fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Konferencija o klimi u Madridu – ključ za 2020. godinu

Autor: Hina

MADRID - Konferencija COP25 od 2. do 13. prosinca u Madridu trebala bi dati zamah za spas planeta uoči godine u kojoj države trebaju iznijeti ambicioznije klimatske ciljeve te u jeku prosvjeda mladih aktivista i znanstvenih upozorenja da je krajnji čas za akciju.

Pregovarači iz 200 zemalja okupit će se u ponedjeljak u Madridu na UN-ovom samitu o klimi kako bi usuglasili pravila kojima će postići dogovoreni cilj o smanjenju globalnog zatopljenja prema odredbama Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Dvotjedna konferencija COP25 događa se u vrijeme objave brojnih znanstvenih radova koji potvrđuju da je krajnji trenutak za akciju, a brojne meteorološke katastrofe svjedoče da klimatske promjene nisu fikcija već stvarnost.

Sve se to odigrava se dok mladi ljudim diljem svijeta prosvjedima opominju starije da oni nisu vlasnici Zemlje već su je posudili od budućih naraštaja.

Madrid je preuzeo organizaciju kao druga zamjena pošto je Čile, suočen s nasilnim prosvjedima, u studenom otkazao domaćinstvo.

Zapravo je COP25 trebao biti održan u Brazilu no ta je južnoamerička država otkazala domaćinstvo kada je na njezin vrh stupio novi predsjednik, klimatski skeptik Jair Bolsonaro, kojeg je međunarodna zajednica oštro kritizirala zbog neprimjerena odgovora na razorne požare u amazonskim prašumama.

Vatrena stihija u toj regiji koju nazivaju plućima Zemlje samo je jedna od ekstremnih klimatskih nepogoda koje potresaju planet kao što su i požari u Australiji i Kaliforniji, smrtonosni uragan na Bahamima i nedavni rekordni plimni val u Veneciji.

Brazil nije jedina država čija je vlada neprijateljski raspoložena prema klimatskoj agendi. Američki predsjednik Donald Trump nedavno je počeo proces povlačenja Sjedinjenih Država iz Pariškog sporazuma i taj američki potez “visi” nad skupom COP25, kazala je za agenciju dpa Sherri Goodman iz neprofitne organizacije Centar za klimu i sigurnost.

Autor: Hina
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});