fbpx

BOŠNJAČKI ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA “Ako izostane reakcija stranaca, državne snage će reagirati”

Autor: Dnevno.ba

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović sastali su se sa njemačkim državnim ministrom za pitanja Europe Michaelom Rothom.

Roth je tjekom sastanka istaknuo podršku Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. On je izrazio zabrinutost stanjem u BiH, posebno bojkotom institucija države Bosne i Hercegovine i secesionističkom retorikom koja dolazi iz entiteta RS, prenosi Klix.

Članovi Predsjedništva BiH istakli su da su sve zemlje EU bitne za našu državu, ali i to da Njemačka ima posebnu važnost.

Naglašeno je da, ukoliko se želi pomoći BiH, onda je samo potrebno držati se javnih politika i 14 priopriteta iz Mišljenja EK, kako od strane domaćih, tako i međunarodnih i europskih dužnosnika.

Članovi PBiH Komšić i Džaferović složili su se s ocjenom njemačkog državnog ministra da je situacija u BiH komplicirana. Oni su naveli da su zatražili razumijevanje međunarodnih dužnosnika, ističući kako se secesionističkim politikama mora staviti doznanja da takva politika neće biti tolerirana.

“Ukoliko izostane reakcija međunarodne zajednice, državne snage će reagirati i to pod svaku cijenu jer disolucija ne dolazi u obzir, i neće se dozvoliti otcjepljenje ni pedlja Bosne i Hercegovine. Zabrana rada državne policije koja se najavljuje iz entiteta RS bi bila korak koji bi proizveo posljedice”, navedeno je iz Predsjedništva BiH.

Naglašeno je da su slabljenjem OHR-a ojačale antiustavne i anibosanske snage, jer su to shvatili kao signal da na dnevni red stave ratne politike, iako su prethodno glasali za sve reformske procese. Konstantirano je da se moraju zaustaviti politička destrukcija i remetilački faktori koji zagovaraju secesiju.

Njemački državni ministar iskazao je interes za posjetom Bosni i Hercegovini, kako bi se razgovor o navedenim temama nastavio u cilju iznalaženja rješenja.

Autor: Dnevno.ba

ZADNJE VIJESTI