VIDEO: IZETBEGOVIĆ – ‘Europa bez muslimana ne bi bila ista’

Autor: N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da Europa ne pripada samo kršćanima budući da je kršćanstvo stiglo u Europu nekoliko stoljeća prije islama sa istog mjesta.

On je na tribini “Bošnjaci – europski muslimani između islamofobije i ekstremizma” istakao da bi islamofobija, koja je samo dio ksenofobije kao primitivne mržnje prema drugom i drugačijem, čak izopćila i Isusa da danas dođe u Europu jer je izgledao kao ljudi koji danas dolaze iz arapskih zemalja, a njegovoj majci Mariji bi bilo zabranjeno da studira na Sorboni jer je bila pokrivena.

”Kada bi iz europske kulture i identiteta izbacili komponentu koju su unijeli muslimani ona ne bi bila kakvu je danas znamo. Taj doprinos se ogleda u matematici, astronomiji, kemiji, biologiji, filozofiji, muzici – jer kako bi jazz i rock gitaristi svirali bez arapskog, muslimanskog instrumenta gitare ili kako bi prali ruke bez sapuna i slično”, rekao je Izetbegović.

Naglasio je da muslimani moraju naći odgovor na islamofobiju jer je Europa i njihov kontinent, ali da, nažalost, islamski ekstremisti namjerno daju materijal za prikazivanje muslimana kao terorista jer je ISIL-u cilj da izazove rat između muslimana i ostatka svijeta, ali oni su apsolutna manjina u islamskom svijetu i tiha većina treba naći odgovor.

Profesorica Fahira Fejzić-Čengić rekla je da Bošnjaci kao stari europski narod nikada u svojoj povijesti nisu imali ekstremnih ideja, ideologija i političkih stranaka, a to im se neprestano spočitava.

Autor: N1

ZADNJE VIJESTI