Kineski hakeri ukrali podatke o tajnom projektu Američke mornarice

Autor: Dnevno.ba

WASHINGTON - Kineski hakeri su ukrali oko 614 GB podataka o tajnom projektu Američke mornarice koji podrazumijeva i Pentagonov plan za supersonični projektil

Radi se o velikom problemu za američku vojsku koja pokušava dominirati u vodama blizu spornih otoka u Južnom kineskom moru, a navodno su se dogodila najmanje dva napada, jedan u januaru, a drugi u februaru ove godine. To su američki zvaničnici potvrdili za The Washington Post, prenosi Russia Today.

Amerikanci vjeruju da su podatke ukrali kineski hakeri koji rade za državnu obavještajnu službu, a ti podaci se odnose na projekt Sea Dragon čiji je cilj “integrirati postojeći sistem naoružanja s postojećom platformom mornarice”. Hakeri su dobili pristup podacima o signalima i senzorima, kao i informacije koje se odnose na radiokomunikaciju podmornica. Također, u posjedu su podataka o razvoju podmornica te stotinama mehaničkih i softverskih sistema koje koristi mornarica.

Među podacima su i informacije o planovima mornarice za postavljanje supersoničnog projektila na podmornicu, koji bi se koristio protiv brodova. Podaci su bili na mreži neimenovane kompanije, koja je imala ugovor s mornaricom. Istragu zajednički vode mornarica i FBI.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI