine, a onda je u maniri prvoklasnih napadača elegantno prebacio Lorrija, rezervnog španjolskog vratara koji je iznenađujuće dobio prednost na vratima. Branio je u prethodne dvije utakmice, no nismo očekivali da će i u finalnoj.

Sjajna obrana sedam i pol minuta

Protiv Srbije na prvi pogodak s igračem više čekali smo sve do osmog takvog napada, a u finalu nam je dovoljan bio prvi. Vukičević je dugo mahao na sredini, tako stvorio prostor za Fatovića koji je s lijevog krila našao prostor ispod gostujućeg vratara.

Španjolce smo u uvodnih sedam minuta u napadu učinili nemoćnima, nekoliko njihovih udaraca nije uopće ni stiglo do Bijača, u nekim napadima nisu ni zaprijetili, centri zatvoreni, nisu mogli baš ništa osim tu i tamo uposliti djecu zaduženu za loptu iza gola. Nećemo pretjerati kažemo li da je to bila obrambena perfekcija, uostalom, sve do posljednje pola minute ne da nismo primili pogodak (baš tada jesmo nakon odbijanca), već nijedan naš igrač nije bio u prostoru za kažnjene.

Jedino na što smo imali zamjerku, bila je opet realizacija u napadima s igračem više. Doduše, malo je lopta pobjegla Lončaru u jednoj situaciji, dok je u drugoj Šetka pogodio gredu pa u trećoj Joković pucao ravno u Lorrija.

Tada smo ušli u prve krizne minute koje su gosti kaznili s dva pogotka, a da ne ostane samo na tome, Garcia je već u 11. minuti imao dvije osobne pogreške. Moramo pohvaliti i Španjolce koji su sjajno zaustavili sigurno najbolji centarski tandem na svijetu do kojeg je lopta teško stizala.

Druga je četvrtina definitivno pripala napadačima, podjenako i našim i španjolskim koji su nam zabili četiri puta i iznova poništavali našu prednost koju su stvarali Fatović pa Garcia. Pa onda, kad smo mislili da ćemo na odmor u egalu, opet Fatović sekundu i pol prije predaha sa svoje pozicije. Jugova linija s Garcijom u asistentskoj ulozi opet je bila ubojita.

Fatović nova zvijezda

Tako mlad, a već tako dobar. Fatović je odlučio nastaviti tamo gdje je stao protiv Srbije kojoj su njegovi golovi presudili. Tek je počela treća četvtina, a već je sprašio peti komad u španjolsku mrežu. Taman se u svom najboljem izdanju ukazao i Bijač skinuvši tri zicera u nizu.

Kantrida je tada ključala i taj smo paket, u popravnom pokušaju, iskoristili na samom kraju treće četvrtine kada je Šetka pobjegao u kontri i iznudio isključenje, a Joković zabio, za veliku prednost uoči posljednjih osam minuta s tri zaveslaja prednosti.

Ako to već nije bila sigurna zaliha, onda je to definitivno postala kada je Vukičević u polukontri pet minuta prije kraja zavukao loptu za 11:7. Kantrida je na nogama počela slaviti novo vaterpolsko zlato, čvrsto vjerujemo ne i jedino nadolazećeg prebogatog ljeta. Kao što sada već vjerujemo da smo u Lorenu Fatoviću dobili novu veliku zvijezdu.

LEN Europa Cup, finale:

Španjolska – Hrvatska 9:12 (1:2, 4:4, 1:3, 3:3)

Španjolska: Lopez Pinedo, Lorrio; Munarriz 3, Granados 1, Del Torro, Larumbe 1, Minguell, Cabanas 1, Espanol 1, Tahull, Fernandez, Mallarach 2, Bustos.

Hrvatska: Bijač, Marcelić; Marinić Kragić, Fatović 6, Lončar, Joković 1, Buljubašić, Vukičević 2, Macan, Vrlić 1, Šetka, Garcia 1, Bušlje 1.

Igrač više: Španjolska 5/10, Hrvatska 7/12

Peterci: Španjolska 0/0, Hrvatska 0/0

ITALIJA TREĆA

Treće mjesto, broncu i 5000 eura otišlo je Talijanima koji su napravili veliki preokret protiv Srbije. Srbi su imali 5:1 u drugoj četvrtini, a onda je uslijedio veliki povratak Italije koji je stao na konačnih 10:9.

Peto mjesto osvojila je Crna Gora deklasiranjem Mađarske (15:7), a sedmo Grčka koja je s 12:4 protiv Francuske ostvarila jedinu pobjedu.

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});