fbpx
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Znanstvenici se povlače s X-a i traže alternative, mnogo toga se promijenilo

Autor: Dnevno.ba

Ranije ove godine, Pew Research je izvijestio da većina korisnika provodi manje vremena na Twitteru otkako je Elon Musk preuzeo platformu, a sada novi podaci pokazuju da se značajna skupina korisnika udaljava od mreže koja se sada zove X.

Više od polovice znanstvenika koji koriste X tvrde da su smanjili vrijeme korištenja platforme ili su je čak u potpunosti napustili. Pokazuju to podaci istraživanja u kojem su sudjelovale tisuće znanstvenika, a proveo ga je časopis Nature. Gotovo polovica onih koji su napustili X pronašli su alternativne društvene mreže poput Mastodona.

Od 9200 ispitanih istraživača, više od 47 posto njih kaže da su smanjili vrijeme koje provode koristeći X, dok ih je gotovo 7 posto u potpunosti odustalo od platforme. Gotovo isti broj ispitanika je napravio profil na barem jednoj novoj platformi u posljednjih godinu dana.

Mastodon bilježi značajan rast otkako je objavljeno da će Musk preuzeti Twitter, a istraživači se uglavnom odlučuju za njega. Oko 47 posto istraživača tvrdi da je počelo koristiti platformu otvorenog koda u posljednjih godinu dana. Sljedeći na listi popularnosti su LinkedIn i Instagram koji privlače 35 odnosno 27 posto istraživača. Metin rival X-u, Threads, zauzima četvrto mjesto iako je aplikacija pokrenuta samo nekoliko dana prije nego što je Nature zaključio svoje istraživanje.

Podaci Naturea pokazuju da nekada aktivni korisnici današnjeg X-a manje koriste ovu mrežu, a ističe se i koliko se dinamika ove stranice promijenila u posljednjih godinu dana.

Twitter je kroz povijest bio važna platforma za istraživače i znanstvenike, koja se koristila za objavljivanje istraživanja i promicanje znanstvene rasprave, a istraživači su služili kao važan izvor provjerenih informacija na platformi koja se dugo borila protiv dezinformacija. U prošlosti je Twitter također bio vrijedan izvor podataka za mnoge istraživače u svemu, od javnog zdravstva do lingvistike.

Međutim, mnogo toga se promijenilo i mnogi korisnici sada osjećaju da su njihovi glasovi “ugušeni” na platformi koja daje prioritet sadržaju onih koji plaćaju provjeru. Tvrtka je svoj API za istraživače učinila toliko skupim da mu većina više niti ne pristupa. Iako nisu svi istraživači prirode spremni u potpunosti napustiti X, čini se da je taktika tvrtke otuđila velik dio znanstvene zajednice.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});