googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492488008-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492389204-0'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1670492446879-0'); });

Četničko okupljanje u Višegradu, povratnici ogorčeni

Autor: Dnevno.ba

VIŠEGRAD- Uz povike „Bog čuva Srbiju“, „Bog čuva Republiku Srpsku“, u uniformama sa zastavama i kokardama, postrojili su se pripadnici Ravnogorskog pokreta.

Pred vojvodom Slavkom Aleksićem su, uz upozorenja predstavnika pokreta i Boračke organizacije Višegrad da se ne smije desiti ni najmanji incident, položili cvijeće na spomenik u centru grada.

– Kao i svake godine, okupljamo se da damo spomen i parastos komandantu Jugoslovenske vojske u otadžbini, čovjeku koji je svoj život posvetio slobodi srpskog naroda, ali i razvoju demokratije i odbrani otadžbine od fašističkih agresora – kazao je predsjednik Ravnogorskog pokreta RS Dušan Sladojević.
A istinu da je pod istim obilježjima pokolj nad bošnjačkim stanovništvom Višegrada i Podrinja ponovljen i tokom posljednje agresije na BiH pamte žrtve i malobrojni povratnici u Višegrad.

– Iz godine u godinu se ponavlja šutnja države, međunarodne zajednice i cijelog svijeta na oživljavanje ideologije koja je u proteklih 200 godina na ovim prostorima uzrokovala prolivanje krvi. Pod zastavama i ikonografijom koju smo jutros bili u prilici da vidimo u Višegradu desili su se najveći zločini u Vilinoj vlasi, na mostu Mehmed-paše Sokolovića, u Pionirskoj i Bikavcu, stadionu, zgradi MUP-a, hotelu ”Višegrad”… Zato je povratnicima nelagodno susretati se s ovim ljudima, ali straha nema, ne bojimo se nikoga osim dragog Boga, već negodujemo i pozivamo sve koji mogu učiniti bilo šta da se ovoj ideologiji stane ukraj – kazao nam je Bilal Memišević, predsjednik Medžlisa IZ Višegrad.

On dodaje da su povratnici nemoćni da zaustave ovakva dešavanja, ali ne i da ukazuju na opasnost ovakvih okupljanja i ove ideologije.

– Dok domaći i međunarodni sudovi osuđuju pojedince, ideologija i dalje živi. Sve dok se ovakvim ideologijama ne stane ukraj, nemoguće je ostvariti pomirenje u ovoj zemlji – ističe Memišević, prenosi Avaz.

Predsjednica Udruženja „Žena – žrtva rata“ Bakira Hasečić već godinama javno postavlja pitanje kako je moguće da uniformirane osobe prelaze međudržavne granice i dolaze u grad koji još nije izliječio rane iz novije historije.

– Pitam se kontrolira li uopće BiH svoje granice, jer ovo gledamo već godinama. Za šta nam služe institucije BiH – Predsjedništvo, Vijeće ministara, posebno ministar sigurnosti Dragan Mektić? On danas vjerovatno spava ili je isključio telefon. Da smo kojim slučajem održali mevlud bez najave, možda bi rekao da se radi o nekoj terorističkoj grupi. Ovo je grozno, da granicu prelaze u istim ili sličnim uniformama u kojima su nad nama počinili zločine. Neka je sram BiH, cijeli svijet i međunarodnu zajednicu – poručuje Hasečić.

 

Autor: Dnevno.ba
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-7'); });
googletag.cmd.push(function() { googletag.display('div-gpt-ad-1544621488181-8'); });

ZADNJE VIJESTI

var mpn_wi={userId:11760,siteId:102020,widgetId:103929,widgetType:0};if(void 0===mpn_ref)var mpn_ref=[mpn_wi];else mpn_ref.push(mpn_wi);var mpn_sid=document.getElementById('monadplugscript');if(!mpn_sid){var mpn_dt=new Date,mpn_ns=document.createElement('script');mpn_ns.id='monadplugscript',mpn_ns.type='text/javascript',mpn_ns.defer=!0,mpn_ns.src='//cdn.monadplug.com/format/native/js/hood.js?v='+mpn_dt.getYear()+mpn_dt.getMonth()+mpn_dt.getUTCDate()+mpn_dt.getUTCHours();var pmn_os=document.getElementsByTagName('script')[0];pmn_os.parentNode.insertBefore(mpn_ns,pmn_os)}
ga('send', 'event', 'Monad_underarticle', 'pageview'); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});